In categoria intermedieri financiare nu sunt incluse asigurarile si casele de pensii.
Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,1% in septembrie fata de august, la 1.040 lei, se mai mentioneaza in datele transmise de INS. De asemenea, castigul salarial mediu net a inregistrat in septembrie 2007 o crestere de 20,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, iar indicele castigului salarial real a crescut cu 14%.
Aceste date apar in contextul in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a semnalat in mod repetat in ultima perioada pericolul inflationist al cresterilor salariale necoordonate cu cresterea productivitatii.
Cresteri semnificative ale salariului mediu net s-au inregistrat in septembrie fata de luna august si in domenii ca extractia hidrocarburilor si servicii anexe, de 30,7% pana la 2.510 lei si transporturi aeriene de 14,3%, pana la 2.710 lei.
Cresteri intre 2 si 5% s-au acordat in domenii ca fabricarea substantelor si a produselor chimice (1.383 lei), invatamant (1.056 lei), industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (1.440 lei), hoteluri si restaurante (658 lei), agricultura, vanatoare si servicii anexe(745 lei), edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (961 lei).
INS explica aceste cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august prin acordarea de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si sumelor din profitul net), negocieri de salarii si a realizari de productii mai mari.
Cele mai mici castiguri s-au inregistrat in septembrie in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (603 lei).
Totodata, in septembrie s-au inregistrat si scaderi ale castigului salarial mediu nominal net de 22,2% in industria miniera, respectiv de 14,6% in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si de 9,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.
Aceste scaderi au fost determinate in principal de acordarea de prime si sume din profitul net precum si a realizarii unei productii mai mici.
Puterea de cumparare a scazut usor fata de august. Astfel, in raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,9%.
De asemenea, INS precizeaza ca, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2007.