- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

De ce ti-ai rasplati angajatii cu actiuni: Nu te mai fura si cresc valoarea companiei

28 Mar, 00:01 • traian.badulescu
Recompensarea cu actiuni motiveaza angajatii sa lucreze mai mult, sa creasca valoarea companiei si sa nu mai fure, dar ingreuneaza procesul de management, potrivit specialistilor in HR, intervievati de DailyBusiness.ro.
De ce ti-ai rasplati angajatii cu actiuni: Nu te mai fura si cresc valoarea companiei

„Includerea actiunilor in pachetele de beneficii ale angajatilor este o practica mai des intalnita in Statele Unite si Europa vestica, iar formula a fost implementata in ultimii ani si in companii multinationale de pe piata locala, mai ales in industriile de top: telecom, IT, banking, FMCG”, a declarat Larisa Condriuc, manager Manpower Professional.

Ea a adaugat ca in functie de politica fiecarei companii, acest tip de beneficiu poate fi rezervat strict reprezentantilor de la anumite nivele de management sau oferit tuturor angajatilor.

Monica Dona, human capital consultant la Lugera & Makler, considera ca in Romania sunt putine companii care aplica politica de recompensare cu actiuni.

„Beneficiile pe termen lung, asa cum sunt considerate bonusurile in actiuni sau obligatiuni, sunt acordate in principal de companii multinationale angajatilor aflati pe pozitii de top management sau CEO si rareori se intampla ca aceasta practica sa fie extinsa si catre angajatii din middle management”, a spus Monica Dona.

Pe de alta parte, George Butunoiu, specialist in head-hunting, considera ca aceasta politica se foloseste des in Romania, chiar mai des decat in alte tari, pentru ca increderea intre angajati si angajatori e mult mai redusa decat in alte tari.

„Cu alte cuvinte, angajatorii incearca sa se asigure ca angajatii respectivi muncesc serios daca exista o asemenea forma de cointeresare, sau, si mai mult, unii fac asta ca sa incerce sa-i impiedice pe unii dintre managerii din pozitii de top sa nu ii insele, sa nu fure sau alte lucruri de acest tip”, a explicat George Butunoiu.

El a adaugat ca recompensarea managerilor cu actiuni se intampla si mai des atunci cand banii sunt putini pe piata, ca acum, cand situatia economica nu este prea buna.

„Cand sunt bani destui, actionarii incearca sa mentina cat mai mult control asupra business-ului si dau mai greu din mana actiunile, insa cand nu mai au cash, sunt obligati sa o faca”, a mai spus Butunoiu.

Larisa Condriuc de la Manpower apreciaza ca flexibilizarea politicii de compensatii si beneficii in cadrul companiilor poate determina extinderea acestei practici pe piata locala.

Monica Dona de la Lugera & Makler considera ca o stabilizare a pietei si o crestere economica sustinuta care sa garanteze siguranta acestor beneficii ar putea schimba perceptia asupra lor atat din perspectiva companiilor care intentioneaza sa le ofere, cat si din perspectiva beneficiarilor.

Plusurile si minusurile bonusurilor in actiuni

Unul din minusurile beneficiilor in actiuni este ca acestea nu pot fi valorificate decat dupa o perioada mai mare de timp, potrivit consultantului Lugera & Makler.

„Din perspectiva optimista poti traduce acest beneficiu intr-un angajament mutual, insa din perspectiva pesimista beneficiul poate suferi in timp modificari semnificative”, a mentionat Monica Dona.

La randul sau, Larisa Condriuc de la Manpower, a mentionat ca avantajele bonusurilor in actiuni constau in principal in co-interesarea angajatului pe termen mediu si lung pentru cresterea valorii actiunilor.

„Dezavantajele pot aparea in cazul in care comunicarea modului in care angajatii pot dispune de actiuni nu este facuta complet si corect”, a completat Larisa Condriuc.

George Butunoiu mentioneaza ca avantajele bonusurilor in actiuni sunt ca „ii motivezi mai bine pe angajati, muncesc mai mult si mai serios si, mai ales, ca nu te mai fura sau, oricum, fura mai putin”.

„Dezavantajul e ca multi actionari (chiar si in proportii mici) ingreuneaza procesul de management”, a punctat Butunoiu.

Una dintre firmele care isi premieaza cu actiuni angajatii este Microsoft Romania.

Angajatii Microsoft devin actionari ai companiei din momentul in care se angajeaza, iar anual, in functie de performante, primesc bonusuri in actiuni, potrivit lui Cosmin Bordea, directorul de resurse umane al companiei.

Practica bonusurilor in actiuni se intalneste si la companii listate pe Bursa, care au derulat operatiuni de rascumparare a propriilor titluri pentru a le distribui ulterior angajatilor.

Spre exemplu, producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz Medias (ARAX) si-a rasplatit astfel managerii.

Si Petrom, cea mai mare companie din Romania, a rascumparat la randul sau actiuni proprii de pe Bursa pentru a le acorda angajatilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...