Potrivit psihologului Aurora Liiceanu, procentul ridicat al celor care apreciaza un loc de munca stabil denota o schimbare de mentalitate, provocata, in mare parte, de criza financiara.
„Traseul profesional este gandit altfel, job hoppingul (schimbarea frecventa a locului de munca – n.r.) este mult mai redus fata de anii anteriori. Siguranta jobului este mult mai importanta. Loialitatea fata de angajator, stabilitatea, sunt efecte naturale ale crizei. Iar dupa criza, generatia de studenti care traieste aceste vremuri va fi schimbata. Nu vor mai fi aceiasi oameni, vor avea mult mai multa experienta si vor invata singuri ca schimbarea de dragul schimbarii nu este o strategie neaparat inteleapta”, a afirmat Liiceanu.
Studiul a fost realizat de firma de ceercetare TNS Infratest, la cererea Continental AG.
Desi recesiunea a mai potolit apetitul pentru schimbare al tinerilor, acestia vad situatia actuala de pe piata muncii intr-o nota optimista, mai pozitiv decat cei mai maturi – subliniaza Liiceanu. Majoritatea tinerilor intervievati (70,6%) s-au declarat increzatori in privinta perspectivelor de cariera, mai multi decat in 2007, perioada de boom economic, cand doar 58,4% dintre ei afirmau acest lucru.
Media perioadei de angajare la o companie este de la 1 an la 3 ani pentru 27,6% dintre studenti, procent mai mic fata de 2007 (33,9%), insa numarul celor care considera ca vor lucra la acelasi angajator timp de 10 ani a crescut, de la 13,2% in 2007, la 16,4% in 2009.
Factorul pentru care majoritatea si-ar schimba locul de munca este reprezentat, in continuare, de un salariu mai bun (76%), urmat de optiunea dezvoltarii personale (indicata de 41,8% dintre respondenti) si de un mediu favorabil de lucru (optiunea a 30,9% dintre studentii intervievati).
Tot banii sunt motivul principal pentru care studentii romani ar opta pentru un job in strainatate. Potrivit sondajului, peste 50% dintre acestia ar prefera un job in afara Romaniei, cei mai multi dintre ei (21,7%) indicand Germania ca tara in care ar prefera sa lucreze.
Pe de alta parte, gasirea unui loc de munca in Romania a crescut in importanta pentru studenti anul acesta, (36%) fata de 2007 (26,6%).
Tinerii – dezamagiti de implicarea statului in depasirea crizei economice
Romanii nu au un bun raport cu statul, iar daca cei mai maturi s-au obisnuit cu acest raport inconfortabil, studentii sunt mai razvratiti si mai deschisi in opinii, a afirmat psihologul Aurora Liiceanu.
„Studentii au un nivel mai ridicat de criticism, au o perceptie mai realista decat generatiile cu varste mai inaintate vizavi de relatia cu statul”, a precizat ea.
11,2% dintre studenti considera ca statul a luat masurile corecte in fata crizei financiare, si 2,1% afirma ca statul a oferit sprijin si garantii industriilor cheie, ca auto sau banking.
24,1% dintre tinerii romani privesc masurile luate de stat in fata crizei ca ezitante, iar 20,6% considera implicarea statului in economie ca nesemnificativa.