- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce are de invatat Guvernul roman de la Arnold Schwarzenegger

16 Jun, 00:01 • andra.gheorghe
Exista lideri buni, asa cum exista lideri slabi. Exista si liderul ideal: deschis, cooperant, in primul rand disciplinat, si capabil sa ia o decizie cand situatia o cere. Un astfel de lider va sti ca "vorbaria" excesiva nu-l ajuta, ca nu are cum sa se imparta simultan pe 10 domenii de activitate si ca daca nu este atent si nu accepta opiniile celor din jur, isi asuma riscuri mari.
Ce are de invatat Guvernul roman de la Arnold Schwarzenegger

Mai multe despre lideri, disciplina, concentrare si decizii, atat in business cat si in politica, aflati de la expertul in leadership Morten Hansen, prezent in Romania pentru lansarea celei mai recente carti care ii poarta semnatura, „Colaborarea”, cu prefata semnata de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu

.

Hansen este profesor in antreprenoriat in cadrul Insead, una dintre primele scoli de business europene si mondiale, activand in acelasi timp ca profesor la Universitatea Berkeley din California. Inainte de a se alatura corpului profesoral Insead, a fost, timp de mai multi ani, profesor la Harvard Business School.

DailyBusiness.ro: Exista lideri buni si lideri slabi cu rezultate bune?
Morten Hansen: Da. Exista. Pentru a face distinctia asta, trebuie sa ne uitam la stilurile de leadership. Exista un lider pentru o anumita situatie. Sa zicem ca eu sunt un lider foarte autoritar. Decid doar eu, ma vad ca fiind cel care are toate raspunsurile, deci nu trebuie sa ma consult cu nimeni. Eu aleg produsul, consumatorul, eu vand. Chiar daca am oameni care lucreaza pentru mine, imi urmeaza regulile, care sunt lege.

DB: Functioneaza acest tip de conducere?
MH: In anumite situatii, da.

DB: Ca de exemplu?
MH: Un antreprenor proaspat, care isi lanseaza un startup, este de multe ori un lider autoritar. Si e normal, cineva trebuie sa decida intr-un business proaspat lansat, sa spuna „sa-i dam drumul”. In situatia asta, da, un management autoritar functioneaza.

DB: Pana cand?
MH: Din ce in ce mai multe companii cresc, si atunci incepi sa lucrezi cu alti oameni pentru a-ti atinge obiectivele: parteneri, clienti, furnizori. Pentru a face asta, autoritatea nu mai functioneaza. Se poate intampla ca cineva din anturajul tau sa aiba o idee mai buna decat a ta. Dar nu o sa-l asculti, pentru ca nu esti capabil sa colaborezi, sa primesti informatii, know-how de la altii. Problema cu liderii autoritari este ca atunci cand vor trebui sa isi asume un risc, nu ii vor asculta pe cei care le-ar putea spune ce pericole ar putea aparea, ce client va plati sau nu, si se vor arunca cu capul inainte. Cred ca un leadership autoritar, in 90% dintre situatii, este nociv.

DB: Dintre toti liderii pe care i-ati cunoscut in cariera dvs., puteti spune cati erau autoritari si cati democratici?
MH: Leadershipul autoritar depinde in functie de tara. Dar, cred ca undeva la o treime din liderii care conduc business-uri sunt autoritari. E banuiala mea.

DB: Si aici, in Romania?
MH: Nu stiu, n-as putea spune, nu cunosc Romania atat de bine. Dar as putea numi alte tari, in functie de cultura lor. De exemplu in Rusia, majoritatea liderilor sunt autoritari. Este un stil care a functionat acolo multi ani. Inclusiv in business, gasesti manageri destul de autoritari. Nu stiu cat de multi astfel de lideri sunt in Romania. Insa, din nou, stilul asta de conducere ridica destul de multe probleme, pentru simplul fapt ca exlude colaborarea. In plus, risti sa nu primesti sprijinul oamenilor de langa tine, carora nu le place directia in care te indrepti. Mai ales acum, in perioada de criza.

DB: Ce stil de conducere recomandati in perioade de criza?
MH: Avem nevoie de un stil de management colaborativ. Un lider care sa vorbeasca cu cei din jur, sa gaseasca solutii impreuna. Trebuie descoperit un obiectiv, un scop comun. Dar in acelasi timp trebuie sa fie un lider capabil sa ia si sa isi asume deciziile. Chiar daca nu este toata lumea de acord, liderul trebuie sa ia o decizie, dar una suportabila pentru cei din jur. Acest lucru este valabil in business, dar si in politica, la nivel de guvern. Deci, e nevoie de un conducator deschis la colaborare, si in acelasi timp capabil sa ia singur o decizie, daca situatia o cere. Altfel nu va obtine decat multa vorbarie, timp de ani de zile.

DB: Poti fi un lider fara disciplina?
MH: Poti fi un lider, dar nu unul bun. Disciplina este un atribut indispensabil pentru un leadership eficient.Ganditi-va la ce inseamna disciplina. In primul rand, trebuie sa alegi ce sa faci si ce sa nu faci. Trebuie sa faci inclusiv alegeri nepopulare. Trebuie sa-ti stabilesti prioritatile. Daca nu faci asta, vor fi intotdeauna in jurul tau competitori care o vor face. Una dintrele problemele cu care se confrunta astazi companii din toata lumea este ca se apuca de prea multe lucruri deodata. Au nevoie de concentrare, de un focus. Aceasta este cheia succesului, de orice fel. Sa faci un singur lucru, dar tu sa il faci cel mai bine dintre toti. Nu poti sa fii cel mai bun la 10 lucruri deodata. 10 produse, pe 10 domenii de activitate, nu merge asa. Al doilea lucru important pentru orice lider disciplinat este executia. Alegi ce sa faci, te concentrezi si executi. Multi lideri sunt bine intentionati, spun ceea ce trebuie sa spuna, dar pot duce totul la capat? Trebuie sa isi fixeze obiectivele si sa se asigure ca toata lumea munceste pentru a atinge acele obiective.

DB: Si daca nu toata lumea munceste pentru acel obiectv?
MH: Localizezi problema, daca e nevoie dai oameni afara, aduci altii. Dar trebuie sa livrezi rezultate. Asta este disciplina.

DB: Banuiesc ca stiti ce se intampla in Romania in aceasta perioada. Ati aflat de problemele la nivelul bugetarilor, deciziile luate de guvernul actual?
MH: Da, in mare.

DB: Avand in vedere ce ati reusit sa observati, cum ati cataloga guvernul actual din Romania? Este un lider bun?
MH: Nu stiu. Nu am avut contact cu guvernul roman, si nu pot sa raspund la aceasta intrebare. Insa, haideti sa ne uitam din nou la criteriul pe care il avem: un lider trebuie sa fie in stare sa colaboreze. In acelasi timp, trebuie sa fie in stare sa ia decizii. Acestea fiind criteriile, puteti judeca singuri daca guvernul dvs. este sau nu un lider bun. O sa va dau un exemplu de la mine de acasa, din SUA.

DB: Va rog.
MH: Eu locuiesc in California si lucrez in Sillicon Valey. Avem un guvernator celebru, Arnold Schwarzenegger: Terminator, actor si culturist (razand).

Schwarzenegger, o vedeta, a devenit guvernatorul statului cu cea mai mare putere economica din SUA. Problema era ca in acest stat am avut, in primul an de zile, un guvernator care se lupta in continuu. Republicanii erau in razboi cu democratii si nu se facea nimic, niciun lucru nu era dus la capat. Schwarzenegger si-a inceput mandatul ca un terminator. Scopul lui in primul an de guvernare era sa isi distruga dusmanii. A fost un dezastru! In Terminator, in film, erau cateva replici celebre, „Este ziua judecatii”, „ii vom lichida”. Ei, Schwarzenegger si-a rugat votantii sa-i lichideze („terminate” – in original, engleza – n.r.) pe oponentii democrati. Si-a folosit replicile din filme.

A fost un dezastru, votantii l-au blamat: „te lupti si nu faci nimic”. Si a facut ceva remarcabil! A decis „o sa-mi schimb stilul”. Acest stil autoritar, one-man-show, nu functioneaza. Asa ca i-a invitat la el in birou pe liderii celor doua partide oponente, democrat si republican, cerandu-le sa gaseasca un limbaj comun, un scop comun. „Ce incercam sa obtinem impreuna? Vorbim limbi diferite. Trebuie sa marim salariul minim. Suntem amandoi de acord, insa nu si in privinta procentului cu care ar trebui sa o facem. Eu pot sa las un pic de la mine, tu poti sa lasi ceva de la tine”. Acest lucru nu s-a intamplat inainte, niciodata. Au gasit calea de mijloc, au facut fiecare cate un compromis. In loc sa continue razboiul, au ajuns la o intelegere comuna. Asta inseamna un leadership colaborativ, capabil sa ia decizii. Probabil de asta are nevoie si Romania.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii au fost cheltuiţi bine şi pe priorităţi”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii ...
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată un raport al Băncii Mondiale
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată ...
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...