- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cursurile de recalificare gandite de stat: Prea putine si pe meserii care nu se cauta

31 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Desi numarul somerilor a depasit 760.000, statul ofera cursuri de recalificare in luna aprilie pentru numai 5.300 de persoane, numar ramas constant cu cel de dinainte de criza. Oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro, spun ca statul n-are habar ce se cere pe piata muncii.
Cursurile de recalificare gandite de stat: Prea putine si pe meserii care nu se cauta

V-ati pierdut locul de munca, sau cautati un serviciu ceva mai bine platit? Daca nu va gasiti in domeniul in care sunteti specializati, o varianta ar fi sa urmati un curs de specializare.

Cum daca ati ajuns somer, se presupune ca nu aveti bani sa va platiti un curs la firmele private, ce poate varia intre cateva sute de lei si cateva mii de euro, singura varianta e sa apelati la cursurile gratuite oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

ANOFM ofera in luna aprilie 255 de cursuri, la care se pot inscrie 5.383 de persoane. Ca sunt prea putine in comparatie cu situatia de pe piata fortei de munca, este o problema. Insa trecand in revista meseriile in care statul are de gand sa specializeze someri, te intrebi daca sa urmezi un asemenea curs te ajuta cu ceva. Iar daca aveti studii superioare, este putin probabil sa gasiti ceva echivalent, in orice domeniu.

Cele mai multe meserii in care statul vrea sa recalifice romanii sunt de lucrator in comert (469 persoane), operator introducere validare si prelucrare date (349 persoane), bucatar (342 persoane) si ospatar (270 persoane). Pe lista meseriilor se mai afla instalator, operator calculator electronic, inspector resurse umane, agent de paza si ordine si dulgher, tamplar, parchetar. Lista completa o puteti parcurge aici.

Interesant este si faptul ca cele mai multe cursuri nu sunt in judetele din topul somajului, precum Mehedinti, unde rata somajului a ajuns la 14,6% sau Vaslui, cu 14,2%. Astfel, cele mai multe cursuri de formare profesionala sunt organizate in Hunedoara (25 cursuri), Satu Mare (15 cursuri), Dambovita (14 cursuri), Arad (13 cursuri), Iasi (12 cursuri), Valcea (11 cursuri) si Brasov (10 cursuri).
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Statul n-are habar ce se cere pe piata muncii[/quote]
Reprezentantii mediului de afaceri spun ca oferta ANOFM dovedeste ca statul ignora cu buna stiinta problema somajului. ”In vremuri de criza, statul trebuie sa intervina activ pentru a ajuta forta de munca disponibilizata. De la locuri de munca pentru cei disponibilizati, la cursuri organizate in colaborare cu agentii economici care chiar au nevoie de personal”, spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

”Din pacate, la noi sunt organizate aceleasi cursuri de ani de zile, fara ca nimeni sa faca un pas spre economia reala, sa vada ce se cauta in piata”, a declarat Parvan.

Maria Grapini, presedintele Grupului Pasmatex, unul dintre principalii jucatori de pe piata textilelor, spune ca exista multe firme care cauta profesionisti in diverse meserii de nisa, de la vopsitori la buldozeristi si soferi de tractoare.

„Este greu sa iti gasesti specialisti pe nisa. De exemplu, in domeniul in care lucram noi, nu mai gasesti vopsitori, mecanici de intretinere pentru utilaje specifice”, a declarat Grapini.

Potrivit Ralucai Parvu, senior consultant al firmei de repozitionare profesionala BPI Group, statul nu a dovedit niciun interes fata de problema somajului. „In 2009, (an electoral – n.r.) somajul a fost un subiect ascuns sub pres de autoritati”, afirma Parvu.
[quote=Raluca Parvu, senior consultant BPI Group]Au fost incurajati somerii sa stea linistiti acasa pana trece aceasta perioada[/quote]
Potrivit statisticii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la nivelul lunii martie, in piata muncii erau inregistrate 8.639 locuri de munca vacante.

Cele mai multe erau pentru confectioner-asamblor articole din textile (949), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide (566) si muncitor necalificat in industria confectiilor (548). Firmele aveau nevoie, de asemenea, de operatori in industria textila, agenti de vanzari, soferi de autocamion si alte masini de mare tonaj si manipulanti de marfuri.

Interesant este faptul ca, pentru meseriile in care ANOFM ofera cursuri de recalificare, erau oferite foarte putine locuri de munca: 83 pentru lucrator comercial, 66 pentru agent de securitate, numai 65 de joburi pentru bucatari si 64 pentru ospatari.

Pentru persoanele cu studii superioare, la nivel national sunt oferite putin peste 700 de locuri de munca, cele mai multe de ingineri si subingineri, consilier financiar bancar si vanzari asigurari.

In Bucuresti, potrivit Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM), sunt oferite in prezent 619 joburi, cei mai cautati fiind soferii de autoturisme, camionete si camioane, pentru care sunt vacante 152 de posturi. Acestia sunt urmati de agentii de securitate, cu 60 de job-uri disponibile, si operatori confectioneri imbracaminte din tesaturi, cu 50 de locuri de munca vacante.

Un lucru este sigur: somajul va creste!

Dincolo de problema reconversiei profesionale, cel mai grav este faptul ca numarul somerilor continua sa creasca. Potrivit celei mai recente statistici data publicitatii de ANOFM, la 28 februarie se inregistrau 762.375 someri, cu 21.393 persoane mai multi decat in luna anterioara.

Iar opinia unanima este ca numarul somerilor va creste in lunile urmatoare. O spun oamenii de afaceri, o confirma si FMI-ul. ”Marea problema in acest an o va reprezenta somajul. Trebuie gasite solutii pentru temperarea acestui fenomen”, declara, marti, directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn, in cadrul vizitei de la Bucuresti. Tot marti, economistii de la BCR anuntau ca se asteapta ca rata somajului sa creasca pana la 9,4% de la 7,8% in decembrie 2009.

Diferenta este ca, in timp ce patronatele, analistii si sindicatele se asteapta ca numarul somerilor sa treaca de 1 milion in acest an, reprezentantii Guvernului, prin ministrul Muncii, Mihai Seitan, se asteapta ca somajul sa se tempereze in a doua parte a anului, iar rata somajului la nivel national sa nu treaca de 10% in acest an.

Potrivit unui studiu al Eurostat, oficiul european de statistica, unul din trei someri din Romania nu are loc de munca de mai mult de un an, situatie similara cu cea din UE, unde riscul ca un mare numar de persoane sa ramana in somaj peste 12 luni este semnificativ, ceea ce poate duce la majorarea gradului de excludere sociala si saracie.

Exista si vesti bune : Piata muncii incepe sa se dezghete

Din piata vin insa si vesti bune, chiar daca acestea nu au valoare de fenomen. Raluca Parvu, senior consultant al firmei de repozitionare profesionala BPI Group, a declarat ca piata locurilor de munca a inceput sa se deblocheze, insa companiile aleg cu mai multa atentie angajatii, ceea ce prelungeste procesul de selectare.

„Piata locurilor de munca s-a deblocat cat de cat, dar acum ne confruntam cu un proces de selectare mai lung a candidatilor. Ni se spune din partea companiilor ca analizeaza CV-urile pentru ca doresc sa angajeze pentru un post, dar nu se stie cand”, a declarat specialistul, citat de Mediafax.

„Sunt preferati candidatii care nu cer prea mult si nu se mai primesc cei de peste 45 ani, desi acestia in mod normal ar putea sa mai lucreze inca 20 ani”, a adaugat Parvu.
Mai multe detalii puteti citi aici.

Dincolo de statisticile oficiale, potrivit specialistilor in resurse umane, cele mai multe angajari se fac, in prezent, in IT, bunuri de larg consum, retail, farma si centre de servicii.

”De departe, retail-ul raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, acesta fiind un segment unde previziunile sunt catre o crestere considerabila fata de anul trecut”, a declarat Corina Diaconu, managing director la firma de HR ABC Human Capital, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.

”Sectorul farmaceutic se mentine in continuare in topul celor mai buni angajatori, estimandu-se ca si in acest an vom asista la extinderi de personal. In IT sunt de asemenea previzionate angajari, outsourcing-ul-ul este un sector care a avut de castigat de pe urma crizei, pentru ca, in incercarea de a reduce cat mai mult costurile, companiile au preferat externalizarea anumitor servicii”, a declarat Diaconu.

Cert este ca romanii au devenit tot mai interesati de a-si gasi un loc de munca. De exemplu, site-ul de recrutare MyJob.ro a raportat, in primele doua luni ale anului, 700.000 de CV-uri, un numar record de aplicatii pentru ofertele de joburi. Mai mult, media lunara de noi conturi de candidat a crescut de la aproximativ 15.000 in perioada similara a lui 2009 la peste 25.000 anul acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile