Angajatorii pot obliga salariatii sa plateasca pagubele materiale, cu retineri din salariu
Angajatorii vor avea dreptul sa oblige salariatii sa plateasca pagubele materiale inregistrate din vina acestora, intr-un termen care porneste de la 30 zile de la data comunicarii, si le vor retine din salariu contravaloarea pagubei daca acesta refuza sa achite suma in termenul stabilit, potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obtinut de Mediafax.
Abaterea disciplinara nu va mai putea fi sanctionata cu suspendarea contractului de munca
Abaterea disciplinara a salariatului nu va mai putea fi sanctionata cu suspendarea contractului individual de munca, pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare, asa cum prevede actuala legislatie, prevederea fiind abrogata.
Sanctiunile care vor putea fi aplicate sunt avertismentul scris, retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile, reducerea salariului de baza pe o durata de la o luna la trei luni cu 5 – 10%, reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pentru aceeasi perioada de timp si cu aceleasi procente sau desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Durata timpului de munca va ramane la 48 ore saptamanal, inclusiv ore suplimentare
Durata maxima legala a timpului de munca va fi pastrata la 48 de ore pe saptamana, dar perioada de referinta in functie de care orele de activitate pot fi suplimentate va fi extinsa cu o luna, la patru luni.
Sarcina probei in conflictele de munca va reveni reclamantului, nu angajatorului
Sarcina probei in conflictele de munca va reveni reclamantului, si nu angajatorului asa cum prevde legislatia actuala.
Valabilitatea unui contract de munca pe durata determinata va creste cu un an, la trei ani
Perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, „pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari”.
Reprezentantii salariatilor vor putea negocia contractul colectiv de munca
Reprezentantii salariatilor din unitatile in care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative vor putea sa negocieze contractul colectiv de munca.
Perioada in care poate fi compensata munca suplimentara va fi prelungita la 60 de zile
Perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite va fi prelungita de la 30 la 60 de zile.
Perioada de proba la angajare extinsa. Pe acelasi post pot fi verificate mai multe persoane
Perioada de proba in care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsa, iar contractul de munca poate inceta fara preaviz pe durata sau la sfarsitul acestei perioade, angajatorul avand dreptul sa incadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelasi post in intervalul de proba.
Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins. Angajatorul, obligat sa preia demisia
Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere
Documentul stabileste totodata ca angajatorul va fi obligat sa inregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Perioada obligatorie de concediu neintrerupt scade de la 15 la 10 zile
Perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.