Editura Publica
Colectia International Bestseller
Pret 45 lei
Titlu original: In praise of slow. How a worldwide movement is challeging the cult of speed
Cartea intr-un minut:
Autorul, asemeni multor oameni, doreste sa gaseasca un mod de viata mai bun, realizand un echilibru intre repede si lent. Repede insemnand sa fii ocupat, sa detii controlul, sa fii agresiv si grabit, stresat, superficial, nerabdator si activ. Lent reprezintand opusul: sa fii calm, receptiv, intuitiv, sa nu te grabesti, sa ai rabdare, sa reflectezi.
Cronica DailyBusiness
Obsesia de a face tot timpul ceva s-a transformat in dependenta. Viata petrecuta intr-o permanenta graba a devenit superficiala. Legaturile cu oamenii sunt de suprafata, orele lungi petrecute la birou scad randamentul muncii si strica sanatatea. Timpul pentru miscare se reduce si creste riscul de a consuma in special mancaruri semipreparate. Natiunile cele mai rapide au si cei mai multi locuitori supraponderali. Oamenii platesc atunci cand grabesc lucrurile care nu ar trebui grabite.
Din cauza vitezei, oamenii traiesc intr-o epoca a furiei pe sosele, la cumparaturi, in relatii, la locul de munca. Ei vor cariere stralucite, sa participe la cursuri de arta, sa mearga la sala de gimnastica, sa citeasca ziarul, carti de succes, sa ia masa cu prietenii, sa mearga in cluburi, sa priveasca programele tv ore in sir, sa asculte muzica, sa-si petreaca mai mult timp alaturi de familie, sa cumpere ultimele inovatii tehnice, sa mearga la cinematograf, sa se bucure de intimitate cu partenerul, sa-si petreaca vacantele in locuri indepartate si chiar sa se faca utili, participand la activitati voluntare. Rezultatul acestor dorinte este un sentiment chinuitor, dat de discrepanta dintre ceea ce vor de la viata si ceea ce pot avea, spune Carl Honore.
Pe masura ce oamenii accelereaza, relatia lor cu timpul devine tot mai nefireasca si mai nefunctionala. Fiecare individ, eveniment, proces sau obiect are timpul sau propriu, ritmul sau, si ar trebui lasat sa si le implineasca.
Si hrana se afla sub stapanirea grabei. Produsele sunt culese inainte de a ajunge la maturitatea deplina, transportate in containere frigorifice si apoi coapte artificial. Se pierde astfel aroma, gustul lor fiind deseori cel de bumbac. Miscarea Slow Food lupta pentru hrana proaspata, produsa local, in pas cu anotimpul, pentru retetele trimise din generatie in generatie, si pentru mesele luate pe indelete, in compania prietenilor si a familiei. O masa relaxata alunga efectele lui „insfaca si infuleca”, ce face parte din goana epocii.
Orasele mari au fost gandite pentru masina, milioane de oameni traiesc in suburbii, de unde au de strabatut o distanta lunga la volan doar pentru a merge la lucru, la scoala sau la cumparaturi. Intr-un oras lent, ai impresia ca traiesti. Ai voie sa te plimbi, sa gandesti, sa reflectezi la marile probleme existentiale, sa te opresti pentru a vorbi cunoscutilor pe strada.
Pentru miscarea slow, locul de munca este o batalie cheie. Atunci cand munca inghite pana la 12 ore pe zi, timpul ramas pentru celelalte lucruri se restrange. Ele trebuie facute intr-o cursa contra cronometru. O cale sigura de a reduce ritmul este aceea de a munci mai putin. Oamenii sunt dispusi sa renunte la bani in schimbul timpului si a ritmului lent, nelasand munca sa preia controlul asupra vietii lor.
Expertii afirma ca exista doua moduri in care gandeste creierul. Gandirea rapida este rationala, analitica, logica si ofera solutii clare unor probleme bine definite cand oamenii gandesc sub tensiune. Cand presiunea scade si acestia au ragazul sa-si lase ideile sa se coaca in ritmul lor, gandirea este intuitiva si creativa.
„Cercetarile arata ca oamenii gandesc cu mai multa creativitate atunci cand sunt calmi, nu se grabesc si sunt departe de orice factor de stres, tensiunea blocand o provocare mentala”, spune Carl Honore.
Pentru petrecerea timpului liber oamenii aleg intre privitul la televizor, activitatea numarul unu in lume cand e vorba de petrecerea timpului liber, tricotat, gradinarit, lectura, arta sau muzica. Daca un mic gest de lentoare face bine, atunci autorul propune sa marim doza.