- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cum se formeaza lideri ca Jack Welch

07 May, 00:25 • Redactia DailyBusiness
Autori: Stephen H. Baum, Dave Conti
Cum se formeaza lideri ca Jack Welch

Editura Meteor Business
Colectia Business

Pret 29 lei

Titlu original : What made jack welch JACK WELCH

Cartea intr-un minut:
Cartea raspunde la intrebarea ce ii face pe lideri sa fie cine si ce sunt. Autorii au observat un tipar al experientelor de viata pe care l-au parcurs toti liderii intervievati si au numit aceste momente experiente formatoare arhetipale.

Cronica DailyBusiness

In ciuda diferentelor de varsta, sex, zona geografica, venit, educatie, toti liderii care au participat la studiu si-au amintit momente critice din viata care le-au stimulat dezvoltarea personala si le-au modelat dorintele si capacitatile de a deveni lideri. Cei care nu au avut parte de experiente formatoare isi ascund caracterul adevarat si lipsa calitatilor de lider sub o „masca”, construindu-si o personalitate falsa.

Caracteristicile de baza ale unui lider sunt dorinta de a prelua comanda, caracterul, curajul de a cauta provocari si a accepta riscuri, capacitatea de a actiona si abilitatea de a captiva si inspira.

Dorinta de a conduce incepe sa se manifeste ca un interes ocazional de a prelua comanda in situatiile in care se pot obtine satisfactii sau castiguri personale.

[quote=]A avea caracter inseamna sa faci lucrul corect atunci cand nu este nimeni de fata, ca si cum actiunile tale ar putea fi aratate intregii lumi.[/quote]

Liderii sunt capabili sa depaseasca propriile temeri si indoieli atunci cand se confrunta cu provocari si parcurg un „ciclu corect” compus din incercare, consolidare, recul si revenire. Tot ei au capacitatea emotionala de a actiona atunci cand altii evita sau dau inapoi in fata riscului si a stresului presupus de actiunea respectiva.

Liderii invata sa compuna o imagine in asa fel incat altii sa rezoneze cu ea. 10 experiente formatoare arhetipale transforma oamenii in lideri:

1. inotul in apa adanca, adica asumarea unui risc calculat fara a sti concret cum vei reusi; provocarea lucrurilor din afara zonei proprii de confort;
2. sa faci alegerea chiar daca este dificila;
3. sa identifici radacina problemei sau oportunitatii;
4. sa fii un parinte la locul de munca, ajutandu-i pe altii sa se perfectioneze si sa lucreze exceptional;
5. sa vinzi ceva sau sa ii convingi pe ceilalti sa cumpere;
6. sa intri in legatura cu ceilalti, sa intelegi ce ii motiveaza, sa vorbesti pe limba lor;
7. sa construiesti o echipa;
8. sa te orientezi din mers, sa inveti sa comunici, sa porti dialoguri;
9. sa iti dezvolti detectorul de aiureli, sa iti exersezi capacitatea intuitiva de a intelege subtextul conversatiilor si de a identifica indivizii ale caror cuvinte si comportament nu concorda cu ceea ce sustin ei;
10. sa te privesti in oglinda si sa evaluezi propriile valori, convingeri si comportament cu un ochi critic.

Caracterul nu poate fi ascuns. Cat de mult deformeaza un lider evenimentele, cat de departe merge pentru a ascunde ceva sunt actiuni care vor fi comentate pe un ton scazut la fumoar si pe holuri si o eticheta ii va fi aplicata de catre intreaga companie.

Autorii percep caracterul printr-o combinatie de valori probate prin comportamentul zilnic: omenie, respect, compasiune pentru ceilalti, etica profesionala, integritate si standarde morale si curajul de a trai in concordanta cu ele.

Cand cineva ajunge sa inteleaga ca isi poate reveni chiar si de pe urma situatiilor cu consecinte dezastruoase, atunci devine o persoana cu adevarat rezistenta.

[quote=]Experientele formatoare sporesc capacitatea de a conduce mai mult decat o educatie prestigioasa sau una privilegiata[/quote]

Primul set de harti mentale este configurat in copilarie de experientele formatoare in care sunt implicati si membrii familiei, prietenii si vecinii. Ele afecteaza capacitatea de a interrelationa cu ceilalti, de a-ti dezvolta toleranta la risc, de a determina gradul de incredere in ceilalti, de a iti insusi sau nu o serie de prejudecati.

Indiferent de telurile unei persoane, ea va avea nevoie de ajutorul unui ghid sau mentor – un inger pazitor – pentru a le atinge. „Ingerii” ofera exemple pozitive de comportament sau stil managerial, oportunitati de a creste intr-un post, pot sa intervina intr-un moment critic si sa initieze o corectie a cursului carierei.

Calitatile de lider pot fi dezvoltate, liderii se formeaza, nu se nasc. „Obisnuiti-va sa urmariti experientele de viata si profesionale care va apar in cale, cum va schimba si ce va invata”, spun autorii.

Urmărește Daily Business pe Google News