Mai mult, unii dintre specialistii romani sunt preferati de companii si pentru ca lucreaza pe salarii de 3 ori mai mici decat managerii expati.
„Comparativ cu ultimii 3-4 ani, numarul expatilor insarcinati cu pozitii cheie in conducerea companiilor din Romania a inceput sa scada considerabil”, a declarat pentru DailyBusiness Larisa Condriuc, consultant in cadrul companiei de HR (resurse umane) Manpower Romania.
„Dau aici ca exemplu cazul Big Four. Observati ca business-urile din Romania ale unor companii ca Unilever sau PriceWaterhouseCoopers sunt, in prezent, conduse de romani”, a mai spus Larisa Condriuc.
Companiile cu business-uri de zeci de milioane de euro, cei mai mari angajatori de manageri expati, au inceput sa insiste in a-si pregati proprii oameni pentru functii de top.
Acestea recunosc avantajele strainilor, si inca folosesc manageri expati, mizand pe plusul de experienta pe care acestia il aduc in companie. Acesta calitate le asigura o eficienta financiara constanta, si – nu in ultimul rand – o intrare de succes pe piata.
[quote= Larisa Condriuc, consultant la Manpower]Pentru a contracta un expat care sa le conduca business-ul, companiile se angajeaza la onorarii cateodata triple fata de cele acordate managementului roman[/quote]
Astfel, remuneratiile top managerilor straini, in Romania, pleaca de la o medie de 10.000 de euro net lunar, dar pot ajunge (in domenii ca banking, telecom, FMCG – bunuri de larg consum, sau energie) pana la 30.000 de euro net, lunar, a explicat consultantul de la Manpower.
Razvan Soare, senior consultant in cadrul companiei de executive search Stanton Chase, afirma ca managerii autohtoni castiga in jur de 75% din salariile oferite de angajatori executivilor de top straini, expatii castigand, in Romania, intre 100.000 euro – 300.000 de euro pe an (valoare neta).
Potrivit lui Soare, doar 1% din business-urile locale folosesc management strain, iar topul jucatorilor care contracteaza, cu precadere, executivi din afara tarii este format din FMCG, energie, companiile coordonate de fonduri de investitii, banking-ul si telecomul.
„Energia, bankingul si telecomul sunt, la ora actuala, cele mai dinamice industrii din Romania, care isi maximizeaza serviciile si incearca sa-si diminueze costurile. De aceea apeleaza constant la expati, au nevoie de plusul lor de experienta in business. Pe de alta parte, FMCG-ul a atins deja un cumul de cunostinte local, care nu mai permite folosirea expatilor”, a precizat Razvan Soare.
Printre avantajele pe care le atrag managerii expati – alaturi de plusul de cunostinte si experienta business – se numara si capitalul de imagine adus companiei.
[quote= Razvan Soare, senior consultant Stanton Chase]Daca e vorba de un business local, care se vrea comparat cu unul international, un top executive strain poate propulsa imaginea companiei spre acest nivel[/quote]
Potrivit Larisei Condriuc, analistul Manpower, nu exista o ierarhizare stricta a remuneratiilor managerilor expati, in functie de tara de provenienta. Totusi, Condriuc a nominalizat SUA si Europa Occidentala, ca fiind cei mai „scumpi” furnizori de executivi de top.
„Managerii de top straini care conduc afaceri romanesti vin din toate partile lumii. E adevarat ca specialistii din SUA, Europa Occidentala (indeosebi Marea Britanie) au pretentii salariale peste media unui expat intr-o functie similara”, a spus reprezentantul Manpower.
Razvan Soare de la Stanton Chase a indicat si Kazahstanul, fost membru URSS ca furnizor important de executivi pentru Romania, dand ca exemplu cazul Rompetrol, care numara intre 140 si 200 de angajati straini, printre acestia si ocupanti de functii manageriale.
Majoritatea managerilor straini care lucreaza in Romania sunt barbati, ponderea femeilor fiind considerabil mai scazuta, la fel si remuneratiile incasate.
„La nivel de top management, remuneratiile barbatilor pot merge cu pana la 20-40% in plus fata de cele ale femeilor”, a afirmat Condriuc.
„Exista suficiente motive si explicatii ale acestei situatii. Plecand de la ciclul profesional al unei femei, care isi intrerupe involuntar activitatea la un moment dat, pentru a se ocupa de familie, pana la imaginea clasica a unui lider. La nivel de top management, reperele sunt barbatii”, a adaugat consultantul Manpower.
Un expat activeaza, in medie, intre 3 si 5 ani in Romania. Sederea lor depinde de valoarea adaugata pe care o aduc business-ului, dar si de timpul necesar pregatirii si educarii urmatorului lider al echipei pe care o va lasa in urma, precum si de comunicarea pe care o dezvolta cu sediul central al companiei.