- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Efectele crizei de personal: Dublarea fondurilor salariale si suprasolicitarea angajatilor

24 Sep, 11:37 • Redactia DailyBusiness
Fluctuatia mare de personal si scaderea numarului de candidati talentati au determinat companiile din Romania sa dubleze fondurile alocate salariilor, dar si sa suprasolicite angajatii actuali, se arata intr-un studiu realizat in perioada iulie 2007-iulie 2008 de PayLogic, furnizor de servicii de outsourcing salarizare si administrare de personal.
Efectele crizei de personal: Dublarea fondurilor salariale si suprasolicitarea angajatilor

PayLogic a studiat la nivel national un esantion de 14.000 de angajati, activi in diferite domenii.

Potrivit studiului, in perioada analizata, fondul de salarii al companiilor din Romania a evoluat pozitiv, inregistrand o crestere medie de 47%, factorii care au determinat aceasta schimbare fiind cresterea cu 20% a numarului angajatilor, si evolutia salariala de 25% in intervalul iulie 2007-iulie 2008.

O alta concluzie a studiului este cresterea semnificativa a orelor suplimentare prestate de angajati. Potrivit cercetarii, in unele situatii s-a ajuns la la dublarea orelor la nivel de companie, cresterea medie inregistrata la nivelul esantionului analizat fiind de 25%.

Si volumul de munca s-a marit, provocand o crestere semnificativa a numarului de ore de concediu medical: in luna iulie a acestui an, s-a inregistrat o crestere de 58%.

„Presiunea existenta in acest moment pe piata fortei de munca si scaderea numarului de candidati talentati i-au determinat pe unii angajatori sa-i suprasolicite pe angajatii actuali. De aici, cresterea semnificativa a orelor suplimentare si a sarcinilor angajatilor prezenti, cu consecinte negative si pentru acestia si pentru companii”, se arata in cercetarea realizata de PayLogic.

IFN-urile si retail-ul, cele mai afectate de fluctuatia de personal

Fluctuatia de personal, in cazul companiilor participante la studiul PayLogic, fost in medie de 51%. Cea mai mare fluctuatie s-a inregistrat in Institutiile Financiare Nebancare (IFN), companiile de servicii financiare si retail, media pe companie depasind cu mult media la nivel national, conchide studiul.

Companiile cu cea mai scazuta fluctuatia de personal au fost cele din domeniile pharma comert cu autoturisme, datorita nivelului salarial crescut si al beneficiilor financiare si non-financiare, cu mult peste media la nivel national calculata pe toate industriile.

O alta consecinta a cresterii fluctuatiei de personal a fost recalcularea fondului alocat primelelor si bonusurilor de performanta. Potrivit studiului, in cadrul companiilor din productie, veniturile de baza au crescut cu peste 20%, iar numarul de ore suplimentare cu 35%.

Urmărește Daily Business pe Google News