- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce tari europene cauta forta de munca? Tocmai cele cu restrictii pentru romani

30 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Oferta actuala de joburi in cele 14 tari din Uniunea Europeana (UE) si  Spatiul Economic European (SEE) care impun restrictii de acces muncitorilor romani reprezinta 48% din totalul pozitiilor vacante, inscrise pe portalul de recrutare Tjobs.ro. Astfel, cele 14 tari europene cu restrictii cumuleaza 8.136 de pozitii vacante.
Ce tari europene cauta forta de munca? Tocmai cele cu restrictii pentru romani

Sa fie vorba de o contradictie? Doar in aparenta. Romanii nu pot munci in tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Islanda sau Norvegia, decat pe baza unei autorizatii de munca si in limita unei cote anuale, care variaza de la tara la tara. Insa impunerea restrictiilor de munca nu echivaleaza cu absenta ofertelor de angajare.

„Este normal sa fie asa. Pachetul salarial oferit unui muncitor roman este mai mic si nici nu se compara cu cel care ar fi oferit unui conational cu studii si experienta asemanatoare. In final, despre asta este vorba. Interesul economic primeaza interesului national”, a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner Nefertiti Human Capital Consulting.

Din contra, precizeaza studiul. In aceste state agentiile de recrutare „propun in mod constant oferte de joburi pentru romani”.

Recent, Marea Britanie a anuntat ca va mentine restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2013, la fel ca si Olanda. Astfel, romanii care vor sa munceasca in Marea Britanie si Olanda vor trebui, ca si pana acum, sa obtina permis de munca de la autoritatile statelor respective.

„Restrictiile sunt impuse de catre aceste state, ca Marea Britanie si
Olanda, pentru ca ele se confrunta cu rate ale somajului destul de mari,
iar Guvernele incearca sa isi protejeze cetatenii. Pe de alta parte,
romanii sunt buni specialisti si sunt si ieftini. Prin urmare, romanii a ung sa le ia painea de la gura cetatenilor din tarile cu oferte de
munca”, a declarat Oana Datki, director general al companiei Consulteam.
 
Rata somajului din Marea Britanie a urcat in perioada iunie-august la 8,1%, cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani, in special din cauza reducerii locurilor de munca in sectorul public si inghetarii recrutarilor in sectorul privat. Totodata, rata somajului in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani a ajuns in perioada respectiva la 21,3%.

Cele mai multe oferte adresate romanilor de catre angajatorii din tarile cu restrictii se refera la posturile pentru ingrijirea copiilor (1.373 oferte), medici specialisti si asistente medicale (1.366 oferte).

In topul tarilor din UE si SEE cu restrictii, care prezinta cele mai multe locuri de munca disponibile pentru romani, Marea Britanie se plaseaza pe primul loc, cu 3.474 de joburi in domenii ca agricultura, zootehnie, babysitter, comert, constructii de masini, constructii si menaj.

Pe locul doi se claseaza Germania cu 1.257 de joburi in zone ca agricultura, industrie alimentara, babysitter, constructii, menaj, turism si asistenta sociala.

Urmeaza Italia cu 790 de oferte pentru industria alimentara, animator, babysitter, comert, constructii si menaj, urmata de Franta cu 695 de oferte , Austria cu 526 si Spania cu 385.

„Nu stiu exact cat de concludent este acest studiu cu privire la dinamica recrutarilor in tarile mentionate. Avand in vedere ca Spania se confrunta cu o rata de somaj de peste 21% (cea mai mare din randul tarilor dezvoltate- n.r.), nu stiu cata putere va mai avea aceasta tara sa absoarba muncitori romani in campul muncii local”, a declarat Monica Dona, reprezentant al companiei Lugera & Makler.

Totodata, in cele 14 tari cu restrictii se cauta atat muncitori romani cu studii superioare si calificari, cat si persoane interesate de contractele de munca sezoniere si de muncile necalificate, dupa cum reiese din sondajul efectuat în randul agentiilor de recrutare cu anunturi pe portalul Tjobs.ro.

„Romanii sunt atrasi sa munceasca in afara de cele mai multe ori datorita pachetului salarial. Acolo ei castiga mai bine, nu se imbogatesc, dar pot trai decent. Isi pot plati o rata sau gradinita pentru copil. De exemplu, medicii si asistentele, aici dupa ce termina studiile castiga 700 de lei. Ce sa faca cu acesti bani? Tarile cu restrictii se orienteaza spre angajatii romani pentru ca sunt ieftini, buni si dispusi sa plece acolo”, a explicat Oana Datki.

Din SEE fac parte tarile din UE plus Islanda, Lichtenstein, Elvetia si Norvegia.

Urmărește Daily Business pe Google News