- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Damian, Spengler Fox: Sefii de corporatii raman pe aceleasi salarii in 2010

04 Mar, 00:01 • andra.gheorghe
Desi economia va incepe sa respire mai usor in 2010, companiile vor continua sa fie rezervate cu cresterile salariale, inclusiv la nivel de top management. Sefii marilor corporatii nu vor fi amenintati cu scaderi salariale, dar nici nu vor primi mai multi bani, sustine Mihaela Damian, country manager al companiei de executive search Spengler Fox Romania.
Damian, Spengler Fox: Sefii de corporatii raman pe aceleasi salarii in 2010

Aflati mai multe detalii despre tendintele de pe piata „vanatorilor” de manageri in 2010, de ce beneficii s-au despartit managerii in 2009, de ce au inceput sa paraseasca expatii Romania, avantajele si dezavantajele modului de lucru corporatist intr-o economie in criza, dar si planurile lui Damian la Spengler Fox, companie pe care o conduce in calitate de country manager de numai 2 saptamani, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.

Mihaela Damian este membru Key People

DailyBusiness.ro: Ati venit pe aceasta pozitie dupa 7 ani la Stanton Chase. Care sunt obiectivele pe care va propuneti sa le atingeti in calitate de country manager la Spengler Fox in 2010?
Mihaela Damian: Spengler Fox are un an financiar care nu coincide cu anul calendaristic, si anume aprilie-martie, dupa modelul irlandez. Eu sunt acum chiar la final de an fiscal 2009, si inceput de an fiscal 2010. Daca vorbim de anul fiscal 2010, sunt niste linii de strategie pe care le-am gandit. In primul rand vin cu diversificarea domeniilor de activitate asupra carora se va orienta SpenglerFox. Pana acum s-a orientat cu precadere pe pharma si FMCG. Ceea ce aduc eu este zona de servicii financiare, industrial si tehnologie. Pentru o perioada de 2-3 luni o sa incerc sa ma orientez, echilibrat, catre cele trei. Planurile sunt ca pana la sfarsitul trimestrului 1 fiscal, sa adaugam inca un consultant echipei noastre.

DB: Ati inceput sa il cautati deja?
MD: Nu am inceput inca search-ul. Deocamdata ma acomodez si eu, recunosc, e abia a doua saptamana pentru mine la Spengler Fox.

DB: Va fi cineva din industrie, din head hunting, sau un specialist din afara?
MD: As tinde sa ma orientez catre cineva din afara, din industrie. Nu m-as orienta neaparat catre cineva din companiile de headhunting, decat daca voi gasi specializarea de care voi avea nevoie. Si cum sunt putine companii din Romania care au consultanti specializati, cam asta este. Foarte importanta este intelegerea industriei respective, la care se adauga abilitati de consultant.

DB: V-ati gandit la un numar anume de clienti pe care doriti sa ii atrageti anul acesta?
MD: Nu. Nu am mers cu statisticile atat de precis.

DB: Mizati cel putin pe cate un client din fiecare noua arie de expertiza pe care ati adus-o la Spengler?
MD: Mizez pe mult mai multi clienti in plus. In principiu, poate sunt cam ambitioasa, dar imi propun sa aduc cel putin 30-40 de clienti noi. Pe parcursul anului, bineinteles.

DB: Cati oameni sunt in prezent la Spengler Fox Romania?
MD: Acum suntem 4 si sigur ca e nevoie de o crestere a echipei. Anul trecut au fost multe schimbari si in Spengler Fox.

DB: Anul trecut au fost multe schimbari si la nivel de piata. Cum explicati fluctuatia din industria de head hunting?
MD: Fenomenul, e clar, a fost dat de tendintele pietei. In profesia noastra, suntem cel mai intim legati de ceea ce se intampla in companiile client. In momentul in care ele inregistreaza declin, este evident ca si activitatea noastra, absolut in stransa legatura cu ei, se duce pe o panta in scadere. Altfel, foarte multe schimbari, in afara de mutari de genul acesta, nu au fost. E adevarat ca sunt multe companii de executive search care si-au redus semnificativ echipele anul trecut, din motive lesne de inteles. Din pacate. Au fost si oameni destul de buni care au trebuit sa se separe de companiile lor. Asa cum au fost si companii care au disparut, business-urile mai mici. Asta este. Asta e piata.

DB: 2010 va fi un an mai linistit, cel putin din punctul de vedere al fluctuatiei si al stabilitatii business-urilor?
MD: Din punctul asta de vedere, da. Eu una nu mai vad sa se inregistreze situatii atat de dificile, cum au fost anul trecut. Nu il vad nici ca pe un an extraordinar, dar comparativ cu 2009, va fi unul mult mai bun. Nu compar cu 2008. Desi chiar si atunci se simtea instabilitatea. Eu am simtit primele semne negative undeva prin august 2008.

A inceput sa scada cererea, a inceput o temporizare a proiectelor din partea clientilor, fara motivatii clare. In momentele acelea nimeni nu le punea pe seama crizei. Era inca foarte departe. Dar din noiembrie a inceput sa se simta puternic. Dupa aceea stim foarte bine ce s-a intamplat. Insa 2010, il vad bine. Sunt extraordinar de optimista. Eu mi-am inceput anul sub auspicii favorabile.
[quote]Cine a avut 10.000 euro pe luna, in mod cert a acumulat suficient de mult si isi permite sa astepte ceva similar[/quote]
DB: Ati atras primii clienti pe 2010?
MD: Deja suntem in discutii. SpenglerFox fiind o companie integrata, e mult mai usor sa intri in legatura cu clientii internationali.

DB: Ce venituri asteptati pe 2010, si ce estimari de evolutie aveti raportat la 2009?
MD: Eu ma astept la o crestere a business-ului de 50-70% in 2010, comparativ cu anul precedent.

DB: In ce marje plasati scaderea cererii pentru servicii de head hunting in 2009, comparativ cu 2008?
MD: Intre 40% si 60%.

DB: Am vorbit si cu alti colegi de-ai dvs. din industrie, care sustineau ca, oricat de mult ar fi coborat cererea, si-au mentinut, sau cel putin si-au impus sa-si mentina tarifele intacte. Sunteti de acord?
MD: Cel putin si-au impus. Asta este corect. Prima parte a frazei, stiu foarte bine ca nu s-a intamplat. Toti ne-am propus. Insa cateodata a trebuit sa coboram pretul. Nu as spune ca a fost o regula.

DB: Cat ati lasat cel mai mult?
MD: In jur de 10%. Dar nu a fost o regula. A contat, si va conta in continuare, pentru toti, relatia pe care o stabilesti cu clientul respectiv. Daca e una de parteneriat sau este una pe niste proiecte punctuale. Atunci, da, te gandesti la o alta abordare, flexibilitate, pentru ca si aici se pune problema – desi nu facem recrutare de masa, facem executive search – ca una este daca ai un client, cu un proiect pe an, si alta este daca acel client iti vine cu un volum de 5-6 proiecte.

DB: Va scadea cererea si anul acesta, fata de 2009?
MD: Nu. Va creste.

DB: Cu cat credeti ca va creste?
MD: Cred ca, fata de 2009, o sa ne ducem undeva cu 20% in sus. Asta din perpectiva realista. Scenariul optimist ar fi o crestere de 30%. Pesimist, nu as da niciun scenariu, chiar nu il vad. E clar ca e nevoie de oameni.

DB: Cresterea va fi vizibila din prima parte a anului, sau din S2?
MD: As spune, calendaristic, din trimestrul 2. Pentru Spengler Fox, preconizez ca undeva prin mai-iunie deja sa o simtim, sa fie destul de palbabila.

DB: Executivii de top nu au suferit in 2009, in mod special, la nivel salarial, cat la pachetul de beneficii. Ce au taiat, in primul rand, companiile din pachetele top managerilor?
MD: Bonusul este primul care a picat. S-a redus, sau a fost scos in totalitate, in functie de performantele companiei. Nicio companie care nu isi atingea targetul nu dadea un bonus. Insa in momentul in care ajungi in top management, implicarea ta in organizatie, in viata organizatiei, este mult mai mare decat a cuiva care are o functie doar de executie. Atunci, e greu de crezut ca un director financiar, sau un director comercial, in momentul in care vede ca acea companie in care lucreaza nu are rezultatele scontate, se va mai gandi ca el este indreptatit sa primeasca un bonus. Pana la urma, cand compania are probleme, esti afectat si tu, ca top manager.

Au scazut foarte mult si acele beneficii din zona soft – participari la conferinte, teambuildingurile, programele de dezvoltare personala. Poate nu neaparat pentru cei care erau deja inrolati intr-un MBA, pentru ca acesta trebuie sa continue, insa au fost si situatii in care s-a agreat ca o parte din valoare acelui curs sa fie suportat de angajat, cu recompense ulterioare, sau nu. Nu cred ca cineva a taiat serviciile medicale.
[quote]Managerii romani sunt mai sentimentali. Si nu e intotdeauna bine[/quote]
DB: A crescut vreo companie salariile la nivel de top management, anul trecut?
MD: Nu, salariile nu au crescut, s-au mentinut. Desi au fost presiuni din partea companiilor client de a cauta oameni cu salarii mai mici.

DB: Mai mici cu cat?
MD: Cu un 20-30%, procente semnificative. Pe de alta parte, dupa ce faci o selectie atenta, iti dai seama ca ceea ce ai tu nevoie vei gasi tot la acelasi nivel salarial.

DB: Nu au fost mai flexibili si candidatii cu pachetele cerute?
MD: Daca vorbim de candidati care erau disponibilizati deja de cateva luni, in ciuda faptului ca erau top manageri – si au fost multe situatii, cu oameni foarte buni – acolo da. Dar nu foarte mult. Sa nu va inchipuiti ca era cineva dispus sa se duca pe jumatate din salariul pe care il avusese anterior.

DB: Si totusi s-a vorbit in piata despre manageri de top care au trecut de la salarii de zeci de mii euro, la cateva mii.
MD: M-as mira. Eu nu am intalnit asta. Cine a avut 10.000 euro, in mod cert a acumulat suficient de mult, astfel incat sa isi permita sa astepte ceva similar. Poate nu 10.000 euro, dar 8.000, da. Sau se reorienteaza spre business-ul propriu, consultanta. Venitul oscileaza, insa daca faci o medie lunara ajungi la pachete similare cu cele anterioare.

DB: Anul acesta credeti ca vor creste salariile executivilor de top?
MD: Nu, nici anul acesta nu cred ca vor creste.

DB: Desi se vorbeste despre o posibila redresare economica anul acesta?
MD: Redresare economica raportata la ce an? La 2009, da. Comparativ cu 2008, nu. Iar salariile in 2008 erau la un apogeu, erau exagerate, si o spun cu multa seriozitate si responsabilitate. In anumite zone nu erau justificate. Si nu de performanta, ci de continutul job-ului. Nu era o corelatie intre ce se astepta ca pachet salarial si ceea ce beneficia compania de pe urma acelui angajat. De asta, eu nu vad ca salariile sa creasca. In multe pozitii din zona de top, sunt la un nivel absolut ok.

DB: Ar putea sa scada?
MD: Nu, eu cred ca se vor mentine. 2010 va incepe sa ne creioneze tendinta de echilibru si de stabilitate pe termen lung, la care trebuia sa ajungem si noi la un moment dat. Din nefericire a fost nevoie de o situatie precum cea din 2009 pentru asta.

DB: A scazut numarul managerilor expati in 2009?
MD: Da, sigur.

DB: Cam cu ce procent fata de 2008?
MD: As spune cu un 20%, si anul acesta cred ca o sa mai scada inca pe atat.

DB: Motivul principal a fost criza?
MD: Motivul principal, da, a fost criza. Plus ca sunt foarte multi care au ajuns la final de mandat, acesta nu se mai reinnoieste, si se cauta pe piata locala un inlocuitor.

DB: Cu cat a fost mai scump in 2009 un manager expat fata de unul roman, pe o pozitie similara?
MD: Si cu 50% .

DB: S-a renuntat la plusvaloarea unui executiv de top expat pentru unul roman, fara acelasi know-how, doar pentru ca era mai ieftin?
MD: Au fost si situatii de genul acesta, putine insa. De obicei nu s-a facut rabat la calitate, ci au fost numiti sau integrati in echipe acei manageri locali care aveau suficient de multe capabilitati, aproape aceleasi cu cele ale unui manager expat.
[quote=]Nu vad 2010 ca pe un an extraordinar, dar comparativ cu 2009, va fi unul mult mai bun[/quote]
DB: Managerii romani sunt mai putin obiectivi?
MD: Suntem mai sentimentali. Asta este trasatura noastra. Si nu e intotdeauna bine. Cateodata poate chiar dauna organizatiei. Nu de alta, dar organizatia, oamenii din echipa nu inteleg intotdeauna, sau nu fac delimitarea intre dorinta de a avea rezultate si apropierea de echipa. Le vad total contradictorii. Poti sa fii orientat pe rezultate si sa tii, in acelasi timp, cu echipa.

DB: Generalizand, este un manager expat mai bun profesionist decat un roman pe aceeasi pozitie? Sau este, de multe ori, un mercenar care vine la un job foarte bine platit, fara sa dea 100% ?
MD: Eu as face o corectie. Ei dau 100% pentru organizatie, pentru ca dand 100%, primesc 100%. In schimb, romanii nu dau 100%, tocmai corelat cu ce spuneam inainte. In momentul in care te orientezi la a da 100%, poti ajunge in situatia in care sa tai in carne vie. Din acest punct de vedere, un expat si un roman sunt putini diferiti. Nu spun ca nu exista si tendinta aceasta de a fi mercenar, dar din pacate noi avem o mentalitate diferita. Inca invatam ceea ce inseamna modul de lucru pe care il abordeaza de mult mai multi ani organizatiile din alte tari – Franta, Anglia, Gemania, etc.

DB: Modelul corporatist?
MD: Da. Modelul corporatist spune foarte clar: asta ti-e locul, asta ti-e jobul, esti bun? Primesti pentru ce dai. Ai plecat sau nu mai avem nevoie de tine? Fara suparare, asta e. Nu e nimic personal, mergi mai departe. Noi – si o spun din perspectiva omului care lupta sa isi asume gandirea aceasta – in continuare, mergem pe modelul „nu mai am nevoie de un angajat, dar a lucrat aici de atatia ani, trebuie sa fac ceva ca sa evit asta”. E foarte uman, dar nu functioneaza intotdeauna asa.

DB: Modelul corporatist face bine business-ului, insa nu afecteaza resursa umana?
MD: Ba da, cred ca discutia este similara celei cu oul si cu gaina, care este mai important. Ce are prioritate? Modul de lucru corporatist care genereaza un profit mai mare, si mai departe locuri de munca? Sau modul de lucru paternalist, care creeaza mai putin profit, si poate mai putine locuri de munca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat ...
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini și-l permit
Cât a costat și cum arată cel mai scump brad de Crăciun din Europa. E un lux pe care foarte puțini ...
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin de ȘAPTE secunde
Test de logică pentru românii care au IQ-ul peste 140! Găsește greșeala din imagine în mai puțin ...
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul oficial care zguduie piața
Lovitură pentru consumatori! O rețea populară de magazine de cartier dispare din ianuarie. Anunțul ...
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. De ce nu se poate bucura de bani: „Momentan, sunt doar niște cifre”
Marisa Paloma, câștigătoarea „Bravo, ai stil!”, a ajuns milionară în euro, în 2024. ...
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian Negrescu: „Ne afectează pe toți!”
11 miliarde de lei pierdute pe Bursa de la București. Banii din Pilonul II de pensii, în pericol! Adrian ...