Ce motive ar avea seful sa te dea afara cand nu e presat de cheltuieli? Printre cauzele cele mai dese ale concedierilor, intr-o astfel de situatie, se regasesc indisciplina angajatului, furturile sau pur si simplu subiectivismul – „nu esti agreat”.
Principala cauza de concedieri este indisciplina angajatilor, spune Mihaela Tudorancea, senior partner in cadrul Nefertiti Human Capital Consulting.
„Este o mare problema pe plan local: suntem fruntasi la indisciplina. Nu in sensul in care angajatii nu respecta deciziile managementului, ci la modul ca este pus sa cumpere un anumit produs, iar el cumpara un altul fara niciun motiv”, spune Mihaela Tudorancea.
Al doilea motiv de concediere pe plan local in ultima vreme sunt diferitele infractiuni financiare sau furturi ale angajatilor, spune Tudorancea. In topul motivelor de concediere se mai gasesc si motivele subiective ale managerilor si nu doar factori obiectivi.
Aceste criterii sunt legate doar de concedierile care nu au avut la baza eficientizarea costurilor companiilor. Bineinteles, in ultimii ani, principala cauza de concediere a fost reducerea costurilor cu personalul, astfel ca de multe ori au fost inchise departamente intregi.
„Cele mai multe reduceri de personal au fost facute pe fondul restrangerii activitatii, ca urmare a reorganizarii interne in vederea eficientizarii operatiunilor si ca urmare a rezultatelor slabe obtinute de unii angajati in contextul reconfigurarii mediului de business”, a declarat Monica Dona, human capital consultant la Lugera & Makler
Care sunt motivele (non-financiare) de concediere la nivel global
Motivele din topul concedierilor din Romania se regasesc si pe plan extern. Printre cele mai frecvente motive de concediere in general pe piata muncii globale se numara insa si factori ca nerespectarea codului etic al companiei sau a politicii de confidentialitate si absenteismul, potrivit mai multor site-uri internationale.
Lipsa de sinceritate si integritate este unul dintre motivele pentru care angajatii sunt concediati. Practic, nerespectarea codului etic al companiilor poate fi un factor determinant in concedierea unui angajat.
Si minciunile trecute in CV duc frecvent la concedieri pe plan global. De altfel, exagerarile sau minciunile din CV-uri sunt o practica frecventa si pe piata locala, iar in multe din cazuri, angajatii care au mintit ca au unele abilitati, dar nu le au, pot fi concediati.
Cei care se ocupa de problemele personale in timpul programului risca de asemenea sa fie concediati in cazul in care sunt prinsi.
Inconsistenta legata de indeplinirea atributiilor si practic performanta slaba, dar si persoanele care nu lucreaza bine in echipa risca sa fie concediati daca nu fac eforturi pentru a se adapta mediului si cerintelor de la birou.
Pe plan global au existat si motive mai neobisnuite pentru care au fost concediati angajatii.
Tot in 2007, un Mos Craciun dintr-un mall din Australia a fost dat afara pentru ca a spus copiilor „ho,ho, ho”. Acestuia i s-a spus sa spuna „ha, ha, ha”, pentru ca sintagma „ho, ho, ho” are un sens ofensator, potrivit Daily Mail.
Motivele neobisnuite pentru care unii angajati au fost concediati apar si in alte cazuri. Spre exemplu, o chelnerita a fost concediata pentru ca s-a ras in cap, iar altcineva si-a pierdut slujba pentru ca si-a updatat statusul pe Facebook. Mai multe detalii pe Newser.com.