1. Domeniul potrivit.
Persoanele de peste 40 de ani in cautarea unui loc de munca trebuie sa se intereseze cu privire la domeniile de activitate cu cele mai multe posturi disponibile, nu neaparat cele/cel in care a excelat in trecut. Cum poti sa urmaresti posturile din diverse industrii? Targurile de job-uri, site-urile de specialitate, agentiile guvernamentale sunt printre solutiile recomandate de specialisti.
„Desi la nivel teoretic toata lumea acuza discriminarea pe criterii de varsta, trebuie sa recunoastem ca acest segment ‘somerii de peste 40 de ani’ nu este usor de asimilat”, a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner Nefertiti Human Capital.
2. Recalificare. Candidatul trebuie sa analizeze cu maturitate in ce masura este dispus sa se recalifice in alt domeniu si abia apoi sa aleaga o zona care nu ii este total straina si care ii va creste considerabil sansele sa reintre in categaria angajatilor. Exemplu: un somer care a fost contabil se poate reorienta, dupa absolovirea unui program de training, catre HR (pontaje, calcul salarii), administrativ, logistica sau comercial.
„Formarea profesionala trebuie sa le permita unora sa-si schimbe profesia, altora sa-si schimbe meseria, iar altora sa dobandeasca o crestere a nivelului de pregatire si perfectionare, in scopul de a raspunde unor nevoi reale ale agentilor economici de personal calificat”, au explicat reprezentantii Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
3. Autoevaluare. Cei care vor sa isi creasca sansele de angajare trebuie sa se autoevalueze obiectiv si sa isi identifice atat punctele forte, cat si slabiciunile. Exista si solutia de a apela la o agentie de consiliere in cariera, deoarece pentru acest segment de varsta este important sa se aleaga o recalificare cu responsabilitate si simt al realitatii.
„Mi s-a intamplat sa vina la noi un domn de 50+ care in ultimii 20 de ani a vandut in regim MLM si sa declare, sigur pe el, ca isi doreste sa fie coach si sa ne solicite sa-l recomandam ca atare clientilor nostri. Domnul respectiv era convins ca poate face fata unui astfel de post, desi nu avea nici experienta, nici educatie orientata in acest domeniu. Ori daca la 20+ iti mai este iertata o oarecare neseriozitate si necunoastere a propriei valori, la 40+ e mai greu, pentru ca exact asta astepti de la o persoana de peste 40 de ani: responsabilitate, simt al realitatii, o excelenta autocunostere”, a spus Mihaela Tudorancea.
4. ANOFM. Pe perioada de somaj, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) ofera o gama variata de cursuri intensive, cursuri de calificare gratuite pentru someri. Acestia ar trebui, in functie de nivelul de studii si tipul de job „vanat”, sa participe la cursuri precum operare PC, operare date, limbi straine.
Persoanele de peste 45 de ani, si nu numai, care cauta un loc de munca sunt incurajate de ANOFM sa urmeze un curs de formare profesionala in urma recomandarii primite din partea Biroului de Informare si Consiliere Profesionala. Aici, pe baza aptitudinilor si aspiratiilor personale, le sunt recomandate cursurile de formare profesionala in meserii, profesii sau ocupatii care sunt cautate in acel moment pe piata muncii. Acesasta varianta este valabila pentru cei care nu tintesc un anumit domeniu.
5. Relocare. Aceasta nu este o solutie pentru toata lumea, intrucat implica mai multe sacrificii, insa cei care cauta un loc de munca pot sa analizeze posibilitatea relocarii, pentru ca numarul de posturi vacante difera in functie de zona geografica.
6. Cat mai specific. Persoanele care cauta un job trebuie sa analizeze cu mare atentie posturile pentru care aplica. Nu trebuie sa aplici haotic la toate posturile disponibile pentru ca ajungi direct pe lista neagra a agentiilor de recrutare si iti anuleaza din start o sansa.
Ce beneficii au angajatorii
Potrivit legislatiei romane, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, sunt scutiti timp de 12 luni de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate in aceasta categorie. De asemenea, acestia primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la eliberarea acestora.