- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce cauta marile companii cand isi selecteaza firmele de recrutare de top

24 Oct, 00:01 • andra.gheorghe
Reputatia, dar si experienta sau flexibilitatea in privinta stabilirii termenilor contractuali sunt unele din criteriile pe care marile corporatii le cauta la firmele de recrutare de top ("headhunting"), un alt atu important fiind discretia, deoarece 50-60% dintre cei care folosesc aceste servicii nu doresc sa faca public acest lucru, spun managerii de HR din multinationale.
Ce cauta marile companii cand isi selecteaza firmele de recrutare de top

Potrivit Brindusei Andrei, manager recruitment & talent management al producatorului de tutun JTI, compania apeleaza la serviciile unui headhunter atunci cand „complexitatea pozitiei pe care o avem disponibila necesita o astfel de abordare”.

In aceste cazuri, compania isi selecteaza furnizorul in functie de experienta de lucru pe piata romaneasca si in proiecte similare, seriozitatea si profesionalismul consultantilor din compania respectiva, pregatirea si experienta lor in domeniu, notorietatea companiei dar si flexibilitate in privinta stabilirii termenilor contractuali.

Oltea Ceraceanu, recruitment managerul Coca-Cola HBC, spune ca in spatele alegerii finale a headhunter-ului cu care va colabora stau mai multe criterii, de la reputatie pana la garantiile pe care acesta le ofera, dar si tarifele practicate.

„In functie de specificitatile proiectului de recrutare ne uitam la reputatie, bazata pe colaborarile anterioare pe anumite proiecte si pe experientele cu alti clienti, in privinta ofertei ne intereseaza detalii ca timp de recrutare, garantii oferite si modalitati de plata, cost, insa ne intereseaza si profesionalismul echipei, metodele de cautare si selectie folosite”, a precizat Ceraceanu.

Negocierile pentru contractarea headhunter-ului sunt purtate, in cazul Coca Cola si JTI, de managementul departamentului de HR.

Durata negocierilor si numarul de intalniri in cazul JTI, spune Brindusa Andrei, sunt conditionate de flexibilitatea abordarii reprezentantilor agentiei respective, acestea fiind purtate de directorul de HR si/sau managerul de recrutare, in functie de amploarea si importanta contractului.

Avantajele si dezavantajele colaborarii cu un headhunter

Pe langa expertiza si know-how-ul pe care un specialist in executive search le pune la dispozitia clientului, pot interveni si neplaceri, care afecteaza atat corporatia care a incredintat recrutarea la nivel de top management, cat si headhunter-ul.

Brindusa Andrei, managerul recruitment & talent management de la JTI, sustine ca situatiile de incompatibilate cu furnizorul de executive search pot fi evitate prin derularea unui proces de recrutare si selectie complex, si cat mai complet.

„In situatia in care, din motive de incompatibilitate cu rolul sau organizatia, managerul respectiv (recrutat de headhunter – n.r.) paraseste compania intr-un anumit interval de timp prestabilit, agentia se obliga sa reia procesul de recrutare”, a precizat Andrei.

In cazul Coca Cola, eventualele neplaceri cauzate de servicii defectuoase de executive search sunt administrate prin conditiile stabilite in contract.

„In contract exista o perioada de garantie care stabileste in ce conditii agentia realizeaza un replacement (inlocuire – n.r.) datorat fie plecarii angajatului in perioada garantata, fie altor probleme, ca de exemplu neperformanta”, a declarat Oltea Ceraceanu, recruitment manager, Coca-Cola HBC.

Insa principalele avantaje apreciate in colaborarea cu un headhunter profesionist sunt, potrivit managerului Coca-Cola, rapoartele de evaluare bine intocmite, timpul de raspuns conform intelegerii proiectului si flexibilitate ridicata in intelegerea nevoilor de business.

Brindusa Andrei a nominalizat, ca posibil punct slab in relatia cu cu headhunter-ul contractat, incapacitatea de a gasi persoana potrivita, iar la polul opus, transformarea relatiei, in timp, in una bazata pe incredere si suport reciproc.

Maxim 40% din corporatiile care folosesc head-hunting recunosc acest lucru

Cu toate ca piata de executive search din Romania cunoaste un trend crescator, tot mai multe companii preferand sa utilizeze serviciile specializate ale unei companii de executive search, in detrimentul unei recrutari de top intern, sau pe cont propriu, doar 30%-40% dintre ele fac publica o astfel de relatie, a declarat Cristina Pasat, general managerul companiei de resurse umane Professional.

„N-avem cum sa stim cate companii utilizeaza astfel de servicii, nici macar cate ar vrea sa utilizeze. Unul dintre cele mai importante servicii pe care o companie de executive search le pune la dispozitia clientilor este confidentialitatea”, a afirmat Pasat.

„Acesta este unul din motivele pentru care companiile pe care le vedeti in listele de clienti ale headhunter-ilor reprezinta 30%, maximum 40% din totalul celor care folosesc executive search. Multe companii, in momentul in care apeleaza la un astfel de serviciu, nu doresc sa-l faca public. Lista de clienti vizibila ii cuprinde pe aceia care permit acest lucru. Lista pe care n-o vedeti e mult mai lunga”, a adaugat Pasat.

Piata locala de executive search s-a situat, in 2007, la aproximativ 20 milioane de euro, potrivit unei declaratii anterioare a Danei Patrichi, Managing Partner la Alexander Hughes Romania.

Unul din motivele pentru care piata creste este ca recrutarea a devenit foarte dificil de facut „dupa ureche”.

„Exista numeroase companii care apeleaza la astfel de servicii, lucru care s-a accentuat in ultima perioada si datorita faptului ca piata fortei de munca s-a diversificat, posturile au crescut mult in complexitate. In acest moment nu mai cauti un manager cu niste abilitati generale, ci cu abilitati extrem de specializate pe un anumit tip de expunere, chiar si-n pozitiile mai generale, ca marketing sau branding”, a afirmat directorul general de la Professional.

Printre numele importante care activeaza pe acest segment se numara companii ca Stanton Chase, Alexander Hughes, Jordan Sheppard, George Butunoiu sau Pedersen&Partners.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...