- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cum pot fi depistate minciunile din CV-urile managerilor?

27 Nov, 13:05 • Redactia DailyBusiness
In conditiile in care tot mai multe persoane isi cauta loc de munca, iar cautarea lor este uneori una disperata, responsabilii de HR care fac angajari trebuie sa fie in garda, spun expertii. Sondajele au aratat ca oamenii au tendinta sa "strecoare" informatii false in CV-uri, spune presedintele firmei Executive References LLC Lee Pomeroy, specializata in verificarea informatiilor din CV-urile potentialilor angajati, chestionat de Wall-Street Journal.
Cum pot fi depistate minciunile din CV-urile managerilor?

Managerii de resurse umane ar trebui sa revizuiasca CV-urile cu un „ochi critic”, sa verifice recomandarile si sa le puna intrebari detaliate candidatilor referitoare la pretentiile ridicate la viitorul loc de munca.

Un candidat poate include in CV numele unei universitati pe care a urmat-o, dar fara a o finaliza cu obtinerea diplomei. De asemenea, o persoana care isi cauta loc de munca poate spune ca a exercitat functia de CEO in cadrul unei companii si ca a lucrat in acea companie timp de 4 ani, lucru care nu inseamna neaparat ca a fost CEO timp de 4 ani, spune Pomeroy.

Cand managerii ii intreaba pe candidati despre cerintele care reies din CV-urile lor, ar trebui sa fie foarte atenti in privinta comportamentului suspect al acestora.

Unele din semnalele de alarma sunt: raspunsuri generale, vagi, la intrebari clar definite sau refuzul de a specifica numele persoanei careia ii raporta la vechiul loc de munca motivand ca este confidential, spune Jason Hersh, managing partner la firma de recrutare KleinHersh International.

Pentru a evita situatiile neplacute, managerii trebuie sa urmareasca mai multe metode.

Confirmarea fiecarei schimbari de job a candidatului, fie aceasta voluntara sau involuntara, cu fostii angajatori ai acestuia, spune Pomeroy. Atunci cand este vorba de manageri care au plecat dintr-o firma care intampina dificultati sau se afla in curs de lichidare, angajatorul trebuie sa inteleaga rolul pe care l-a jucat respectiva persoana in parcursul acelei firme.

Angajatorii trebui sa stie date cat mai exacte cand vine vorba de job-urile anterioare si sa afle informatii despre saptamanile sau lunile de pauza dintre acestea.

„De exemplu, poate exista o perioada de pauza, un job stanjenitor de doua luni, sau 90 de zile petrecute la inchisoare”, spune Michael Allison, chairman si CEO la International Business Research, o firma de investigatii corporatista.

Managerii nu trebuie sa apeleze doar referintele date de candidat, ci sa caute informatii aditionale de la persoane cum ar fi fosti colegi sau supervizori ai acestuia, adauga Allison.

O ultima etapa ar fi cautarea potentialului angajat pe Internet. „Oricine nu demareaza o cautare pe Web face o mare greseala”, spune Pomeroy de la Executive References LLC. „Daca la cautare apare un job sau o data care nu coincide cu CV-ul candidantului, cauta in continuare!”, a adaugat acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News