Vechimea în muncă reprezintă perioadele în care un om a contribuit la sistemul public de pensii. Cu cât are mai mulți ani contributivi, cu atât se presupune că și pensia va fi mai mare. Totuși, pentru ca perioada „de muncă” să fie mai lungă, există și varianta achiziționării de ani. Cei care nu își pot cumpăra, însă, vechime, pot opta pentru altă variantă, de această dată gratuită.
Citește și: Metoda prin care poți ieși la pensie după doar 10 ani de muncă. Un investitor cunoscut dezvăluie secretul: „Așa am reușit să fac asta la 25 de ani”
Cum poți obține vechime gratis pentru o pensie mai mare
Există perioade care pot fi asimilate ca vechime în muncă, printre care se numără anii de facultate, serviciul militar și concediul pentru incapacitate temporară de muncă. Conform noii legi a pensiilor, sunt considerate perioade de vechime în muncă acele perioade în care persoana asigurată:
- a urmat cursuri universitare și a absolvit cu diplomă de licență, master sau doctorat;
- a făcut serviciul militar obligatoriu, a fost concentrat, mobilizat sau a fost prizonier;
- a primit indemnizații de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006;
- a fost în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale din 1 ianuarie 2005;
- a fost în concediu pentru creșterea copilului din 1 ianuarie 2006.
Dacă ești asigurat și ai absolvit mai multe facultăți sau ai făcut mai multe cicluri de studii universitare la același nivel, numai o singură perioadă de studii universitare va fi luată în calcul pentru calcularea vechimii în muncă. Anii de studiu sunt luați în calcul numai dacă nu se suprapun cu perioadele în care ai fost asigurat și ai contribuit la sistemul de asigurări sociale. Doar contribuțiile plătite în perioada în care ai lucrat efectiv sunt luate în considerare pentru stabilirea vechimii în muncă.
Perioada în care urmezi cursurile de masterat va fi considerată vechime în muncă, însă numai dacă nu ai un loc de muncă în același timp. Până la 1 septembrie 2024, când intră în vigoare noua lege a pensiilor, legea actuală recunoaște doar facultatea și doctoratul pentru calcularea vechimii în muncă.
Citește și: Cât trebuie să fi lucrat pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă la recalcularea pensiilor