Corina Diaconu este membru Key People
.
De departe, retail-ul raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, acesta fiind un segment unde previziunile sunt catre o crestere considerabila fata de anul trecut, spune Corina Diaconu.
Sectorul farmaceutic se mentine in continuare in topul celor mai buni angajatori, estimandu-se ca si in acest an vom asista la extinderi de personal.
In IT sunt de asemenea previzionate angajari, nu la nivelul inregistrat in 2007-2008, „insa cu siguranta este una dintre pietele care nu a fost foarte marcata de declinul economic, si asta in principal datorita faptului ca numarul specialistilor din acest segment este limitat si mai tot timpul este depasit de cererile angajatorilor”, spune specialistul in resurse umane.
Outsourcing-ul-ul este un sector care a avut de castigat de pe urma crizei, pentru ca, in incercarea de a reduce cat mai mult costurile, companiile au preferat externalizarea anumitor servicii.
Criteriile prin care candidatii la job ierarhizau angajatorii in urma cu 2 ani, adica nivelul salarial, perspectivele de cresteri, bonusurile sau posibilitatea de a avansa in cariera, nu mai sunt in prezent atat de puternice pentru viitorii angajati, care si-au revizuit asteptarile. In plus, efervescenta salariala din perioada de boom, nu va mai fi atinsa prea curand.
Cu privire la asteptarile salariale, Corina Diaconu spune ca s-a inregistrat o crestere a gradului de adaptabilitate si flexibilitate din partea angajatilor, care isi coreleaza astfel asteptarile de ordin financiar cu ceea ce piata este pregatita sa ofere acum.
„Se pune foarte mult accent pe stabilitatea locului de munca si pe perspectivele pe care le ofera compania angajatoare”, spune Corina Diaconu.
„Piata nu mai are aceeasi efervescenta, angajatorii sunt mult mai reticenti, chiar dificili as spune, asteptarile lor au crescut foarte mult, iar oferta este din ce in ce mai saraca. Fie au scazut salariul fix, fie au taiat din celelalte componente ale pachetului salarial. In ultimul an, companiile s-au obisnuit sa obtina rezultate si cu resurse mai putine. Cel mai probabil, vor face la fel si cand vremurile vor fi mai bune”, mai spune Diaconu.