La polul opus, cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (1,08%), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Numarul locurilor de munca vacante a fost de 23.300, in scadere atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de perioada similara a anului trecut.
Mai mult de o treime din numarul total al locurilor de munca vacante se regasesc in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,90%. Putin peste 10% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala. Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatea de tranzactii imobiliare.
Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de servicii administrative si de servicii suport (-0,47 puncte procentuale), respectiv in constructii (-0,29 p.p.). La polul opus, cu usoare cresteri, s-au situat activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (0,52 p.p.), respectiv activitatile de intermedieri financiare si asigurari (0,46 p.p.).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a produs in sanatate si asistenta sociala (-2,53 puncte procentuale). Cresteri usoare s-au regasit in cateva activitati economice, cele mai importante fiind in activitatile de spectacole, culturale si recreative (0,18 p.p.), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (0,15 p.p.).
Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii
Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori s-a referit, in trimestrul trei, la ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,98% rata locurilor de munca vacante, respectiv 5.400 locuri vacante) si de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (0,75% rata locurilor de munca vacante, respectiv 5.300 locuri vacante).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice – grupa majora 1 (0,30% rata locurilor de munca vacante, respectiv 800 locuri vacante) si a agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (0,34% rata locurilor de munca vacante, respectiv 80 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, majoritatea ocupatiilor au cunoscut scaderi ale ratei locurilor de munca vacante, exceptii minore constatandu-se in ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,11 puncte procentuale), respectiv specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice – grupa majora 2 (0,08 p.p.). Cele mai semnificative scaderi s-au evidentiat in randul lucratorilor operativi in servicii, comert si asimilati – grupa majora 5 (-0,19 p.p.), respectiv agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (-0,13 p.p.).
Tendinta de scadere a fenomenului s-a manifestat mai puternic comparativ cu trimestrul trei din 2009. Astfel, descresteri semnificative s-au manifestat in randul ocupatiilor de tehnicieni, maistri si asimilati – grupa majora 3 (-0,58 p.p.), respectiv cele de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati – grupa majora 5 (-0,53 p.p.). Singura crestere fata de acelasi trimestru al anului 2009 s-a inregistrat in randul operatorilor la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse – grupa majora 8 (0,27 p.p.).