- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cine mai poate spera la o marire de salariu in 2009

22 Jul, 00:01 • gecad.epayment
Sa vorbesti de o crestere a salariului cand somajul e in crestere si toata lumea se multumeste cu pastrarea locului de munca, pare cel putin nerealist. Totusi, exista domenii precum financiar-contabil, IT, avocatura si pharma, unde salariile au toate sansele sa creasca in acest an - o veste surprinzatoare, luand in considerare ca in companiile afectate de criza remuneratia angajatilor a fost deja redusa, in medie, cu procente de pana la 25%.
Cine mai poate spera la o marire de salariu in 2009

„Toata lumea are nevoie in acest moment de claritate si de o buna gestionare a platilor din partea clientilor”, argumenteaza Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic, faptul ca domeniul financiar-contabil este printre cele privilegiate din punct de vedere al salariilor, in acest an. Alte domenii indicate de el pe lista celor unde pot aparea cresteri de salarii sunt serviciile IT, mai ales in zona de securitate informatica, precum si avocatura, in special in zona dreptului comercial si a dreptului muncii.

„In acest moment, sunt foarte multe probleme in recuperarea de debite, in respectarea termenelor contractuale, fuziuni, achizitii, litigii de munca, iar avocatii vor fi cei care isi vor lua partea leului”, este de parere Naftan.

De asemenea, in segmentul medical/pharma se pot astepta majorari salariale, avand in vedere ca nevoia de servicii medicale si medicamente este imuna la criza economica, dar si in sectorul bancar. „Desi surprinzator, e posibil ca, daca initiative de genul programului Prima Casa vor functiona, segmentul bancar sa fie primul care se va ridica”, spune Naftan.

Mai putin optimist, Florin Ochiana, HR operation manager firmei de resurse umane Lugera&Makler, vorbeste la trecut despre sperantele multor companii de a scapa neafectate de criza.

„La inceputul anului existau cateva domenii care pareau mai putin afectate de criza: pharma, retailul, telecomunicatiile, energia sau chiar turismul. Intre timp, insa, economia romaneasca s-a contractat la un nivel neasteptat, iar estimarile s-au modificat si ele in sens negativ. Majoritatea companiilor, dupa cum se stie, vorbesc de inghetarea sau chiar de reducerea salariilor”, a declarat Ochiana, care a precizat ca salariile au fost reduse in medie cu procente cuprinse intre 5 si 25%.

Cu toate acestea, el este de parere ca in aceste domenii, la fel ca in cel al serviciilor financiare, exista sanse destul de mici ca salariile sa fie reduse, asa cum s-a intamplat in multe alte sectoare de activitate.

„Este destul de improbabil ca salariile sa scada in domeniul serviciilor financiare, si ma gandesc aici la companiile care asigura recuperari de creante sau asigurari de risc, deoarece conditiile actuale sunt favorabile dezvoltarii si cresterii lor. Nici consumul de alimente nu va scadea foarte mult cantitativ, ci ca valoare: cumparatorii vor renunta la marcile mai scumpe, insa tot vor consuma. Si de medicamente va fi in continuare nevoie. Asadar, sunt cel putin cateva domenii – serviciile financiare, comertul, pharma, poate turismul, care vor fi mai putin afectate de climatul economic actual. Un domeniu care a intrat in conservare si unde se pare ca au existat totusi cresteri salariale in primele luni ale anului este cel bancar”, a mai spus Ochiana.

Turismul este un domeniu care, cel putin la prima vedere, ar trebui sa fie mai putin afectat de criza, numai ca reducerea sau chiar eliminarea bugetelor pentru vacanta ar putea avea efecte dure.

„Orice angajat are nevoie de concediu si este destul de greu de renuntat total la el, si chiar neindicat. Precizez insa ca daca se va adeveri faptul ca bugetele pentru concedii au fost reduse drastic sau chiar eliminate, vom vedea un efect opus, adica vor fi falimente si aici”, a mai spus Ochiana.

Desi este rezervat in privinta evolutiei salariilor in acest an, el a precizat ca „este posibil sa asistam totusi la mariri de salarii pe fondul renegocierilor contractelor colective de munca din companii foarte mari”.

Si Gabriel Gatejoiu, business development manager in cadrul agentiei de servicii Professional, a indicat FMCG (bunuri de larg consum – n.r.), IT&C, colectarea debite, client service si domeniul financiar-contabil ca fiind segmentele cel mai putin expuse la efectele crizei, ceea ce inseamna ca, cel putin la nivel teoretic, nu ar trebui sa fie marcate de scaderi salariale.

Referitor la majorarile salariile, Gatejoiu spune ca „vor depinde foarte mult de rezultatele economice. Este prematur si dificil sa se faca estimari in acest sens”, a spus acesta.

Dupa fapta si rasplata

Pentru a putea spera insa la o marire de salariu in 2009, nu este suficient sa lucrezi in segmentul financiar-contabil, pharma sau FMCG. Mai este nevoie si de performanta individuala. Cat despre intrebarea „cu cat?”, raspunsul depinde de importanta functiei detinute si de aportul la cresterea cifrei de afaceri a companiei, spun specialistii in resurse umane.

„Anul acesta nu se va putea vorbi de o crestere procentuala exacta a salariilor in aceste domenii, aceasta fiind determinata de realizarile si performantele fiecarui angajat in parte, de contributia acestuia la cresterea cifrei de afaceri, de importanta pozitiei respective in cadrul companiei”, spune Catalin Naftan. „Astfel, exista companii in care pentru mentinerea angajatilor-cheie, cresterile salariale ar putea depasi valoarea de 15%. Cam toate companiile ar trebui sa inteleaga ca reducerea de cost nu se face prin eliminarea oamenilor cheie care au si salarii pe masura”.

In IT&C, salariile s-au majorat deja, potrivit unor studii, in medie cu 10%, „lucru care poate fi adevarat, deoarece vorbim inca de un sector unde se cauta inca oameni, si unde se plateste inca bine la nivel de specialisti”, sustine Ochiana, care este insa sceptic in ceea ce priveste majorarile sau acordarea de bonusuri la nivel de „ramura” sau companie.

„Se vor mai acorda unele bonusuri, insa nu la nivel de companie, ci la nivel de performanta individuala. Aceasta, deoarece este greu sa acorzi bonusuri generalizate, de genul al 13-lea salariu, in conditiile economice din acest an”, a precizat specialistul de la Lugera&Makler.

Contrar opiniilor specialistilor care prevad stagnari salariale, un studiu realizat de curand de firma de consultanta in resurse umane ECA International estimeaza ca majorarile vor fi de aproape 5%, plasand astfel Romania pe locul 8 intr-un clasament de 53 de state in privinta cresterilor salariale pe acest an.

„Asta nu inseamna neaparat crestere a salariilor in termeni reali, ci doar o actualizare cu rata inflatiei, daca aceasta este mai mica de 5%”, a comentat Ochiana.

Prime 2009: Mai putini bani si doar pentru cei performanti

Inca de anul trecut, primele in bani acordate cu ocazia sarbatorilor au suferit ajustari majore, in cazul in care au mai fost acordate, iar sanse ca lucrurile sa imbunatateasca in acest an nu sunt prea multe, potrivit specialistilor.

„Bonusurile vor fi inlocuite cu tichete cadou sau alte beneficii in natura ori deductibile fiscal, iar cele in numerar, acordate individualizat, nu vor mai atinge nivelul celor din 2007-2008. Se prea poate insa sa se pastreze ca stimulent financiar bonusurile pentru echipele de vanzari, pentru a le stimula”, a declarat Ochiana.

La fel ca si in cazul majorarii salariului, performanta individuala va atarna greu in acordarea de prime la sfarsitul anului. „Si in cazul recompenselor cu care ne-am obisnuit la fiecare final de an se va aplica mai mult ca oricand principiul performantei angajatilor. Forma si, respectiv, valoarea lor vor fi direct proportionale cu rezultatele obtinute de fiecare angajat de-a lungul anului. Cu siguranta ca vor fi companii care vor oferi bonusuri la cel putin nivelul anilor precedenti, iar domeniul farmaceutic va fi probabil in aceasta categorie”, a spus Naftan.

Cele mai severe scaderi de venituri

In constructii, imobiliare si sectorul auto, in special pe partea de vanzari, au existat cele mai abrupte scaderi ale salariilor, potrivit specialistilor in resurse umane, dar nici in presa, HR, intermedieri financiare/asigurari, training sau vanzari, lucrurile nu au stat sub cele mai bune auspicii.

„Veniturile din constructii si imobiliare s-au diminuat drastic, la fel cele ale vanzatorilor de masini. Dar trebuie sa facem distinctia intre salariul fix si venitul lunar, fiindca de multe ori venitul este compus, in mare parte, din comisioane si bonusuri. Venitul lunar a scazut abrupt in aceste domenii, desi poate salariul fix a ramas acelasi”, a precizat Ochiana.

Situatia din constructii si imobiliare este cu atat mai paradoxala cu cat tocmai aceastea au fost domeniile in care, alaturi de sectorul bancar, in anii trecuti au existat cresteri salariale peste medie, potrivit lui Gabriel Gatejoiu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...