- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Energia și IT-ul sunt domeniile din România unde se câștigă cel mai bine

17 Sep, 11:00 • Anghel Valentin
Energia, IT-ul și transporturile aeriene sunt domeniile cel mai bine plătite din România. Cei care lucrează în aceste branșe câștigă, în medie, peste 10.000 de lei net pe lună. În coada clasamentului salariilor se află, printre altele, domeniile HoReCa și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.
Energia și IT-ul sunt domeniile din România unde se câștigă cel mai bine

Într-un top al domeniilor cel mai bine plătite din România, ordinea la vârf este energia, IT-ul (tehnologia informației) și transporturile aeriene, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), potrivit economedia.ro.

Iată mai jos primele cinci locuri ale clasamentului, conform datelor pe iulie:

1. Fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute prin prelucrarea țițeiului (domeniul energie) – salariu lunar net 13.052 lei

2.Activitățile de servicii în tehnologia informațiilor (IT) – 11.636 lei

3.Transporturile aeriene – 11.030 lei

4.Extracția petrolului brut și a gazelor naturale (din nou domeniul energie) – 10.402 lei.

5.Informații și comunicații – 10.095 lei

Citește și Amenzi uriașe, de 9 000 de lei, pentru locatarii care fac aceste lucruri la bloc! Val de sancțiuni în toată țara

Energia a detronat IT-ul

Trebuie precizat că domeniul IT, în lunile anterioare, a fost lider al clasamentului, iar acum a coborât pe locul 2, subliniază sursa citată.

În subsolul clasamentului, cu cele mai mici lefuri conform centralizărilor pe iulie 2024, se află fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei salariu net, în medie),  HoReCa (hoteluri și restaurante, cu 3.180 lei), tăbăcirea și finisarea pielor (3.478 lei) și fabricarea de mobilă (3.516 lei).

Salariul mediu a crescut cu peste 14 la sută față de anul trecut

Datele INS pe iulie arată și o creștere a salariului mediu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, salariul mediu net a ajuns la 5.242 lei pe lună, cu 1,3 la sută (66 de lei) mai mare decât cel din iunie 2024 și cu 14,8 la sută peste cel din iulie 2023.

”Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei)”, arată INS.

În ultimii zece ani, lefurilor românilor au crescut aproape de trei ori, în timp ce puterea de cumpărare a veniturilor medii aproape s-a dublat, potrivit unei analize realizate cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Unde lucrează cei mai mulți oameni

Tot conform INS, din totalul celor 5,16 milioane de angajați activi pe piața muncii din România, cei mai mulți (peste un milion) lucrează în industria prelucrătoare.

Urmează, în topul numărului de anagajați, domeniul comerțului și repararea autovehiculelor, cu peste 800.000 de oameni, urmate de construcțiii (455.000).

Citește și PNL se opune ferm creşterii de taxe. Ionuț Stroe: „Să creşti taxele, mai ales într-o perioadă de criză, e o cumplită greşeală