Aveti un salariu pe care il primiti luna de luna? Reusiti sa va achitati facturile la timp si aveti bani sa mergeti in vacanta? Sunteti printre romanii ”fericiti”, cei care reusesc sa supravietuiasca crizei, spun psihologii, citati de DailyBusiness.ro.
Numarul celor care reusesc sa atinga acest nivel de ”fericire” este tot mai mic. Aterizarea fortata a economiei romanesti a lasat in urma milioane de victime.
Dupa ce au stat la coada la banci, imprumutandu-se si cheltuind fara masura bani nemunciti, romanii s-au trezit brusc intr-o realitate vecina cu cosmarul. Odata inchis robinetul creditelor, economia s-a desumflat, iar falimentul afacerilor speculative a pus pe drumuri milioane de oameni.
”Teama pentru ziua de maine a atins un nivel nemaintalnit”, spune psihologul Marius Mateevici. ”Sub stresul incertitudinii, biciuiti de valul de reduceri de personal si scaderi de salarii, multi au cedat, astfel ca stress-ul si bolile asociate au atins un nivel fara precedent”, spune psihologul.
[quote=Marius Mateevici, medic psiholog]Romanii se simt dezorientati, le este tot mai mult teama de ziua de maine[/quote]
Medicul spune ca aceasta ”maladie a crizei”, cum o numeste, a lovit toate paturile sociale. De la saraci la bogati.
”Am avut si avem printre pacienti de la muncitori in constructii la manageri de companie. Fiecare a pierdut ceva in aceasta perioada si nu a suportat asta. Unii si-au pierdut joburile, casele, altii si-au vazut business-urile ruinate. Interesant este faptul ca niciunul nu credea ca este posibil ca viata lui sa capete o asemenea turnura”, povesteste Mateevici.
Din dramele recesiunii
Criza economica a generat adevarate drame, soldate cu foarte multe victime, afirma psihologii. ”Romanii nu erau pregatiti de criza, n-au mai trecut prin asa ceva. Pentru multi, problemele sociale din anii ’90 nici un au existat, sau daca le-au trait, le uitasera intre timp, la fel ca perioada comunista”, spune psihologul Dana Paraschiv.
”Ce a prezentat presa e doar varful icebergului. Cei care s-au sinucis din cauza datoriilor au aparut pe prima pagina. Restul victimelor crizei n-au fost interesante pentru mass-media, insa au umplut spitalele si cabinetele de terapie”, adauga medicul.
Cine sunt cei care clacheaza? ”Vreti exemple? In acesti 2 ani am asistat zeci de cazuri”, afirma Dana Paraschiv. Aceasta a dat exemplul unui manager de vanzari la o filiala a unei companii internationale din comert.
El, in jur de 40 de ani, cu sotie profesoara si 2 copii minori. In 2009, odata cu prabusirea pietei, s-a trezit dat afara pentru ca firma nu mai inregistra vanzarile spectaculoase dinainte de criza.
„N-avea nicio vina, la nivel de management facute tot posibilul. A ajuns la noi dupa ce o criza alcoolica. A baut pana aproape de coma. Nu isi gasise de lucru, era disperat pentru ca avea rate de 1.500 de euro numai la casa pe luna, se obisnuise cu un trai indestulat si, brusc, a pierdut tot”, relateaza psihologul.
A vandut casa, s-a mutat, a trait cateva luni din putinii bani stransi pentru concediul de vara din 2009, iar in toamna a clacat. Trebuia sa isi dea fetita la o gradinita particulara si nu a mai avut cu ce.
„Cu mare greutate am reusit sa il conving sa isi recapete increderea in fortele proprii, sa vada dincolo de esec, sa incerce sa isi schimbe modul de viata. Din fericire, s-a adaptat iar acum a revenit pe linia de plutire. Castiga mai putin, nu isi mai permite ce avea inainte, si-a dat fetita la gradinita de stat, rezista”, a declarat Paraschiv.
[quote=Dana Paraschiv, psiholog]Cand nu mai au bani, romanilor le vine foarte greu sa renunte la casa, la masina. Atunci totul se transforma intr-o drama[/quote]
Doctorul Marius Mateevici ne relateaza un alt caz. ”El, angajat la o primarie de sector, sotia – casier la o trezorerie, un copil mic, in clasa a treia, din cate imi aduc aminte. Inainte de criza, si-au luat casa in rate si masina pe leasing”.
Plateau 800 de euro pe luna rata, insa se considerau fericiti. Isi cumparasera mobila, se asezasera la casa lor. A venit insa criza. In 2009, n-au suferit foarte mult, statul le platea banii la timp, au taiat din cheltuieli, erau cat de cat in regula.
In martie 2010, a venit prima lovitura. Ea a fost disponibilizata, iar venitul familiei s-a redus la jumatate. S-au trezit ca nu mai pot sa plateasca ratele. Au facut o reesalonare, au scapat de masina, insa in iulie au aflat ca si salariul lui va fi redus cu 25%. Mai mult, s-a zvonit ca vor urma disponibilizari si la el la primarie.
Din pacate, pentru el a fost picatura care a umplut paharul. A cedat psihic, pe fond de stress si a ajuns la spital.
„Am avut cateva sesiuni cu el, am incercat sa il fac sa inteleaga ca trebuie sa depaseasca problema, sa caute solutii, insa era blocat. A refuzat tratamentul. Din cate am inteles, au pierdut casa, s-au despartit. Mai multe nu mai stiu”, ne-a povestit medicul.
Cele doua cazuri, spun psihologii, sunt reprezentative pentru patologia acestui tip de depresie. In majoritatea cazurilor, problemele semnalate de pacienti au la baza motive financiare.
”Pentru multi este greu de acceptat schimbarea, scaderea nivelului de trai, problemele asociate crizei economice. Multi evadeaza in paharul de alcool, se ajunge la violenta conjugala, la divort etc”, spune Dana Paraschiv.
Medicii spun ca numarul cazurilor a crescut de cateva ori fata de anul trecut. ”Important este ca tot mai multi oameni inteleg ca au nevoie de ajutor de specialitate. E un lucru important. In trecut, sa vii la psiholog era considerat de moft”, afirma medicul Dana Paraschiv.
Multe firme, in special cele mari, au inceput sa isi trimita angajatii la controlul psihologic. In unele companii, acesta a devenit obligatoriu, fiind inclus in setul analizelor medicale periodice.
”Principalii vizati sunt cei cu functii de raspundere, cei al caror nivel de stres este foarte mare. Dupa cazurile angajatilor decedati din cauza epuizarii, managerii au inteles ca exploatarea salariatilor la maxim poate determina adevarate drame care pot afecta compania”, a declarat medicul psiholog.
Cum putem trece mai usor peste criza?
O intrebare la care psihologii spun ca nu au un raspuns universal valabil. ”Suntem atat de diferiti, incat a schita un fel de ghid de supravietuire este destul de dificil”, spune Paraschiv. ”Sunt foarte multe variabile care trebuie luate in calcul, de la sex, varsta, nivel de pregatire, loc de munca, stare civila etc”, afirma psihologul.
Cu toate acestea, ei propun cateva linii cadru in care ne putem incadra in tentativa de a depasi cu bine aceasta perioada.
”Daca ne referim la problemele asociate crizei economice, in principal cele financiare, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa realizam o evaluare realista a veniturilor”, afirma dr. Mateevici.
El ne recomanda sa incercam sa anticipam eventualele probleme, daca se poate, sa cheltuim mai putin, sa cumparam numai lucrurile cu adevarat importante. Daca sunt de platit credite, trebuie mers la banca si vazut daca este posibila o reesalonare avantajoasa, daca avem facturi prea mari la utilitati, trebuie sa ne gandim cum sa le reducem.
[quote=Marius Mateevici, psiholog]Pentru multi romani, somajul, falimentul sunt probleme de viata si moarte[/quote]
”Sa renunti la o casa scumpa pentru alta mai ieftina, sa schimbi masina pe una mai mica nu este o rusine. Nu trebuie privit ca un pas inapoi. Trebuie sa ne gandim cu optimism la viitor. Facem acum niste sacrificii, insa trebuie sa privim cu speranta spre viitor”, explica psihologul.
Medicii spun, pe de alta parte, ca trebuie sa incercam sa ne reducem nivelul de stres.
”Incercati sa lasati problemele de la serviciu acolo, nu le aduceti acasa. Incercati sa evitati sa va ganditi cu ingrijorare, tot timpul, la problemele care le aveti. Incercati sa evadati din aceasta stare. Sa fiti mai optimisti. Sa va cultivati pasiunile, sa aveti o alimentatie sanatoasa, sa va odihniti”, ne sfatuieste Dana Paraschiv.
„Sunt sfaturi generale, universal valabile, pe care insa foarte putini dintre noi le respectam. Ne pierdem in probleme, ne stresam, ne facem tot mai multe griji. Toate acestea pot duce la pierderea controlului”, avertizeaza medicul.