„Numarul cazurilor de manageri demisi abuziv a crescut dramatic incepand cu cea de-a doua jumatate a anului trecut. Cel mai adesea, se imputa acestora rezultatele slabe obtinute la conducerea companiilor respective fara ca aceste acuzatii sa fie sustinute de dovezi solide, care pe de o parte sa confirme „vina” directorilor, iar pe de alta parte sa elimine alte cauze conjuncturale, cum ar fi criza economica”, a spus Oprea.
El a adaugat ca solicitarile pe care compania le-a primit in sensul apararii drepturilor managerilor s-au dublat in ultima perioada, majoritatea ajungand, in final, sa se rezolve prin intelegerea partilor inainte de a fi adresate spre solutionare instantelor de judecata.
Lipsa de performanta este „cauza” de revocare cel mai des invocata in ceea ce priveste managerii care actioneaza in baza unui contract de mandat (directorilor de divizii, directii, servicii sau compartimente, angajati pe baza unui contract de munca, le sunt aplicabile reguli diferite, specifice dreptului muncii).
„In cele mai multe cazuri, companiile (actionarii) par a lua decizia demiterii top-managerilor cu prea multa usurinta, fiind mult mai interesate sa demita managerii cu orice pret decat sa stabileasca „de ce-urile” revocarii, „cand si cum” sa se realizeze o asemenea operatiune sau in ce mod se poate minimiza impactul negativ al acestui act asupra companiei si angajatilor acesteia”, a spus Oprea.
„Cel mai adesea deciziile de revocare nu au la baza analize privind activitatea si rezultatele managerilor, nu sunt fundamentate pe baza rapoartelor auditorului independent, de expertize contabile. Evident, in aceste conditii, un director reprezentat de un avocat specializat are sanse mari de a obtine un rezultat favorabil lui in cazul unui litigiu cu compania (actionarii acesteia)”, a precizat avocatul Etienne Oprea.
Avocatii de la Cozmaciu Puiu & Oprea spun ca foarte des obiectivele de business spre care top-managerii demisi ar fi trebuit sa conduca firmele respective fie nu aveau o fundamentare economica, fie erau imposibil de atins din cauza altor evenimente sau fapte neimputabile directorilor: criza economica; lipsa de lichiditate financiara de pe piata ori chiar imposibilitatea accesarii de catre companie a unor resurse financiare de la banci.
O alta cauza des invocata la demiterea top-managementului este „diferenta de viziune” dintre acesta si actionariat, cu alte cuvinte refuzul managerului de a executa anumite ordine ale actionarilor intrucat acestea fie nu concorda cu viziunea sau experienta managerului, fie incalca principii ori reguli specifice pietei, fie sunt – uneori – la limita legii, spun avocatii de la Cozmaciuc Puiu & Oprea.
„Revocarea top-managerilor apare adesea ca o <
„Evident, cea mai buna metoda de a rezolva astfel de situatii este de a le preveni… Un contract de management bine pus la punct, care stabileste clar, in detaliu si neechivoc „regulile jocului”, poate pune la adapost partile de viitoare neplaceri”, apreciaza Etienne Oprea.
Cozmaciuc, Puiu & Oprea este o societate civila de avocati specializata in proiecte de finantari structurate, restructurarea finantarilor, elaborarea si implementarea sistemelor juridice de management si afaceri.
Portofoliul de clienti al Cozmaciuc, Puiu & Oprea variaza de la afaceri de tip start-up pana la mari companii multinationale, institutii financiare, companii de real estate si alti jucatori importanti pe piata.
In ceea ce priveste finantarile- corporative, de proiecte sau structurate- si creditele sindicalizate, partenerii firmei de avocatura Cozmaciu, Puiu & Oprea au acordat asistenta juridica si negociat peste 1 miliard de euro.