- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Clinicile private, trambulina medicilor pentru saltul catre Vest

29 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Numerosi specialisti din medicina se muta din sistemul de stat catre cel privat ca sa obtina salarii mari si sa se perfectioneze pentru a pleca apoi in Occident, unde castiga mai mult, dar si cerintele de profesionalism sunt mai ridicate.
Clinicile private, trambulina medicilor pentru saltul catre Vest

Piata medicinei private a atins, in 2007, in jur de 250 milioane euro si va creste in urmatorii doi ani, potrivit estimarilor specialistilor, cu cel putin 10-20%. Acest segment se confrunta cu o problema vizibila si in sectorul de stat: migrarea specialistilor spre tari unde pot castiga mai bine.

Salariul mediu din Romania, in domeniul medicinei, este de 353 euro pe luna, potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Intr-o tara ca Elvetia, de exemplu, un medic roman bun poate ajunge la remuneratii de pana la 3.000 de euro lunar.

Sistemul medical privat din Romania reprezinta o alternativa mult superioara celui de stat, socotind retributiile angajatilor, salariul mediu intr-o clinica privata fiind de 1.000-1.600 de lei pe luna. Este lesne de inteles, totusi, ca suma de 3.000 de euro, care poate fi castigata in Elvetia, are adesea prioritate in fata avantajului de a munci in tara natala.

Specialistii confirma existenta unei verigi slabe pe segmentul pietei muncii de medicina, insa mizeaza pe posibilitatea retinerii personalului, tot printr-un pachet salarial atractiv.

„Acest segment al pietei muncii este afectat poate in masura mai mare decat celelalte industrii, insa pentru oamenii cheie se gasesc acele elemente de natura sa incurajeze ramanerea lor in organizatii. Acestea ar fi o remuneratie superioara intr-un pachet atractiv sau posibilitatea perfectionarii si evolutiei in cariera”, a spus Doris Andronescu, directorul general al centrului medical Sanador.

[quote=Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife]Salariile medii ale medicilor care lucreaza in sistemul privat ajung undeva la 1.000-1.600 de lei. Dar conditiile de munca sunt mult mai bune si volumul de munca este mai mic decat la stat[/quote]

In clinicile private, se castiga mai bine decat in unitatile de stat, desi in foarte multe cazuri, se munceste mai putin, afirma specialistii. „Cu toate acestea, mai sunt si cazuri de medici care vin sase luni la noi, castiga experienta, isi pun actele in regula, dupa care pleaca in tari ca Italia si Spania, pe bani mai multi”, a declarat recent Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife.

Un aspect care i-ar incuraja pe tinerii profesionisti sa aleaga medicina din Romania in detrimentul celei din afara ar fi faptul ca potentialul de dezvoltare al pietei serviciilor medicale private este urias, iar numarul pacientilor care vor alege serviciile private in urmatorii doi ani va atrage mai multe posibilitati de evolutie in plan profesional.

In ceea ce priveste procentul populatiei care se indreapta catre serviciile clinicile private, s-a inregistrat o evolutie crescatoare pe parcursul a 10 ani. „Luand in calcul alocarea bugetara pe 2007 pentru sanatate, dimensiunea de cheltuieli totale cu sanatatea depaseste 5 miliarde de euro si estimand valoarea serviciilor medicale private de aproximativ 250 milioane euro, rezulta un procent de aproximativ 4,5% pondere privata in totalul de cheltuiala cu sanatatea. Procentul va creste in 2008-2009, datorita migrarii pacientilor din sistemul de stat catre cel privat si cresterii volumului de asigurari private de sanatate, precum si valorii din ce in ce mai mari de servicii contractate de operatori privati cu sistemul public”, a afirmat directorul de la Sanador.

„Considerand adresabilitatea catre spitalele private, aceasta se face foarte timid remarcata, deocamdata, avand in vedere lipsa acestora, aparitiile pe piata fiind doar in zona de maternitate si extrem de putin pentru celelalte servicii”, mai spune Andronescu.

Consumatorii actuali de servicii medicale private sunt in general angajati cu varste cuprinse intre 25-50 de ani, cu o preponderenta mai mare a persoanelor de sex feminin, avand venituri medii peste 400 de euro. O parte a acestora au acces la diverse planuri de abonamente medicale oferite de catre angajator.

„Avand in vedere ca o consultatie la noi costa intre 70 si 100 de lei, principalii clienti sunt salariatii cu venit mediu spre ridicat. Avem insa si clienti de varsta a treia, acestia reprezentand pana la 10% din numarul pacientilor nostri”, a afirmat Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife.

Preturi in scadere, pe o piata competitiva

Preturile practicate de diferitele clinici private sunt in principiu similare. Ele se afla in scadere, pe o piata din ce in ce mai competitiva, diferenta fiind facuta de calitatea serviciilor oferite, prestigiul si profesionalismul corpului medical, nivelul tehnologic al aparaturii medicale, ambianta si confortul clinicilor si promptitudine la solicitare. „Aceste preturi nu reflecta intotdeauna nivelul ridicat de calitate, ci doar dorinta de a creste cota de piata. In timp, insa, din ce in ce mai multi consumatori vor face diferenta”, este de parere Doris Andronescu.

MedLife detine o cota de piata de circa 25%, in Bucuresti, pe unul dintre cele mai importante segmente, cel al serviciilor oferite clientilor corporativi. Compania are 470 de angajati, din care peste 250 personal medical.

Hiperclinicile MedLife din tara includ 20 de cabinete medicale, aparatura de imagistica (ecografie 2D, 3D si 4D, tomografie computerizata, radiologie, mamografie, osteodensimetrie), doua sali de chirurgie si 20 de rezerve de spital a cate doua paturi fiecare, precum si cate un laborator de analize de chimie, hematologie, imunologie si bacteriologie.

Sanador, companie cu capital 100% romanesc si cu o cifra de afaceri de peste 3,3 milioane euro, functioneaza din 2001. In prezent, Sanador detine doua clinici, un laborator si rezerve medicale private, situate in Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. In numai sase ani de activitate, compania a oferit servicii medicale unui numar de peste 300.000 de pacienti.

„Strategia de dezvoltare a companiei cuprinde demararea, anul viitor, a constructiei unui spital cu aproximativ 100 de paturi, printr-o investitie de minim 10 milioane euro, precum si a unor noi clinici in Bucuresti si orasele mari din tara”, a declarat Doris Andronescu, directorul general al Sanador.

In sase ani de activitate, compania a oferit servicii medicale unui numar de peste 300.000 de pacienti.

Pe piata mai activeaza companii precum Medicover, Centrul Medical Romar, Centrul Medical Unirea, Medcenter sau Medsana.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...