Detasarile de personal catre alte firme si angajarea strict pe proiecte reprezinta modalitati eficiente in acest sens.
Specialistii in dreptul muncii, dar si reprezentantii unor corporatii din Romania, au explicat in cadrul unui eveniment organizat de casa de avocatura bpv Grigorescu si Ziarul Financiar ce presupun aceste modalitati.
Detasarea reprezinta posibilitatea angajatorilor de a-si „imprumuta” unii dintre angajati unei alte companii. Potrivit Cristinei Randjak, avocat la bpv Grigorescu, detasarea unui angajat se poate realiza din punct de vedere legislativ doar pentru 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pe inca 6 luni. In cazul unei detasari, compania trebuie sa achite angajatului o indemnizatie si poate fi nevoita sa plateasca si trasportul si cazarea daca este cazul, iar noul angajator nu doreste sa preia aceste cheltuieli.
Pe langa aceasta solutie, Randjak a mentionat si somajul tehnic sau delegarea angajatilor in alte zone. „Cea mai frecventa modalitate de reducere a costurilor a fost totusi scaderea salariilor”, adauga el.
In „tendinte” pe piata muncii au ajuns acum si agentii de munca temporara, forma de angajare al carei potential este insa mult diminuat de prevederile legislatiei in vigoare.
„In prezent, legislatia prevede ca un angajat temporar sa aiba un contract de munca pe maxim 18 luni. Noi dorim cresterea acestei perioade si speram ca pana la finalul anului viitor directiva europeana care legifereaza munca temporara sa intre in vigoare si in Romania si sa nu mai existe nicio limita maxima a contractului”, spune Silvia Radu, Governmental Programs Executive in cadrul IBM Romania.
Radu a explicat ca in cadrul IBM toti angajatii temporari au contracte pe durata maxima prevazuta de lege si ca in opinia ei aceasta forma de contract de munca ar castiga si mai mult teren dupa schimbarea legislatiei. „Ofera o mult mai mare flexibilitate”, spune Radu. Practic aceasta forma de angajare nu mai aduce asupra angajatorilor apasarea contributiilor sociale in cazul unei concedieri, contractele fiind incheiate automat dupa finalizarea unor proiecte.
Mai mult, marile companii de resurse umane de pe piata au realizat recent o asociatie non-guvernamentala pentru a face lobby in vederea schimbarii legislatiei privind forta de munca temporara.
Printre avantajele acestei solutii se numara si perioada redusa alocata recrutarii si concentrarea bugetului de HR nu pe administrarea resurselor umane, ci pe dezvoltarea profesionala a angajatilor.
Externalizarea unor activitati complementarea celei de baza a companiei poate eficientiza procesele. Mircea Scridon, seful departamentului de HR si politici coorporatiste din E.On Romania, spune ca in aceste caziro departamentul financiar are un rol primordial.
„Departamentul financiar realizeaza scenariile „inainte” si „dupa” ale companiei, iar astfel poti sti daca aceasta solutie este sau nu viabila pentru propriul business”, spune Scridon, care adauga ca monitorizarea permanenta a procesului este esentiala. Cat despre resursele umane care deserveau activitatile externalizate, acestea pot fi transferate catre noua companie, in cazul in care domeniul de activitate este acelasi, sau relocate in cadrul companiei.