- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Concediaza-ti seful. Invata cum sa-ti gasesti jobul pe care il meriti

28 May, 00:09 • Redactia DailyBusiness
Autor: Stefan Murgeanu
Concediaza-ti seful. Invata cum sa-ti gasesti jobul pe care il meriti

Editura Meteor Press
Colectia Business

Pret 19 lei

Titlu original: Concediaza-ti seful. Invata cum sa-ti gasesti jobul pe care il meriti

Cartea intr-un minut:
Daca nu stii incotro te indrepti, nu conteaza pe ce drum o apuci. Daca vrei un job de succes, un salariu mare si un sef perfect, mai intai iti stabilesti obiectivele, iti trasezi calea de urmat si actionezi.

Cronica DailyBusiness

Sfatul autorului este sa nu alegi niciodata o cariera, o scoala sau un loc de munca in functie de trendul general sau de atractivitatea financiara. Cel mai important lucru este sa faci ceea ce te pasioneaza si lucrul la care te pricepi cel mai bine. Pentru asta, trebuie sa identifici ce talente si aptitudini ai si ce te atrage.

Nu conteaza cand sau de unde reincepi, iar succesul in viata, in cariera sau in afaceri nu tine de noroc sau de o idee unica geniala, ci de perseverenta, hotarare si vointa.

Autorul recomanda o autoanaliza succinta, de tip SWOT (Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats), adica sa iti identifici punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile. Aceasta presupune sa te gandesti la toate lucrurile care te motiveaza in viata, sa iei in considerare toate aspectele de natura economica, sociala, familiala, culturala, politica, dar, in primul rand, sa te concentrezi asupra persoanei tale.

Trebuie sa te identifici, sa stii cine esti, ce esti, cum esti, ce ai facut pana acum, ce ai obtinut, ce iti doresti, care sunt obiectivele tale in viata si in cariera.

Atunci cand iti stabilesti profilul, trebuie sa te gandesti la lucrurile cele mai simple si evidente: esti sociabil sau nu, iti plac cifrele, formulele, calculele sau nu, esti un spirit practic sau un visator.

Orice te hotarasti sa faci, ar trebui sa te pricepi si sa o faci cu pasiune. Inainte de a porni propria afacere, este bine sa te angajezi si sa lucrezi pentru o companie cu profilul ales. Vei afla, astfel, ingredientele secrete ale unei afaceri, fara riscuri si inainte de a te lansa in investitii. Poti sa pierzi bani, putere, pozitie, un loc de munca, o afacere, dar experienta si cunostintele dobandite nu le poti pierde niciodata.

Este absolut obligatoriu sa ai obiective, sa le notezi, sa identifici obstacolele, oamenii si grupurile cu care sa colaborezi, trebuie sa iti creezi un plan de actiune si mai ales sa notezi ceea ce ai tu de castigat din toate acestea.

Primul pas in atingerea unui obiectiv este chiar stabilirea lui. Daca la inceputul carierei lucrezi pe bani putini, dar intr-un loc de munca in care poti sa inveti, nivelul carierei si beneficiile vor creste exponential.

Pentru a gasi jobul potrivit, cel mai mult conteaza atitudinea si networkingul. Atitudinea trebuie sa transpara foarte clar din continutul si tonul CV-ului. Este foarte important ca scrisoarea de intentie sa nu aiba un format standard. Aceasta trebuie intotdeauna rescrisa si personalizata pentru fiecare aplicatie in parte. Networking inseamna sa creezi si sa intretii o retea de cunostinte personale, atat din aria de interes profesionala, cat si cea extraprofesionala.

Daca investesti in tine si profiti de orice ocazie pentru a te perfectiona, vei avea numai de castigat. Pentru aceasta, trebuie sa participi la toate evenimentele la care ai ocazia ? seminarii, conferinte, cursuri de perfectionare, workshopuri, cocktailuri, traininguri, team-buildinguri.

Unele reviste sau ziare de afaceri publica anual diverse „topuri” ale angajatorilor, companiilor, managerilor, etc. Autorul recomanda trimiterea, in fiecare an, a unui CV actualizat la toate companiile care apar in aceste topuri.

Orice realizare incepe cu decizia de a incerca. Primul obstacol de care trebuie sa treci esti tu insuti si limitarile pe care ti le impui, constient sau inconstient. Al doilea obstacol pe care trebuie sa-l depasesti este prejudecata sau reticenta recrutorului.

Oamenii se blocheaza numai din cauza unor autolimitari pe care si le autoimpun, fara a fi constienti ca, de fapt, fiecare om are resurse aproape inutilizabile pentru a realiza in viata tot ce isi propune.

Urmărește Daily Business pe Google News