In urma unei anchete realizate pe un esantion de 234 de firme, s-a descoperit ca deficitul de forta de munca, cu care se confrunta peste 70% dintre IMM-uri, este de 17 persoane pe firma, dar se estimeaza ca acesta va ajunge pana anul viitor la 29 de persoane pe firma.
Potrivit presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), extrapoland la nivel national, rezulta ca mai mult de 400.000 de IMM-uri din intreaga tara nu au salariatii de care au nevoie, numarul acestora dublandu-se fata de anul trecut.
Categoriile de angajati pe care patronii nu-i mai gasesc pe piata interna a muncii sunt, in primul rand, muncitorii calificati (in constructii, vopsitori auto, mecanici auto, soferi, agenti de paza), urmati de specialisti in diferite domenii (agenti de vanzari, operatori chimisti) si de salariati cu studii superioare, in principal ingineri (electronisti, proiectanti sau metalurgi).
Patronatele cer revizuirea Codului Muncii
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania solicita Guvernului revizuirea legislatiei muncii din Romania, pentru a permite angajarea unui numar mai mare de muncitori straini. In plus, patronii cer statului organizarea mai multor cursuri de formare profesionala.
2 milioane de muncitori romani lucreaza in Occident
Romania se confrunta cu un deficit de forta de munca estimat de autoritati la circa 600.000 de muncitori, in conditiile in care estimarile oficiale spun ca, in ultimii 10 ani, peste 2 milioane de romani au plecat din tara sa munceasca in alte tari.
Criza se manifesta in constructii, industria usoara, agricultura si in alte domenii, cum ar fi constructii navale, unde desi afacerile cresc cu cea mai mare rata din Uniunea Europeana, companiile sunt nevoite sa refuze sau sa amane contracte, din lipsa de personal.