Deloitte a anuntat, miercuri, concluziile celei de-a cincea editii a Deloitte Business Sentiment Index, realizat pe baza opiniilor si previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.
„De la ultima editie a studiului, in trimestrul trei al anului trecut, numarul directorilor executivi optimisti a ramas in mare acelasi (39%), in timp ce procentul pesimistilor a scazut de la 20% la 13%. In plus, directorii romani sunt mai relaxati in privinta termenelor de plata a creantelor (84% dintre ei spun ca facturile sunt platite intr-o perioada de timp sigura sau relativ sigura, fata de 70% la editia anterioara; in acelasi timp, numarul companiilor care spun ca termenele de plata sunt excesive a scazut de la 30% la 16%)”, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
Cu toate acestea, deteriorarea increderii pe anumite paliere, cu precadere in zona angajarilor, a adus Romaniei doar un punct in plus la indicele de tara, pana la 115, relateaza Mediafax.
„Nu este neaparat un lucru rau, ci mai degraba efectul unor schimbari structurale in derulare sau necesare in contextul local de business. Calitatea fortei de munca si interesul limitat fata de inovatie sunt doua exemple”, a spus Mucibabici.
La intrebarea privind perspectivele fortei de munca in urmatoarele 12 luni, 58% dintre respondentii din Romania au raspuns ca vor mentine nivelul angajatilor, iar un procent in scadere, de la 23% in trimestrul al treilea din 2010, la 10%, a indicat o crestere a numarului de angajati.
„Pe de o parte, aceasta statistica arata ca directorii din Romania se concentreaza pe restructurarea personalului actual, investind in dezvoltarea talentului si instrumente inovative de management al performantei. Pe de alta parte, un astfel de raspuns poate sublinia dificila sarcina pe care o au toti angajatorii din Romania in acest moment – resurse limitate de candidati calificati, in conditiile in care interesul cade cu precadere pe angajarea de personal cu experienta si pe pozitii cheie”, a declarat Doina Patrubani, director coordonator al Deloitte Consultanta si expert pe consultanta in resurse umane.
In acord cu sentimentul general, directorii din Romania sunt mai pesimisti cu privire la mediul de reglementare. Opinia generala ramane negativa in regiune, procentul optimistilor coborand de la 18% in trimestrul al treilea al anului trecut la 8%. In mod similar, numai 10% dintre respondentii din Romania considera ca mediul de reglementare va fi relaxat in urmatorul an, fata de 20% in T3 2010.
„Toate economiile din lume au devenit mai prudente in privinta reglementarilor, dupa ce un mediu prea relaxat a provocat cea mai mare criza economica si fiscala din istoria moderna. Nu este surprinzator, deci, ca tarile din Europa Centrala sunt la fel de atente cand vine vorba de o liberalizare excesiva. In plus, Romania are in aceste moment un acord cu FMI, ceea ce limiteaza si mai mult initiativele guvernamentale”, a adaugat Mucibabici.
Majoritatea directorilor intervievati prefera sa aplice in continuare modele de business traditionale, in loc sa apeleze la inovatie. Intrebati de rolul inovatiei in cresterea companiei, aproape un sfert (23%) considera ca acesta se va diminua in urmatorii trei ani, ceea ce reprezinta cea mai pesimista perspectiva din randul tarilor chestionate.
Rezultatele arata ca 64% dintre executivii romani nu stiu (16%) sau nu au realizat investitii locale in activitati de cercetare si dezvoltare (48% – cel mai ridicat procent comparativ cu restul tarilor participate la studiu) in 2010. De asemenea, un procent semnificativ de 71% dintre participanti spun ca bugetul de cercetare si dezvoltare se va diminua in urmatorii cinci ani.
Pe ansamblu, indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu cinci puncte peste editia din octombrie 2010. Indicele reflecta punctul de vedere al liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Croatia. Rezultatele au la baza un studiu realizat la nivel executiv in aproape 200 de companii. Esantionul a fost selectat din randul celor mai mari 200 de companii din fiecare tara.
Concluziile studiului arata ca procentul directorilor dispusi sa majoreze bugetele de investitii in urmatoarele 12 luni aproape s-a dublat, fata de prima editie a studiului, din septembrie 2009. Se remarca insa diferente de la tara la tara, apetitul fiind mai mare in Cehia, Slovacia si Polonia, fata de Croatia, Ungaria sau Romania. Reluarea exporturilor spre Germania, de asemenea in proces de revigorare economica, poate sta in spatele acestei perspective pozitive in tari unde industria prelucratoare este in mare parte dependenta de exporturi, mai arata Deloitte.