Odata cu abundenta de informatii vin insa si confuziile. In acest sens, jurnalistii de la TradePub.com au alcatuit o lista cu 5 preconceptii des intalnite la unii candidati in interviurile de angajare.
1. Fii pregatit cu o lista de intrebari, pe care sa le pui la finalul interviului
Exista o parte utila in acest sfat. Ar trebui sa fii intotdeauna pregatit si asta presupune de regula sa pui intrebari legate de job. Problema intervine cand trebuie sa astepti pana la sfarsitul interviului, adica pana iti vine randul, pentru a le adresa. Specialistii in resurse umane recomanda candidatilor sa incerce sa se vanda precum un produs. Pentru aceasta, trebuie sa fie activi si, printre altele, sa puna intrebari la finele unui raspuns pe care il dau. Interviul trebuie sa fie un dialog.
2. Nu spune ca ai defecte la interviu
Adevarul este ca e normal sa ai defecte. De fapt, orice intervievator te va intreba daca ai vreunul. Candidatilor li se recomanda de regula sa mentioneze la aceasta intrebare un defect asa-zis bun cum ar fi „sunt prea dedicat muncii mele”. Raspuns gresit, spun specialistii in resurse umane, care atrag atentia ca angajatorii prefera pe cineva onest, nu un mincinios.
3. Ai grija sa-ti evidentiezi toate calitatile intervievatorului
Bineinteles ca vrei ca intervievatorul sa stie de ce esti tu potrivit pentru acel job, dar prezentarea unei liste intregi cu calitatile tale nu-ti va aduce niciun beneficiu. In mod tipic, la intrebarea legata de calitati, majoritatea candidatilor raspund ca sunt sociabili, ca au aptitudini de comunicare interpersonala excelente. Specialistii in resurse umane spun ca, de fapt, intervievatorii vor sa auda exemple concrete in care te-ai folosit de aceste aptitudini.
4. Spune-i angajatorului ce pretentii salariale ai
Una din cele mai dificile intrebari la care trebuie sa raspunzi in cadrul unui interviu de angajare este cea legata de salariu. Discutia despre bani poate fi inconfortabila, dar nu trebuie neaparat sa fie asa. De fapt, nici nu esti obligat sa raspunzi la aceasta intrebare. Dar, in caz ca vrei sa dai un raspuns, specialistii recomanda o formulare de genul: „Prefer sa vorbim despre nivelul salariului dupa ce veti decide ca sunt cel mai potrivit pentru job”.
5. Angajatorul decide daca primesti sau nu job-ul
In timp ce, intr-adevar, angajatorul este cel care ofera job-ul, candidatii au un control mai mare decat isi dau seama. Potrivit specialistilor in resurse umane, candidatii au un cuvant mai greu de spus in decizia de angajare decat cred. Acestia le recomanda candidatilor sa-si incheie interviul cu o intrebare de genul: „Dupa acest interviu, aveti vreo indoiala ca nu as putea sa fac fata job-ului?”. Daca raspunsul este da, atunci discuta punctual fiecare indoiala a intervievatorului.