Editura Publica
Colectia Business
Pret 55 lei
Titlu original: Outliers. The story of success
Cartea intr-un minut:
E si meritul tau daca ai succes, dar mai ales al comunitatii, al familiei tale, al anului si zilei in care te-ai nascut, al situatiei demografice, al oportunitatilor care te-au ajutat sa fructifici numarul mare de ore de munca.
Cronica DailyBusiness
Pentru a intelege succesul autorul priveste dincolo de individ, pentru a afla carei culturi ii apartine, care este familia lui si de unde provine. Valorile comunitatii in care traieste individul si oamenii cu care se inconjoara au un efect profund asupra formarii lui.
Succesul nu tine numai de meritul individual, ci si de regulile pe care oamenii le-au stabilit in societate. Sistemul educational ii avantajeaza pe cei care s-au nascut in prima parte a anului si care au alt grad de maturizare fata de cei care se afla in aceeasi clasa, dar sunt cu cateva luni mai mici.
Fara munca nu poti avea succes. Autorul prezinta statistici pentru a demonstra ca sunt necesare 10.000 de ore de munca pentru a stapani un domeniu. Acest interval de timp pare enorm si trebuie ca parintii sa fie in jurul copilului sa-l incurajeze si sa-l sustina.
Talentul are nevoie de oportunitati, locul de unde este cel care obtine succesul este la fel de important ca si cine este el ca individ. Trebuie sa aiba o situatie materiala buna, pentru ca daca va fi nevoit sa munceasca, nu va avea suficient timp pentru a exersa. Majoritatea oamenilor pot atinge acest numar de ore daca sunt inclusi intr-un program special, cum ar fi o selectie pentru echipa nationala de hochei sau daca au o oportunitate care le da sansa sa fructifice acest numar de ore.
Cei care urmaresc succesul tind sa se specializeze, sa gandeasca mai profund, sa evite lucrurile superficiale. Oamenii care castiga premiul Nobel nu sunt distrati, ci sunt oameni setati pe propria evolutie.
Cei care au succes au si o inteligenta practica: stiu ce sa spuna si cui, cand si cum sa spuna pentru a obtine efectul maxim. Este un tip de inteligenta care nu are de-a face cu IQ-ul.
Inteligenta generala si inteligenta practica sunt ortogonale: prezenta uneia nu implica prezenta celeilalte. Poti sa ai o inteligenta analitica buna, dar inteligenta practica sa fie la un nivel redus.
Psihologul Annette Lareau a identificat doua tipuri de educatie. Copiii cu parinti saraci sunt mai politicosi, mai putin plangareti, cu un spirit independent bine conturat. Ei se joaca inventand noi jocuri, alaturi de frati sau de copiii din vecinatate, au tendinta de a tine ochii in pamant cand vorbesc cu o persoana cu autoritate.
Parintii instariti isi petrec timpul liber cu copiii lor, ii ghideaza la fiecare pas, ii chestioneaza in legatura cu profesorii, antrenorii celor doua-trei tipuri de sporturi pe care le practica. Parintii instariti doresc sa aiba copii comunicativi, deschisi, care sa puna intrebari persoanelor cu autoritate, fara a se simti intimidati. Acest tip de educatie este numit „cultivare concertata”.
Copiii invata astfel spiritul de echipa si sa faca fata unor situatii pretentioase. Oamenii de succes au intotdeauna un sprijin.