Valoarea reprezinta o scadere de 20 puncte procentuale prin comparatie cu trimestrul anterior (primul trimestru 2009), si o scadere de 40 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (trimestrul doi al 2008).
Studiul se bazeaza pe raspunsurile unui esantion reprezentativ de 752 angajatori care provin din 10 sectoare de activitate si 8 regiuni , si care si-au expus punctul de vedere cu privire la planurile lor de angajare pentru trimestrul 2 al anului 2009.
Perspectiva indica faptul ca activitatea inregistrata pe piata muncii din Romania va fi scazuta pentru urmatoarele trei luni, 65% dintre angajatori sustinand faptul ca nu vor exista modificari in politica lor de angajare, in comparatie cu trimestrul anterior.
Doar 15% dintre angajatorii romani previzioneaza o crestere in ceea
ce priveste activitatea de angajare pentru trimestrul 2 al anului 2009, in timp ce 19% anticipeaza o scadere.
„Anul 2009 va aduce multe modificari in mediul de business. Piata fortei de munca nu poate fi o exceptie, asadar putem observa o crestere a gradului de prudenta venit din partea angajatorilor din Romania”, a declarat Camelia Stanculescu, general manager Manpower Romania.
„Este pentru prima oara, de la inceperea studiului pe teritoriul nostru, din trimestrul 2 al anului 2008, cand sunt raportate intentii de angajare negative. Cea mai buna solutie pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca in aceasta perioada sumbra este de a-si mentine la un nivel ridicat abilitatile si cunostintele detinute si de a intelege faptul ca angajatorii se vor focusa mai mult pe strategii de maximizare a productivitatii”, a adaugat aceasta.
Angajatorii din 7 sectoare de activitate raporteaza o perspectiva de angajare negativa pentru urmatoarele 3 luni. Cele mai importante modificari provocate de aceste incetiniri ale ritmului de angajare, comparativ cu trei luni in urma, sunt in sectoarele: finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde perspectiva este cu 36 puncte procentuale mai scazuta, transport, depozitare si comunicatii, cu o diferenta de 35 puncte procentuale, industria extractiva care prezinta un declin de 33 puncte procentuale si comertul cu ridicata si cu amanuntul care prezinta o descrestere de 26 puncte procentuale.
Cei mai optimisti angajatori in aceasta perioada sunt in sectorul de activitate Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit si in sectorul Administratie publica si servicii sociale, amandoua raportand o previziune de +2%.
La nivel regional, marea majoritate a perspectivelor sunt pesimiste, singura previziune neta de angajare care prezinta o nota optimista fiind inregistrata in regiunea de Nord-Est (+7%), iar in regiunea de Sud-Vest, unde angajatorii raporteaza o stagnare a ritmului de angajare, previziunea are o valoare de 0% pentru trimestrul 2 din anul 2009.
Cea mai pesimista previziune si cea mai abrupta scadere a planurilor de angajare este raportata de catre angajatorii din regiunea de Vest, unde perspectiva este cu 27 puncte procentuale mai scazuta, comparativ cu trimestrul anterior, atingand o valoare de -27%.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca este efectuat trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a descreste angajarile in trimestrul urmator.
Studiul se bazeaza pe intervievarea unui esantion de peste 71.000 de angajatori din intreaga lume din cadrul organizatiilor publice si private si este considerat ca fiind un indicator economic de mare insemnatate la nivel mondial.
Urmatorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 10 martie 2009 si va raporta perspectivele angajarii de forta de munca pentru trimestrul 3 al anului 2009.
Manpower Romania este unul din liderii in domeniul resurselor umane locale. Compania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane.