Studiul PayLogic are la baza o analiza a lunilor iunie 2008, ianuarie 2009 si august 2009, si s-a realizat pe un esantion de 14.500 angajati care activeaza in 110 companii private, din doemniile auto, medical, financiar, retail si servicii.
Scaderea numarului de angajati care s-a produs anul acesta a fost descrisa ca „dramatica” de Cristian Udrescu, CEO-ul PayLogic. „Jumatate din aceasta scadere totala, de 25%, s-a produs in intervalul ianuarie-august 2009”, a precizat Udrescu.
Potrivit acestuia, si in situatia in care criza financiara va fi depasita, numarul de angajati va fi ultimul care va creste, din cauza lipsei banilor pentru salarii.
Fondul de salarii al companiilor incluse in studiu a scazut cu 18% in 2009 fata de anul precedent, iar deprecierea este mai usoara decat cea a numarului de angajati pentru ca, explica realizatorii studiului, a crescut nivelul taxelor, iar angajatorii s-au vazut nevoiti sa disponibilizeze ca sa mentina un echilibru in resursele alocate salariilor.
Pe de alta parte, in 2008, companiile private din Romania aveau un fond de salarii cu 53% mai mare decat in 2007.
Salariul mediu brut a crescut, totusi, si in 2009, cu circa 9% fata de 2008.
„Salariile au crescut pentru ca multe companii au ramas cu mai putini angajati chiar decat aveau nevoie, motiv pentru care au marit mult si numarul orelor suplimentare”, a afirmat Udrescu, precizand ca numarul orelor suplimentare a crescut cu 82% in august 2009 fata de ianuarie 2009.
Primele acordate angajatilor au scazut cu 47% anul acesta fata de anul trecut, lucru care, potrivit lui Udrescu, indica predilectia angajatorilor de a remunera strict performanta.
„Firmele prefera sa ramana cu angajati mai putini dar mai buni, pe care ii platesc in functie de performanta. Nu se mai remunereaza vechimea. Au pastrat doar angajatii buni, au schimbat structura remuneratiilor si ajung inclusiv sa promoveze angajati care fac ore suplimentare”, a declarat CEO-ul PayLogic.
Angajatii din productie, cei mai afectati de criza
O treime din angajatii care activeaza in domeniul productiei au fost disponibilizati anul acesta, potrivit datelor PayLogic. In acest domeniu, unde activitatea este afectata mai puternic, numarul orelor suplimentare a scazut cu 85% in 2009 fata de 2008, iar primele acordate s-au depreciat cu 58%. Singurul indicator relativ pozitiv pentru cei care lucreaza in acest domeniu este cel salarial. Companiile au scazut salariul mediu cu doar un procent fata de 2008.