In trimestrul al doilea, fata de cel anterior, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-2,61%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (18,96%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (17,94%) si intermedieri financiare si asigurari (12,37%).
Totodata, cresterea fata de trimestrul precedent (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,62%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 6,77%. Cresterile inregistrate de cele doua componente – pentru indicii in forma bruta (neajustata) – au fost de 6,50%, respectiv 6,65%.
[b]Comparativ cu trimestrul doi din 2011[/b], pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (15,05%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,11%), comert (9,88%), tranzactii imobiliare (9,56%) si intermedieri financiare si asigurari (9,12%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 7,04%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 7,03%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 7,10%, respectiv 7,09%.