- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Codul Muncii 2.0: Fisa postului iti mareste salariul sau te lasa fara job

02 May, 00:02 • razvan.codorean
Ce schimbari aduce intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii? Potrivit expertilor in resurse umane, respectarea fisei postului, atasata contractului de munca, va deveni cel mai important criteriu de evaluare a performantei profesionale, contand la marirea salariului sau, dupa caz, la sanctionarea si chiar disponibilizarea angajatilor.
Codul Muncii 2.0: Fisa postului iti mareste salariul sau te lasa fara job

Relatiile de munca dintre firme si angajati se desfasoara dupa noua legislatie, incepand din aceasta luna.

Noul Cod al Muncii prevede ca performanta profesionala va fi criteriul principal avut in vedere in cazul unei eventuale disponibilizari colective efectuate de o companie ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile.

In Codul Muncii anterior, principalul criteriu de departajare, in cazul unor disponibilizari colective, il reprezenta situatia sociala a unui angajat.

Specialistii in HR afirma ca, pe baza fisei postului, atat patronul cat si salariatul vor stabili, in mod concret, ce asteptari au unul de la altul.

Iar in baza evaluarii target-urilor stabilite, vor avea o imagine mai clara. Astfel, nu vom mai asista, cel putin din punct de vedere teoretic, la abuzuri.

Peter de Ruiter, partener la PwC Romania declara recent ca noul Cod al Muncii duce la echilibrarea raportului de forte de pe piata muncii, noua lege protejand atat drepturile angajatilor, cat si interesele angajatorilor. Cel putin la nivel teoretic.

Au aparut insa semnale ca in baza noii legislatii, in fisele de post din unele firme au fost incluse prevederi cel putin controversate, daca nu abuzive.

Cosmina Simion, avocat al practicii de dreptul muncii in cadrul DLA Piper, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca exista firme care interzic angajatilor sa acceseze site-urile de socializare, in genul Facebook, de teama ca vor dezvalui secrete de serviciu.

In principiu, la serviciu n-ar fi nicio problema sa limitezi accesul la anumite site-uri de internet, pentru a evita ca salariatii sa piarda vremea in loc sa munceasca. Au aparut insa firme care incearca sa blocheze accesul la anumite portaluri, chiar si inafara orelor de program. Detalii puteti citi aici. Cum ramane cu libertatile personale?

„Pericolul este ca fisa postului sa devina un mijloc de control abuziv”, spune avocatul Gheorghe Marinescu. El ii sfatuieste pe cei care sunt pusi in ipostaza de a semna un contract de munca ce include si o astfel de fisa de post sa citeasca cu mare atentie prevederile contractuale.

„Chiar daca sunt zeci sau sute de pagini, trebuie sa fie atenti ce semneaza. Astfel se pot trezi ca, pe langa faptul ca pot fi dati afara oricand, vor plati daune financiare firmei respective pentru cine stie ce nimic, de pilda pentru ca si-a accesat mailul personal de la serviciu”, a declarat avocatul.

Intrebat despre capcanele contractelor de munca, Peter de Ruiter, partener la PwC Romania, a declarat ca astfel de situatii sunt extrem de rare, fiind convins sa este in interesul celor doua parti (patroni si angajati) sa negocieze un contract de munca transparent.

„Pe termen lung actuala lege va genera noi oportunitati pentru companiile in plina dezvoltare si pentru angajatii care dispun de abilitatile cerute pe piata muncii”, a spus expertul.

Ce modificari aduce Codul Muncii

S-a spus despre noul Cod al Muncii ca a fost impus de investitorii straini, nemultumiti de avantajele multiple de care ar beneficia angajatii din Romania.

Astfel, prin noile prevederi, firmele vor putea sa isi schimbe angajatii ca pe batiste, dupa cum afirma liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Angajatorii vor putea sa angajeze pana la trei persoane care sa dea probe pentru acelasi job timp de 90 de zile lucratoare pentru functii de executie si maxim 120 de zile pentru cele de conducere.

„Fericitul” castigator al „cursei” pentru postul respectiv nu va putea respira usurat. Pentru ca legea ii da posibilitatea angajatorului sa ii ofere un contract pe o durata determinata, de pana la 36 de luni. Va castiga un salariu, insa nu va putea sa isi ia un credit de la banca, de exemplu, pentru ca bancherii nu accepta contracte pe perioada determinata.

Guvernantii au explicat ca introducerea contractelor pe perioada determinata pe 36 de luni a fost necesara pentru a stimula proiectele de finantare europeana.

„S-a creat o perdea de fum, pentru a acoperi adevarata realitate. Ca firmele vor putea sa renunte la angajati cand vor, fara sa le ofere nicio compensatie”, a declarat Bogdan Hossu.

Interesanta este si prevederea care creste perioada de preaviz, in caz de demisie, a ajuns la minim 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si de minim 45 de zile.

Dedicatie speciala pentru bugetari

Sindicalistii au declarat ca noul Cod al Muncii a fost realizat cu „dedicatie speciala ” pentru angajatii de la stat. Si asta in conditiile in care, in acest sector, angajarile si concedierile se fac foarte greu si de cele mai multe ori, se ajunge la justitie.

Liderii sindicali au acuzat Guvernul ca prin noua legislatie, vor putea da afara pe oricine, oricand. Ar fi fost, in fapt, un „pasaport” pentru disponibilizarile masive cerute de FMI.

Liderul sindical Dumitru Costin a declarat, vineri, dupa intalnirea cu expertii FMI, ca 30.000 de angajati de la stat vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada.

In replica, guvernantii au afirmat ca era nevoie de modificarea legislatiei pentru a stimula angajarile pe baza de performanta. La stat ar lucra prea multi „taietori de frunze la caini” care blocheaza accesul profesionistilor.

Dincolo de aceasta controversa, noul Cod al Muncii este menit, potrivit autoritatilor, sa reduca munca la negru. Sanctiunile pentru angajarea de personal fara forme legale au crescut spectaculos, iar patronii ar putea sa faca inchisoare daca folosesc angajati fara sa plateasca taxe la stat.

Astfel, pentru companiile care vor utiliza pana la cinci salariati la negru, pot fi aplicate amenzi contraventionale de 10.000-20.000 de lei de persoana, in timp ce angajatorii care folosesc mai mult de cinci persoane fara contract de munca risca amenda penala sau inchisoare intre unu si doi ani.

Noua legislatie prevede sanctiuni si pentru persoanele care accepta sa lucreze fara acte – amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Impozit 500% pentru locuitorii unui oraș din România. Decizia a înfuriat românii
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Patru români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea deficitul bugetar
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea ...
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru vacanțe, Milenialii – pentru siguranța zilei de mâine, Seniorii – pentru nepoți
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru ...
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice ...
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o avere la care mulți oameni visează
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o ...
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul morților ajunge la 158!
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul ...
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință ...