Editura Meteor Press
Colectia Dezvoltare personala
Pret 25 lei
Titlu original: Why we make mistakes
Cartea intr-un minut:
Felul in care vedem, auzim, gandim, memoram sau uitam se constituie intr-un cadru de manifestare a unor greseli imposibil de evitat. Greseala este omeneasca. Totusi, cum am putea sa ne orientam mai bine?
Cronica DailyBusiness
Casa pe care nu ar fi trebuit sa o cumperi sau persoana cu care nu ar fi trebuit sa te casatoresti fac parte dintre greselile majore. In multe cazuri, oamenii nu sunt integral vinovati de greselile pe care le fac. Inconstient, ei sunt victime ale unor predilectii sistemice in modul in care vad, isi intiparesc in minte sau percep lumea din jurul lor.
Ceea ce vad oamenii tradeaza cine si ce sunt. Ceea ce vad depinde si de ceea ce cauta. Sunt observate mai usor obiectele care sunt vazute des, iar cele care sunt vazute rar trec neobservate.
[quote=]Femeile au o mai mare adversitate fata de risc decat barbatii[/quote]
Iti amintesti mai degraba figuri decat numele persoanelor. Raspunsul sta in semnificatie, care guverneaza procesul de memorare. Memoria este in primul rand semantica si trebuie sa iti amintesti semnificatia, nu detaliile. Creierul face anumite asocieri de care nu esti constient.
A cumpara mai mult decat ai nevoie nu e o gresala mare, dar este una graitoare despre cum putem fi manipulati. Atunci cand vanzatorul vinde pachete de produse, de exemplu 4 la pret de x si pune pretul la sfarsit te manipuleaza si te determina sa-ti fixezi decizia pe prima cifra – 4. Culoarea produsului are si ea rolul de a denatura judecata.
Majoritatea oamenilor sunt influentati de primele impresii, fie in sens bun, fie in sens gresit. Desi schimbarea unui raspuns la un test ar imbunati scorul final, oamenii au tendinta de a ramane fixati pe primele raspunsuri. Te simti mai responsabil pentru ceea ce faci decat pentru ceea ce nu faci.
[quote=]Sentimentele si in special regretul joaca un rol subtil in luarea deciziilor[/quote]
Angajatii care se confrunta cu nevoia de a indeplini mai multe sarcini deodata (multitasking), nu se pot concentra pe o sarcina mai mult de trei minute. Mintea le creeaza iluzia ca totul se produce simultan, dar rezultatele nu sunt bune.
Nu exista atentie distributiva intre doua activitati constiente. Activitatea creierului incetineste cand esti obligat sa rezolvi mai multe sarcini in acelasi timp. Studiile efectuate arata ca un angajat are nevoie de 15 minute pentru a-si recapata intreaga putere de concentrare dupa ce a fost distras.
Cadrul influenteaza in multe feluri, prin intermediul ochilor sau al urechilor. Este important sa intelegi rolul contextului, mai ales atunci cand trebuie sa-ti reamintesti anumite lucruri.
Cand te astepti la pierderi esti inclinat sa-ti asumi riscuri. Cand te gandesti la castiguri devii moderat si alegi certitudinea