„Poti pregati profesional un om pentru a corespunde cerintelor si standardelor unei companii, insa nu ii poti insufla calitati precum moralitate, stabilitate, profesionalism. Acestea sunt innascute si eventual se cizeleaza pe parcursul evolutiei profesionale”, spune Corina Diaconu, managing director la ABC Human Capital.
Calitatile morale cerute de angajatori difera de la job, la job, insa specialistii in resurse umane au enumerat care sunt cele mai des intalnite cerinte de acest tip.
Calitatile morale cerute de un angajator sunt in general cele legate de o anumita tinuta, de maturitate, de un anumit tip de comportament care tine, in mare masura, de bun simt. E apreciata atitudinea: cu cat mai pozitiva si mai deschisa, cu atat mai bine pentru candidat, spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul Lugera&Makler.
Ar urma apoi responsabilitatea si asumarea initiativei si a faptelor proprii, care ar face dovada acelei maturitati de gandire. Sunt apreciate apoi onestitatea, seriozitatea si curajul, interesul, dedicarea si chiar pasiunea pentru domeniul ales, mai adauga Ochiana.
In plus, de multe ori am auzit, in discutii cu diverse companii, amintindu-se despre candidati care trebuie sa aiba „verticalitate” si fermitate in decizii, mai spune Ochiana.
Dorinta de a invata si de a se dezvolta sunt alaturi de interesul si dedicarea fata de domeniul ales, de asemenea, calitati importante dupa care angajatorii se uita, adauga si Corina Diaconu.
Spiritul de echipa este o alta calitate care intregeste portretul moral al candidatilor. Angajatorii sunt foarte interesati de abilitatile de comunicare si flexibilitatea candidatilor.
Corectitudine in relatiile de munca este o alta calitate importanta pentru un viitor angajat, spune si Mihaela Tudorancea, managing partner la Nefertiti Human Capital Consulting.
„As mai adauga si inteligenta insotita de spontaneitate, ca insusire de dorit la orice candidat.Toate cele de mai sus sunt importante pentru ca ele constituie piatra de temelie pe care apoi poti construi „angajatul ideal”, prin sedinte de coaching, training-uri sau pur si simplu ca urmare a experientei acumulate”, conchide Mihaela Tudorance, managing partner la Nefertiti Human Capital Consulting.