Un total de 21.000 de români au absolvit, anul trecut, examenele care le-au permis să debuteze sau să continue să practice în domeniul intermedierii în asigurări, relevă date ale Institututului de Studii Financiare (ISF), entitatea care pregătește și avizează aproape toți lucrătorii din domeniu, scrie Economica.net.
Deși nu traversează o perioadă foarte bună, având în vedere scăderea comisioanelor, brokerajul în asigurări este o îndeletnicire foarte căutată. În fapt, arată datele Institutului de Studii Financiare (ISF), aproape 21.000 de persoane au absolvit examenele specifice meseriei în 2023, peste 60% dintre aceștia fiind debutanți în intermediere. Una dintre calitățile notabile ale ocupației de agent în brokeraj este flexibilitatea.
Bună parte dintre cei care o practică au și alte ocupații, chiar locuri de muncă cu salariu lunar, dar intermedierea în asigurări le permite să își rotunjească veniturile. Sistemul este bazat pe comision. Firma de brokeraj încasează partea sa din comision, pentru serviciile pe care le pune la dispoziție agentului (sistem informatic, consultanță juridică etc) , însă agentului îi rămâne cea mai mare parte din „fee”.
Te-ar mai putea interesa și: Care e meseria din România plătită cel mai bine. Salariile au explodat în ultimii ani
Cei care ajung să aibă ca principală ocupație acest domeniu pot ajunge la venituri importante, mai ales atunci când își formează o rețea de clienți cărora să le vândă asigurări facultative (property, pentru bunuri, pentru firme, de viață etc), purtătoare ale unor comisioane procentuale mai mari decât clasicul RCA.
La examenul de calificare profesională au participat, în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023 peste 23.000 de personae, dintre care 20.993 au și absolvit examenul, potrivit studiifinanciare.ro.
Din totalul persoanelor care au participat la examenele de certificare în domeniul distribuției de asigurări, 60,76% au provenit din categoria celor care au susținut examenul de pregătire profesională inițială, iar restul de 39,24% au provenit din categoria celor care au absolvit un ciclu de pregătire profesională continuă.
Majoritatea celor certificați, 10.181 sunt intermediari în asigurări, în timp ce peste 2.300 sunt conducători PJ sau conducători executivi în domeniu.
Vezi și alte știri: Afacerea cu care au dat lovitura doi buzoieni. Au muncit zece ani, iar acum au propriul lor produs unic în Europa