- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Clinicile private, trambulina medicilor pentru saltul catre Vest

29 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Numerosi specialisti din medicina se muta din sistemul de stat catre cel privat ca sa obtina salarii mari si sa se perfectioneze pentru a pleca apoi in Occident, unde castiga mai mult, dar si cerintele de profesionalism sunt mai ridicate.
Clinicile private, trambulina medicilor pentru saltul catre Vest

Piata medicinei private a atins, in 2007, in jur de 250 milioane euro si va creste in urmatorii doi ani, potrivit estimarilor specialistilor, cu cel putin 10-20%. Acest segment se confrunta cu o problema vizibila si in sectorul de stat: migrarea specialistilor spre tari unde pot castiga mai bine.

Salariul mediu din Romania, in domeniul medicinei, este de 353 euro pe luna, potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Intr-o tara ca Elvetia, de exemplu, un medic roman bun poate ajunge la remuneratii de pana la 3.000 de euro lunar.

Sistemul medical privat din Romania reprezinta o alternativa mult superioara celui de stat, socotind retributiile angajatilor, salariul mediu intr-o clinica privata fiind de 1.000-1.600 de lei pe luna. Este lesne de inteles, totusi, ca suma de 3.000 de euro, care poate fi castigata in Elvetia, are adesea prioritate in fata avantajului de a munci in tara natala.

Specialistii confirma existenta unei verigi slabe pe segmentul pietei muncii de medicina, insa mizeaza pe posibilitatea retinerii personalului, tot printr-un pachet salarial atractiv.

„Acest segment al pietei muncii este afectat poate in masura mai mare decat celelalte industrii, insa pentru oamenii cheie se gasesc acele elemente de natura sa incurajeze ramanerea lor in organizatii. Acestea ar fi o remuneratie superioara intr-un pachet atractiv sau posibilitatea perfectionarii si evolutiei in cariera”, a spus Doris Andronescu, directorul general al centrului medical Sanador.

[quote=Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife]Salariile medii ale medicilor care lucreaza in sistemul privat ajung undeva la 1.000-1.600 de lei. Dar conditiile de munca sunt mult mai bune si volumul de munca este mai mic decat la stat[/quote]

In clinicile private, se castiga mai bine decat in unitatile de stat, desi in foarte multe cazuri, se munceste mai putin, afirma specialistii. „Cu toate acestea, mai sunt si cazuri de medici care vin sase luni la noi, castiga experienta, isi pun actele in regula, dupa care pleaca in tari ca Italia si Spania, pe bani mai multi”, a declarat recent Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife.

Un aspect care i-ar incuraja pe tinerii profesionisti sa aleaga medicina din Romania in detrimentul celei din afara ar fi faptul ca potentialul de dezvoltare al pietei serviciilor medicale private este urias, iar numarul pacientilor care vor alege serviciile private in urmatorii doi ani va atrage mai multe posibilitati de evolutie in plan profesional.

In ceea ce priveste procentul populatiei care se indreapta catre serviciile clinicile private, s-a inregistrat o evolutie crescatoare pe parcursul a 10 ani. „Luand in calcul alocarea bugetara pe 2007 pentru sanatate, dimensiunea de cheltuieli totale cu sanatatea depaseste 5 miliarde de euro si estimand valoarea serviciilor medicale private de aproximativ 250 milioane euro, rezulta un procent de aproximativ 4,5% pondere privata in totalul de cheltuiala cu sanatatea. Procentul va creste in 2008-2009, datorita migrarii pacientilor din sistemul de stat catre cel privat si cresterii volumului de asigurari private de sanatate, precum si valorii din ce in ce mai mari de servicii contractate de operatori privati cu sistemul public”, a afirmat directorul de la Sanador.

„Considerand adresabilitatea catre spitalele private, aceasta se face foarte timid remarcata, deocamdata, avand in vedere lipsa acestora, aparitiile pe piata fiind doar in zona de maternitate si extrem de putin pentru celelalte servicii”, mai spune Andronescu.

Consumatorii actuali de servicii medicale private sunt in general angajati cu varste cuprinse intre 25-50 de ani, cu o preponderenta mai mare a persoanelor de sex feminin, avand venituri medii peste 400 de euro. O parte a acestora au acces la diverse planuri de abonamente medicale oferite de catre angajator.

„Avand in vedere ca o consultatie la noi costa intre 70 si 100 de lei, principalii clienti sunt salariatii cu venit mediu spre ridicat. Avem insa si clienti de varsta a treia, acestia reprezentand pana la 10% din numarul pacientilor nostri”, a afirmat Ciprian Ciobanu, director de dezvoltare MedLife.

Preturi in scadere, pe o piata competitiva

Preturile practicate de diferitele clinici private sunt in principiu similare. Ele se afla in scadere, pe o piata din ce in ce mai competitiva, diferenta fiind facuta de calitatea serviciilor oferite, prestigiul si profesionalismul corpului medical, nivelul tehnologic al aparaturii medicale, ambianta si confortul clinicilor si promptitudine la solicitare. „Aceste preturi nu reflecta intotdeauna nivelul ridicat de calitate, ci doar dorinta de a creste cota de piata. In timp, insa, din ce in ce mai multi consumatori vor face diferenta”, este de parere Doris Andronescu.

MedLife detine o cota de piata de circa 25%, in Bucuresti, pe unul dintre cele mai importante segmente, cel al serviciilor oferite clientilor corporativi. Compania are 470 de angajati, din care peste 250 personal medical.

Hiperclinicile MedLife din tara includ 20 de cabinete medicale, aparatura de imagistica (ecografie 2D, 3D si 4D, tomografie computerizata, radiologie, mamografie, osteodensimetrie), doua sali de chirurgie si 20 de rezerve de spital a cate doua paturi fiecare, precum si cate un laborator de analize de chimie, hematologie, imunologie si bacteriologie.

Sanador, companie cu capital 100% romanesc si cu o cifra de afaceri de peste 3,3 milioane euro, functioneaza din 2001. In prezent, Sanador detine doua clinici, un laborator si rezerve medicale private, situate in Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. In numai sase ani de activitate, compania a oferit servicii medicale unui numar de peste 300.000 de pacienti.

„Strategia de dezvoltare a companiei cuprinde demararea, anul viitor, a constructiei unui spital cu aproximativ 100 de paturi, printr-o investitie de minim 10 milioane euro, precum si a unor noi clinici in Bucuresti si orasele mari din tara”, a declarat Doris Andronescu, directorul general al Sanador.

In sase ani de activitate, compania a oferit servicii medicale unui numar de peste 300.000 de pacienti.

Pe piata mai activeaza companii precum Medicover, Centrul Medical Romar, Centrul Medical Unirea, Medcenter sau Medsana.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci