In urma cu 3 ani si piata din Romania a inceput sa devina interesanta pentru Taranu si partenerii sai, insa pana in prezent acestia nu au demarat nicio investitie pe plan local. Taranu spune ca intentioneaza sa dezvolte fabrici de reciclare a gunoiului si un centru de celule stem pe piata locala.
Toate investiile gestionate de Taranu si partenerii sai sunt detinute majoritar de investitori institutionali, cum ar fi fondurile de investitii sau fondurile de pensii.
Alex Taranu povesteste ca nu i-a fost greu sa se adapteze societatii democratice din Statele Unite, desi in momentul in care a plecat, in 1986, in Romania comunismul era la apogeu si nu dadea semne ca se va prabusi.
„Dupa primele 3 zile in SUA mi-am zis ca trebuie sa sterg tot din urma si sa ma uit inainte pentru a-mi crea un viitor mai bun”, povesteste Alex Taranu.
Cel mai important lucru pe care il inveti in mediul de afaceri de peste ocean este ca oamenii formeaza cel mai important activ. Intrebat de catre DailyBusiness.ro daca aceasta mentalitate exista si in Romania, Alex Taranu raspunde fara sa ezite – „nu”.
In ultimii 3 ani, de cand a inceput sa tatoneze potentialul de investitii de pe plan local, a mai avut si alte socuri legate de mediul de afaceri din Romania.
„Exista o frica mare de competitie in Romania. Daca eu intru intr-o afacere nu o sa ma gandesc niciodata cu teama ca Enel sau CEZ vor fi competitorii mei (referindu-se la afacerea cu energie regenerabila din Romania – n.r.). Da, sunt niste riscuri, dar sunt riscuri asumate si calculate. Suntem oameni de afaceri ca sa ne asumam riscuri, altfel am fi bancheri si am sta in birou sa asteptam sa ne vina banii”, spune Alex Taranu.
In plus, toata lumea se intreaba pe cine trebuie sa invinovateasca pentru problemele existente, in loc sa se gandeasca la cum sa le rezolve, adauga Taranu.
A inceput sa faca afaceri in 1992 in SUA, la initiativa unui bun prieten elvetian. „El vroia sa faca foreign exchange. La aceea data eu eram dealer-sef la o banca din Miami. Mi-a propus sa infiintam un hedge fund si am acceptat. Am pornit cu 2 milioane de dolari, imprumutati de la Deutsche Bank Zurich”, povesteste omul de afaceri de origine romana.
Dificultatile inceputului? Este greu tot timpul, nu doar la inceput, dar trebuie sa incepi usor si sa o iei pas cu pas. Compania infiintata de Taranu, Concorde Gruppe, este o firma mica pentru piata americana si are 4 divizii: dezvoltari imobiliare, asset management, investment banking si energie alternativa. Grupul investeste printr-o companie separata in fiecare proiect, sediul central din SUA este in Florida, iar cel din Europa in Dusseldorf.
[quote=Alex Taranu] Din pacate, vad acum in Romania ce am vazut in 2007 in SUA[/quote]
Pe piata din Romania a intrat la inceputul lui 2007. „Partenerii din Germania au spus ca sunt oportunitati in imobiliarele de aici. Noi inchisesem deja partea de dezvoltare din SUA inca de la finalul lui 2006, ca urmare a crizei. Am cumparat un teren in Romania, insa nu am dezvoltat nimic pe partea aceasta pana acum”, spune Taranu. Acest teren este singurul achizitionat pe plan local de grupul de investitori, pentru celelalte doua proiecte de pe piata locala, clinica de celule stem si fabrica de reciclare a gunoiului nefiind inca achizitionate terenuri.
Grupul Concorde mai are in prezent circa 20 de angajati, fata de peste 70, inainte de criza. „Am oprit toate dezvoltarile imobiliare cu mult inaintea altor dezvoltatori si tot am intrat puternic cu capul in zid. Acum lucrurile incep sa se mai miste in imobiliare in SUA”, povesteste Alex Taranu.
„Din pacate, ceea ce vad in prezent in Romania este ceea ce am vazut in SUA in 2007”, spune el, referindu-se la scaderile dramatice ale preturilor terenurilor si la supraexpunerea bancilor in imobiliare.
„Sunt persoane care au cumparat terenuri de 4 milioane de euro cu 15 milioane de euro prin credite bancare, iar acum banca va fi lovita puternic. Vor fi cateva banci care vor avea pierderi radicale si nu vor mai participa in piata in zona de imprumuturi cativa ani”, crede Taranu.
Chiar daca piata din SUA a inceput sa se miste, compania pe care o conduce va mai astepta pana sa reia proiectele blocate si le va reorienta spre un nivel mai jos de pret.
„Forta noastra vine din partea de finante, suntem 7 parteneri, dintre care 5 suntem fosti bancheri de investitii, stim sa structuram financiar proiectele si avem contacte la nivel financiar in Europa, SUA si Asia. Putem face achizitii foarte bune”, spune Taranu.
In Romania, Taranu nu intentioneaza sa se implice in afaceri imobiliare, insa Concorde a anuntat deja ca va dezvolta o clinica de celule stem, precum si o fabrica de reciclare a gunoiului.