„Rezultatele de la BAC [b]au un impact direct asupra pietei fortei de munca[/b]. Angajatorii si-ar dori desigur candidati care nu numai demostreaza o buna experienta profesionala dar care au si studii superioare finalizate si chiar studii de masterat. Or pentru a ajuge acolo trebuie sa avem mai intai o diploma de BAC”, a declarat Corina Diaconu, managing director al ABC Human Capital.
Mihaela Tudorancea, managing partner la Nefertiti Human Resources Group, a precizat ca printre efecte se numara si [b]majorarea numarului de someri[/b] si incarcarea suplimentara a bugetului de somaj pe termen scurt.
Totodata, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, nu se asteapta la un impact deosebit asupra bugetului asigurarilor de somaj, in conditiile in care in perioada urmatoare nu va fi un numar important de absolventi de liceu care se vor inregistra ca someri.
„Acesti copii nu inseamna ca maine vin sa se inscrie la somaj. Ei vor face si alte cursuri, se pot pregati pentru sesiunea a doua de bacalaureat sau se pot angaja, pentru ca tinerii sunt foarte cautati pentru munci sezoniere. Niciodata dupa bacalaureat nu a fost o avalansa de inscrieri”, a spus ministrul Muncii, conform [url=http://www.mediafax.ro/social/campeanu-bugetul-de-somaj-poate-prelua-absolventii-de-liceu-dar-nu-va-fi-un-numar-mare-de-inscrieri-9834994]Mediafax[/url].
„Nu este o situatie cu totul deosebita. Anul trecut s-a facut fata si cred ca si anul acesta este posibil. Sigur ca este o problema, dar nu din punct de vedere al asigurarilor de somaj. Problema este pentru societate, pentru ca ei au un nivel scazut de pregatire si [b]vor fi greu absorbiti de piata muncii[/b]”, a mai spus Campeanu.
Anul trecut aproximativ 100.000 de absolventi s-au inregistrat ca someri, numarul solicitarilor crescand in lunile septembrie si octombrie. [b]Indemnizatia[/b] de somaj pentru tinerii absolventi este [b]250 de lei[/b] si se poate acorda timp de sase luni.
Intr-un interviu acordat RTV, Mariana Campeanu a precizat ca alocatia pentru somaj pentru tinerii care nu au absolvit bacalaureatul a fost in 2011 de 74 milioane de lei.
„Desi rezultatul este nerusinat de mic – o promovabilitate de sub 45%, media pe tara – , din prisma pietei muncii situatia de la BAC nu mi se pare ca ar avea o influenta dezastruoasa. Ma bucura o selectie corecta a resursei umane la nivel de finalizare a studiilor medii, asa cum ma ingrijoreaza fenomenul absolventilor de facultate care au diploma dar nu si creier. Stiu ca suna cinic, dar e absolut adevarat”, a mentionat Mihaela Tudorancea.
Ea a adaugat ca cel putin 30-40% dintre absolventii de facultate din ultimii ani nu au cunostintele de baza necesare ocuparii unui post de genul celui pentru care s-au pregatit, nu sunt capabili de o comunicare fluenta in limba lor nativa, nu au o structura de gandire menita sa rezolve si nu sa creeze probleme, au o impresie total eronata a propriei valori.
„Poate este momentul sa repozitionam scara de valori autohtona si sa constientizam ca pentru a absolvi Bacalaureatul trebuie sa ai [b]capacitatea psihica necesara unui efort intelectual peste medie[/b], cunostinte temeinice si variate acumulate in 12 ani de studiu, capacitate de sinteza , etc”, a mai zis Tudorancea.
[b]Criza meseriilor[/b]
Corina Diaconu subliniaza ca rezultatele de anul acesta trag totodata un semnal de alarma si in sensul reinfiintarii scolilor profesionale pentru ca piata muncii resimte o criza acuta si la acest nivel.
„Invatamantul dual conform modelului german ar putea fi o solutie viabila in acest sens si ar arata foarte clar care sunt tinerii care vor merge catre deprinderea unei meserii si care sunt cei care merg mai departe catre o facultate”, a mai spus ea.
In acelasi timp, Cristina Savuica, managing partner la Lugera&Makler, a mentionat ca ideal ar fi ca rezultatele slabe de la Bacalaureat sa aiba, in primul rand, un efect pe partea educationala in sensul cresterii numarului de scoli vocationale.
„Pe de alta parte, din punct de vedere al pietei muncii, o parte din acestia nu vor fi incadrati in segmentul celor ce doresc sa se angajeze si, implicit, sunt in cautare activa, concentrandu-se mai degraba pe repetarea acestui examen si beneficiind de un ajutor de somaj”, a adaugat Cristina Savuica.
„In ceea ce ii priveste pe cei interesati de inceperea activitatii profesionale, ne vom confrunta cu un nivel scazut de pregatire, dublat de un [b]nivel scazut de responsabilitate si motivatie[/b], singurele roluri pe care le pot viza fiind cele care nu presupun o anumita calificare”, a mai spus aceasta.
Printre efectele asupra pietei muncii, Mihaela Tudorancea a amintit si: concedierea unor cadre didactice – acele persoane care in ultimii ani au avut doar elevi cu rezultate submediocre; majorarea coeficientului resursei umane migratoare, deoarece [b]multi dintre acestia isi vor urma parintii in Italia, Spania, Franta, Germania[/b], etc.