„Concluziile studiului reconfirma prioritatile ce ar trebui sa stea la baza activitatii departamentelor de HR din orice companie si reafirma importanta strategica a contributiei acestora in depasirea prezentei perioade de criza. Nu intamplator, managementul talentelor si dezvoltarea abilitatilor de leadership au iesit pe primele locuri”, este de parere Sorin Faur, membru HR Club.
Masuri ale HR-ului pentru reducerea costurilor
Conform studiului, reducerea costurilor cu recrutarea, evenimentele interne si bonusurile bazate pe performanta sunt cele mai comune actiuni pe care le-ar intreprinde specialistii de HR (din cele 22 mentionate) pentru a echilibra costurile in perioada recesiunii.
Disponibilizarile bazate pe performanta individuala au crescut in mod semnificativ implicarea angajatilor si au eliminat simptomul de culpabilitate, frica si frustratrea pe care o simt angajatii care raman, in momentul in care colegii lor sunt nevoiti sa paraseasca locul de munca.
De asemenea, recrutarea celor mai performanti angajati de la companiile concurente are un impact sporit asupra modului in care a crescut implicarea angajatilor.
Mai mult de o treime dintre respondenti au fost de acord ca disponibilizarea angajatilor full-time este una dintre cele mai optime masuri de adoptat in timpul contractiei economice.
In Europa, industria de auto a inregistrat cea mai mare rata de disponibilizari 46%, urmata de FMCG cu 45%, bunuri industriale 44% si IT&C cu 41%.
Studiul a fost realizat in perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, in 11 tari europene, pe un esantion de 90 de specialisti in resurse umane.