„Prima parte a anului 2010 se va caracteriza printr-o oferta scazuta a locurilor de munca din cauza atitudinii conservatoare a angajatorilor, care vor evita angajarile pentru a preveni un nou proces de restructurare. Astfel, precautia va fi principala caracteristica a inceputului de an, angajarile fiind facute doar daca va fi absolut necesar”, este de parere Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic.
Pentru a suplini forta de munca de care ar avea nevoie, dar pe care nu si-o permit, companiile vor apela la cresterea productivitatii si motivarea angajatilor pe care ii au deja, a precizat Naftan.
Aceleasi perspective negative pentru piata muncii in 2010 au fost relevate si de studiul companiei de resurse umane Manpower, potrivit caruia doar 15% dintre cei 754 de angajatori romani chestionati se asteapta ca volumul angajarilor sa creasca in primele trei luni ale anului. Aceasta in timp ce 26% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar 58% sunt de parere ca nu va interveni nici o schimbare in ceea ce priveste reluarea angajarilor.
„Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesul de angajare. In acest context economic, dificultatea gasirii unui loc de munca va ramane ridicata, existand acum mult mai multi candidati care concureaza pentru o pozitie disponibila”, a comentat rezultatele acestui studiu Camelia Stanculescu, general manager Manpower Romania.
Asadar, principalul factor care determina inghetarea pietii muncii si in 2010 este contextul economic global, aflat inca sub zodia recesiunii. In Romania insa, actuala situatie politica se constituie intr-un factor care ingroasa influentele externe sau, in opinia specialistului in resurse umane George Butunoiu, este chiar factorul determinat pentru atitudinea angajatorilor.
„Aproape toti cei cu care am discutat pana acum sunt de acord ca piata muncii va scadea si mai mult cel putin in prima jumatate a lui 2010 si ca revenirea, daca va incepe in 2010, va fi lenta si lunga, circa 2-3 ani. Aceasta stare de lucruri e determinata in foarte mare masura de situatia politica si in mica masura de factorii externi, cum ar fi criza, pietele internationale, contextul politic si economic general in Europa. Cu alte cuvinte, aproape toate parghiile sunt in mainile politicienilor, din pacate”, a declarat Butunoiu.
Mai optimista, Alina Anghelescu, recruitment consultant in cadrul TalentStream Romania, considera ca piata muncii se va mai dezgheta odata cu venirea primaverii, dar precizeaza ca acest lucru va fi determinat si de contextul politic.
„Lunile capricioase vor fi ianuarie si februarie, dupa care ne asteptam sa se reia un trend ascendent al angajarilor. Ceea ce va influenta acest lucru va fi instabilitatea politica de la nivel national, precum si economia mondiala”, a spus Alina Anghelescu.
De aceeasi parere este si Florin Ochiana, HR operation manager al firmei de resurse umane Lugera&Makler, care considera ca in a doua jumatate a lui 2010 piata muncii va da semne de revenire.
„In a doua parte a anului 2010 situatia economica se va stabiliza si in Romania, ceea ce inseamna ca vom asista la o crestere a locurilor de munca, insa fara a se ajunge nici pe departe la nivelul anilor trecuti. Din pacate, factorii care vor determina aceasta situatie nu vor fi decat in mica masura unii interni. Romania va fi scoasa din criza tot de cererea de pe pietele din afara tarii, de cresterea companiilor care au investit pe plan local”, a spus acesta.
Finantistii si IT-istii, singurii care spera
Sectorul financiar-contabil, medical si IT vor fi in continuare liderii de piata in ceea ce priveste oportunitatile de angajare, asa cum s-a intamplat si in 2009, considera Catalin Naftan.
„Indiferent de domeniul in care activeaza, companiile vor cauta personal calificat care sa ocupe pozitii strategice precum finance controller, auditor intern, director financiar, risk manager, angajati care vor avea un rol important in aceasta perioada”, este de parere Alina Anghelescu.
Si cei care lucreaza in vanzari, indiferent de domeniu, vor avea sanse sa isi gaseasca un job.
„Vor fi cautate in continuare persoane pentru vanzari in toate industriile, si mai ales in cele care au crescut usor sau au ramas pe profit in 2009, precum si specialisti in IT si ingineri, specialisti in finante si contabilitate. Industria de servicii externalizate de tip BPO s-a descurcat foarte bine in acest an, deci si in acest domeniu vor fi locuri de munca disponibile in 2010”, a declarat Ochiana.
Rezultatele studiului Manpower arata ca, alaturi de domeniul finantelor, si in sectorul industriei prelucratoare previziunile sunt ceva mai optimiste in ceea ce priveste perspectivele ce angajare.
Pe de alta parte, din punct de vedere geografic, zonele cu cele mai bune perspective de angajare sunt vestul si sud-vestul tarii, potrivit studiului citat.
Specialistii, la mare cautare
Asadar, domeniile care nu se vor supune 100% regulei inghetarii angajarilor se pot numara pe degetele de la o mana, chiar daca marea majoritate a companiilor a facut si va continua sa faca angajari punctuale, in principal pentru pozitiile ramase vacante, dupa cum precizeaza George Butunoiu.
Una dintre conditiile esentiale insa pentru gasirea unui loc de munca este experienta, in contextul in care angajatorii au in actualul context o oferta bogata din acest punct de vedere si nu mai sunt nevoiti sa accepte juniori in orice conditii.
„Persoanele cu cele mai mari sanse de angajare in 2010 vor fi specialistii foarte buni in domeniul lor, cu o experienta vasta de activitate, cu un know-how bine definit, ale caror pretentii salariale vor fi adaptate trendului actual al pietei muncii”, spune Naftan.
Dincolo de experienta mai este nevoie si de abilitati bune de comunicare, flexibilitate si capacitatea de a indeplini cat mai multe sarcini, a precizat Alina Anghelescu.
In acest context, sansele pentru cei care vor sa-si schimbe domeniul de activitate sunt destul de reduse.
„Sansele cuiva care incearca sa-si gaseasca un job in alt domeniu decat cel in care are o experienta relevanta sunt mult mai mici decat inainte de criza. Atunci, fiindca era greu de gasit oameni buni in aproape orice domeniu, multe firme erau obligate sa ia in calcul si candidati cu experienta in alte domenii sau fara experienta. Acum, ca presiunea pe angajatori a disparut, nu mai are nimeni de ce sa isi asume un asemenea risc, de vreme ce se gasesc destui oameni buni disponibili pe piata in fiecare domeniu”, a declarat Butunoiu.
Cu toate acestea, Ochiana este de parere ca juniorii cu mai multe sanse sa se angajaze sunt cei care stiu limbi straine.
Pe de alta parte, in urmatorii ani companiile din toate sectoarele de activitate vor recurge tot mai des la munca temporara.
„Pe masura ce recesiunea se indeparteaza, angajatorii se vor baza tot mai mult pe talente externe, pe angajati pe perioada determinata – indiferent daca acestia sunt angajati temporari, contractori, personal externalizat sau consultanti – pentru a-si atinge obiectivele de business intr-o maniera strategica mai flexibila. Mai mult, forta de munca pe perioada determinata ofera companiilor posibilitatea de a avea acces rapid la un personal calificat, care ramane deficitar in multe domenii”, a declarat Camelia Stanculescu.
Constructiile, sectorul auto si HoReCa, domeniile cu cele mai pesimiste perspective de angajare
Pentru cei care isi cauta un loc de munca in domeniul constructiilor, in sectorul auto, HoReCa sau training si recrutare, sansele de a-si gasi un job tind catre zero, potrivit specialistilor in resurse umane, precum si rezultatelor studiului Manpower.
Din punct de vedere geografic, cele mai defavorizate zone din punctul de vedere al perspectivelor de angajare sunt sud-estul si nord-estul, potrivit studiului citat.
Somaj de 10% in 2010
In luna noiembrie, rata somajului la nivel national a crescut cu 0,4 puncte procentuale fata de luna octombrie, pana la 7,5%, dupa ce in aceeasi luna din 2008, somajul era de 4,1%. Astfel, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 683.123 de persoane in noiembrie.
Specialistii in resurse umane atrag insa atentia ca numarul celor care in prezent nu au un loc de munca este mult mai mare, in contextul in care cei care au renuntat la job de comun acord cu angajatorul, primind eventual plati compensatorii, nu sunt inregistrati ca someri.
Previziunile pentru finalul anului 2009 indica o rata a somajului de 8,5%.
Pentru 2010, estimatarile vizeaza o rata a somajului de 10%, in conditiile in care au fost anuntate disponibilizari masive in sectorul bugetar.