- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cinci sfaturi pentru a deveni un sef bun

20 Sep, 16:24 • Redactia DailyBusiness
Daca te-ai trezit sef peste noapte si compania nu a investit foarte mult timp si bani in instruirea ta pentru noua postura, iata cinci sfaturi de la specialistii in resurse umane care pot reprezenta primul pas in drumul de la statutul de "sef" la calitatea de "sef bun", prezentate de Wall Street Journal.
Cinci sfaturi pentru a deveni un sef bun

Comunica clar

Esti liderul echipei, persoana responsabila cu impartirea sarcinilor astfel incat obiectivele companiei sa fie atinse. Asa ca, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa comunici clar ceea ce vrei de la subordonatii tai. Specialistii spun ca discutiile fata in fata trebuie preferate celor pe email, la care se apeleaza numai daca nu exista alta posibilitate de a comunica.

„Sa fii un manager bun inseamna ca spui ce astepti de la fiecare membru al echipei, individual, si ce astepti la nivel colectiv, de la intreaga echipa”, spune un specialist in HR la Tata AIG Life Insurance.

Lauda si critica

Aprecierea muncii si alte tipuri de feedback fac parte din comunicarea unui manager cu echipa sa. Numai ca in timp ce gestul de a-l bate pe umar pe un angajat in semn de apreciere poate fi facut in fata tuturor, critica trebuie facuta intr-o discutie particulara.

De asemenea, un manager trebuie sa tina cont si de efortul pe care il implica indeplinirea unui obiectiv, nu numai de rezultat.

Invata sa asculti

Ca sef, esti tentant sa consideri ca rolul tau este sa fii autoritar si sa dai ordine. Lasa asta celor care lucreaza in armata si, in schimb, asculta ceea ce au de spus membrii echipei tale pentru a lua deciziile.

„Sa-i asculti pe subordonati ii incurajeaza si ii motiveaza. Asta duce la sentimentul ca au acelasi scop si ca apartin echipei”, spune Sumit Mitra, director HR la Godrej Industries & Associate Companies.

Respecta si tu regulile pe care le impui

Sa nu crezi ca daca esti manager, tu esti singurul care ii observa si ii urmareste ceilalti. Echipa te urmareste, in egala masura. Asa ca, fii tu cel da exemplu si respecta regulile impuse subordonatilor tai.

„Un manager bun isi va asuma intotdeauna responsabilitatea si nu va da vina pe echipa sa ca lucrurile nu au mers bine. Un manager bun este acela care transforma o echipa care nu functioneaza intr-una functionala”, spun specialistii.

Fii prietenos, nu prieten

Este tentant ca, in special daca esti tanar, sa incerci sa-i castigi pe angajati comportandu-te ca un prieten mai degraba ca un sef. Renunta la aceasta atitudine si comporta-te prietenos si abordabil, dar pastreaza distanta astfel incat nimeni din echipa ta sa nu se simta lasat pe dinafara. In plus, astfel nu iti va fi imposibil sa aplici sanctiuni sau sa faci o concediere daca situatia o impune, asa cum s-ar intampla in cazul unei relatii de prietenie.

Urmărește Daily Business pe Google News