- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce angajați își vor schimba locurile de muncă anul viitor. Schimbările apărute pe piața muncii, angajatorii vin cu pretenții, dar și candidații

20 Oct, 12:15 • Alexe Raluca
Dinamica d epe piața muncii se modifică drastic în ultima perioadă. În timp ce candidații sunt din ce în ce mai puțini și au așteptări mai mari de la angajatori, și aceștia din urmă pun mai mare preț pe unele aspecte ce pot fi definitorii în procesul muncii. În aceste condiții, mulți angajați își pot schimba locul actual de muncă în perioada următoare.
Ce angajați își vor schimba locurile de muncă anul viitor. Schimbările apărute pe piața muncii, angajatorii vin cu pretenții, dar și candidații

Atât piața muncii la nivel global, cât și pe teritoriul României, se află într-un moment sensibil în ceea ce privește controlul pe care angajații îl resimt asupra propriului parcurs profesional.

Citește și: Concedieri în masă la un gigant din industria auto. 2.500 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă

Angajații care își vor schimba locul de muncă în curând

Dintr-un total de 35% dintre angajați, care sunt înclinați să părăsească locul lor de muncă actual în următoarele 12 luni, susceptibili să facă acest pas sunt ce din Generația Z (38%) și Millenials (37%). Două studii recente arată că piața muncii în sectorul privat este dominată de insatisfacție profesională, preponderent concentrată către așteptările salariale ale angajaților și nivelul de flexibilitate al angajatorilor cu privire la programul de lucru. Deși mai mult de jumătate dintre angajatori se așteaptă ca instabilitatea economică să îi facă pe oameni să își păstreze locurile de muncă cu orice preț, angajații sunt mult mai deschiși spre noi orizonturi în ceea ce privește cariera.

Aproape 40% dintre participanții la un studiu realizat recent realizat de o platformă de recrutare din România au exprimat nemulțumire cu privire la nivelul salariului lor actual, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți au afirmat că remunerația lor este acceptabilă, deși se așteaptă și la mai bine. Numai 10% dintre cei implicați în studiu se declară complet mulțumiți de salariile primite. Acest sondaj a fost desfășurat în luna septembrie a anului curent (2023), pe un eșantion format din 1389 de persoane din România.

În ceea ce privește negocierea salariului, puțini respondenți cred că este și posibil acest lucru. 42% dintre participanții la studiu consideră că o discuție cu șeful lor ar putea duce la o creștere salarială de cel mult 10%, în timp ce 37,7% cred că ar putea obține o majorare între 10% și 20%. Doar 13,1% au încredere că ar putea primi o majorare de până la 30%, iar 7,2% se așteaptă la creșteri mai mari.

„Mulți candidați se plâng de faptul că nu se descurcă în a negocia salariile lor și că discuțiile cu managerii le provoacă disconfort, atât în calitate de angajați, cât și în etapele finale ale procesului de recrutare. De exemplu, aproape jumătate dintre participanți au afirmat că, pe parcursul carierei lor, cele mai multe majorări salariale le-au fost acordate fără a le cere. 35,3% au primit majorări numai după ce au cerut, în timp ce pentru 16,6% este dificil să estimeze acest lucru”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul platformei de recrutare care a condus investigația pe piața muncii, potrivit ziare.ro.

Studiul este al patrulea dintr-o serie inițiată de EY 2023 Work Reimagined Survey și a inclus peste 17.000 de angajați și 1.575 de angajatori din 22 de țări și 25 de sectoare industriale la nivel global. Rezultatele arată că, în ciuda încetinirii economice, balanța puterii la locul de muncă rămâne în favoarea angajaților în 2023.

Citește și: Mii de angajați pot avea această oportunitate! Iată ce condiții trebuie îndeplinite pentru a nu mai plăti impozitul!

Urmărește Daily Business pe Google News