- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Din „spaimele” romanilor: Unde vor fi dati afara cei mai multi angajati in urmatorii ani

05 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Romanii se tem cel mai mult ca vor ramane someri, releva sondajele de opinie. Potrivit unei analize realizata de DailyBusiness.ro, pe baza datelor Comisiei Nationale de Prognoza, cele mai riscante joburi le au cei care lucreaza in Vaslui, Dolj si Mehedinti.
Din spaimele romanilor: Unde vor fi dati afara cei mai multi angajati in urmatorii ani

Harta somajului, intocmita pe baza previziunilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), arata ca „patria” somerilor va fi, si in urmatorii ani, judetul Vaslui, cu o rata a somajului de 11,1% in 2011 si 10,4% in 2014.

In clasament urmeaza judetele Dolj, Mehedinti, Galati, Buzau, Gorj, Alba, Covasna si Ialomita. In Dolj, spre exemplu, rata somajului va cobora in acest an cu numai 0,1% fata de 2010, la 9,7%, si va ajunge la 8,5% in 2014.

Un somaj mai ridicat va fi, peste 4 ani, in Mehedinti, de 8,8%, urmat de Galati, Ialomita, Teleorman, Galati, Alba si Covasna, cu procente intre 8,3 si 8,5%.

La polul opus se va afla Bucurestiul si judetul Ilfov, unde rata somajului va scadea in acest an cu 0,1% la 2,2%, si sa ajunga, in 2014 la 1,7%.
[img=1366][/img]

La nivel regional, cel mai ridicat somaj se va inregistra in zona de Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) si Sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman).

In regiunea de Sud-Vest, rata somajului este estimata in acest an la 9%, iar in 2014 la 7,5%. In estimarile CNP privind somajul, zona de Sud-Vest este urmata de Sud, cu o rata medie a somajului de 8,5% in 2011 si 7% in 2014.

In privinta numarului somerilor, cei mai multi vor fi inregistrati, in acest an, in zona de Sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman)- 111.000 someri, urmata de zona de Nord-Est (Bacau, Vaslui, Iasi, Neamt, Botosani, Suceava) – 102.000 someri si zona de Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea)- 88.000 someri. La polul opus se va afla Bucuresti-Ilfov, cu numai 29.000 de someri.

Situatia nu se va schimba foarte mult in urmatorii 3 ani. Astfel, in 2014, judetele din Sud vor inregistra 95.000 someri, urmate de cele din Nord-Est cu 84.000 someri si zona de Sud-Est, cu 78.000 someri.

Pe ansamblul intregii tari, somajul se va reduce in acest an, cel putin pe hartie, cu 0,1%, la 6,8%, numarul somerilor va scadea cu 2.000 de persoane, la 625.000, cel al persoanelor ocupate va fi mai mare cu 93.000 de persoane, la 8,5 milioane, iar cel al angajatilor va creste cu 23.000, la 4,62 milioane.

Pe fondul anticipatei iesiri din recesiune si cresterii economice sustinute din urmatorii ani, rata somajului va scadea pana in 2014 la 5,5%, de la 6,9% in 2010. Numarul somerilor va scadea la 518.000, cu 109.000 mai putin decat in prezent.

Populatia civila ocupata ar urma sa creasca cu aproape jumatate de milion de persoane, la 8,9 milioane, iar numarul mediu al salariatilor cu 163.000, la 4,7 milioane de persoane.

In primele 2 luni ale anului, la finele lunii februarie, rata somajului a scazut la 6,58%, de la 6,74% in ianuarie, astfel ca in evidente se mai aflau 600.308 someri.

Codul Muncii, efecte nesemnificative in 2011

Potrivit estimarilor autoritatilor, modificarea Codului Muncii a fost necesara pentru a stimula angajarile in economie si a determina scaderea somajului.

Daca luam insa in calcul estimarile CNP, efectele intrarii in vigoare a noii legislatii, de la 1 mai, vor fi infime, cel putin in acest an.

Astfel, numarul somerilor va scadea cu numai 2.000 de persoane fata de anul trecut, la 625.000, iar numarul mediu al salariatilor va creste cu numai 23.000.

Guvernantii spera sa stimuleze angajarile si prin reducerea CAS-urilor de la 44% la 41%, beneficiarii urmand sa fie angajatorii.

In anii urmatori, estimarile CNP sunt ceva mai indraznete. Numarul salariatilor ar urma sa creasca, in 2012, cu 46.000 de persoane, in 2013 cu 38.000, iar in 2014 cu 56.000 de persoane.

Numarul somerilor ar urma sa scada, in acest interval, cu 25.000 de persoane in 2012, cu 31.000 in 2013 si cu 51.000 de persoane in 2014.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...