Dragos Petrescu
, proprietarul restaurantelor City Grill si Caru’ cu Bere, dar si a pub-ului Cantina si a fast-food-urilor Bun de Tot, spune ca una dintre cele mai recente greseli de business pe care le-a facut a fost extinderea in mall-uri in perioada de boom a pietei imobiliare.
„Am semnat contracte foarte proaste pentru afacerea mea. Asta era situatia la acea data, dar am invatat ca un contract prost pentru tine va avea mai devreme sau mai tarziu repercusiuni”, povesteste Petrescu.
Ce sfaturi ar da unui tanar intreprinzator? Petrescu spune ca cel mai important lucru este sa fii pregatit sa muncesti. La inceput trebuie sa perseverezi in munca pe care o faci, pentru ca abia dupa cativa ani sa se vada rezultatele. „Sub 10% din business-urile nou infiintate reusesc, restul esueaza tocmai din acest motiv: toata lumea asteapta un castig rapid. Inca lipseste educatia financiara in Romania”, considera Dragos Petrescu.
George Balan este unul dintre proprietarii importatorului de ciocolata de lux Caramel Lounge. El a lucrat in Romania pentru mai multe companii, printre care si producatorul de ciocolata Mars.
Balan spune ca una dintre greselile pe care le-a facut in business a fost faptul ca a initiat prea multe afaceri in acelasi timp, astfel ca nu le-a putut trata pe fiecare cu atentia cuvenita.
„Am fost nevoit sa le opresc pe cele mai multe dintre ele; bunul mers al unei afaceri este direct proportional cu atentia primita„, spune Balan.
Pe tinerii afaceristi, Balan ii sfatuieste „sa se echipeze cu umor si umilinta, pentru ca urmeaza sa descopere curand ca lucreaza nu atat pentru sine, cat mai ales pentru altii (angajati, parteneri, stat, etc ) si ca deseori, o zi de munca seamana cu o pedeapsa„.
Sergiu Biris, fondatorul „You Tube-ului romanesc”, Trilulilu.ro, spune ca greseala majora pe care a facuta in scurta sa experienta in business este faptul ca s-a intamplat sa se implice in unele proiecte chiar daca instinctul sau ii spunea ca acestea vor fi un esec.
„Am pierdut o suma de bani semnificativa pentru acea vreme, insa am invatat sa imi ascult mai bine instinctele si sa fiu mai calculat atunci cand decid sa investesc bani in ceva. Proiectul respectiv era al unui prieten, care nu avea echipa necesara pentru a-l duce la bun sfarsit si se baza doar pe promisiuni, nu pe ceva concret”, povesteste Sergiu Biris.
Sfatul lui Biris pentru tinerii intreprinzatori este sa nu le fie frica de esec. „Sa nu renunte la ideea in care cred atunci cand altii le spun ca e proasta si ca n-o sa functioneze. Intotdeauna dai de „experti” care sa-ti spuna ca ideea ta nu are cum sa mearga. Pana la urma, cand esti tanar, cel mai bine e sa incerci sa faci ceva, orice. Daca dai gres, asta e, te ridici si o iei de la capat cu un nou proiect, invatand din greseli”, considera Biris.
Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, dar si al hotelului Stil din Capitala, a fost unul dintre oamenii de afaceri romani care in momentul bulei imobiliare locale a plasat sume consistente de bani in dezvoltarea unor proiecte.
Investitiile imobiliare din aceea perioada sunt, in opinia lui Burcea, cele mai mari greseli pe care le-a facut in afaceri.
„Numai cine nu munceste, nu greseste. In cazul meu investitiile in imobiliare au fost o greseala. Trebuia sa ma gandesc mai mult si sa investesc mai prudent la aceea data”, spune omul de afaceri.
El ii sfatuieste pe tinerii care vor sa inceapa un business sa isi faca mai intai „ucenicia” 2-3 ani in aria respectiva de activitate si sa aiba de asemenea un business plan foarte bine pus la punct.
Horia Gusta, directorul general adjunct al societatii de investitii Certinvest, spune ca cea mai mare greseala din business este sa nu negociezi.
„Ideea de a negocia absolut tot este benefica. Mi-am dat seama din primul an in business ca trebuie sa faci asta”, spune Gusta, care ii sfatuieste pe tinerii antreprenori sa aiba mare grija la sistemul de taxe.
„Taxele din Romania sunt impovaratoare si foarte diversificate. Trebuie sa fii foarte atent la acestea”, afirma Gusta.
El crede ca este important ca un antreprenor sa lucreze pentru o companie mare cativa ani inainte, iar una dintre cele mai importante calitati in afaceri in opinia sa este perseverenta.