Un studiu realizat de Accountemps, divizie a companiei americane de recrutare Robert Half International, arata ca 40% dintre top managerii selectati din cele mai importante 1.000 companii din Statele Unite, sustin ca la o singura greseala de ortografie nu mai iau in considerare candidatul care a trimis acel CV sau scrisoare de intentie.
Potrivit aceluiasi studiu, 36% dintre manageri iau aceasta decizie dupa ce observa doua greseli.
„Noi vedem lucrurile astfel: este o competitie asa de mare incat nu exita loc de greseli. CV-ul este prima oportunitate de a te prezenta”, a spus Natasha Melgar, branch manager al companiei de recrutare Robert Half International.
In Romania, competitia (sau severitatea) nu este la fel de mare. „Nu am respins niciodata un candidat care din greseala, neatentie sau graba a scris gresit un cuvant sau a inversat o litera. In acelasi timp, nu pot ignora CV-urile cu greseli gramaticale sau fraze fara inteles”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alina Anghelescu, finance recruitment consultant in cadrul TalentStream Romania.
Una dintre explicatiile pentru care recruiterii americani pot tria CV-urile in functie de corectitudinea ortografica si gramaticala este numarul mare de candidati care sa corespunda unei fise de post. Nu la fel stau lucrurile in Romania, in ciuda cresterii numarului somerilor.
„Acum in Romania chiar daca sunt multi oameni disponibili, nu inseamna ca sunt si cei mai buni sau sunt foarte putini cei care dintr-o imprejurare nefasta sunt acum fara job”, este de parere Alina Anghelescu.
Reprezentantul TalentStream Romania considera ca sunt putini specialisti pe piata din Romania, in comparatie cu America, care sa corespunda unei fise de post, si atunci angajatorii nu se pot crampona in una-doua greseli mici de ortografie.
Exigente nejustificate
Aceste exigente sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat 72% dintre managerii chestionati au spuns ca este un lucru obisnuit ca acei candidati cu CV-uri promitatore sa nu se ridice la nivelul asteptarilor in timpul interviului.
Din acest punct de vedere, situatia este similara cu cea din Romania.
„Ce e mai grav este ca in timpul interviului descoperi ca micile greseli din CV nu sunt atat de importante in comparatie cu CV-urile frumos intocmite, care ascund de fapt oameni superficiali sau de slaba calitate din punct de vedere profesional”, a mai spus Alina Anghelescu.
Sfaturi pentru a evita greselile de scriere in CV
– Gaseste o persoana care sa citeasca CV-ul si, eventual, sa indice greselile;
– Reciteste CV-ul la cateva zeci de minute dupa redactare;
– Printeaza o copie. Este mai usor sa identifici greselile citind de pe o foaie decat de pe monitorul computerului;
– Citeste CV-ul cu voce tare ca sa identifici eventualele exprimari neclare;
– Reciteste CV-ul de jos in sus pentru ca astfel vei observa mai usor daca nu ai uitat sa completezi vreo rubrica.