Gasirea si recrutarea angajatilor talentati a devenit in plina criza economica a devenit o problema din ce in ce mai ingrijoratoare pentru companiile din lume.
Aceste probleme de recrutare sunt generate de asteptarile individuale din ce in ce mai mari. Generatia de angajati nascuti dupa 1980 au alte asteptari si opinii decat generatiile precedente. Preferintele si nevoile talentelor se transforma.
Angajatorii sunt nevoiti din ce in ce mai mult sa isi dovedeasca credibilitatea, dincolo de pachetul salarial pentru a castiga cei mai buni candidati. Acest trend pare sa fi trecut dincolo de barierele legate de varsta, chiar si angajatii mai in varsta cerand o abordare mai individuala in ceea ce priveste managerierea, traning-ul si remuneratia.
Un alt semnal de alarma tras de realizatorii studiului, este chiar ponderea net superioara a angajatilor trecuti de 40 de ani pe piata muncii.
In Japonia, de exemplu, 42% din populatie va avea peste 60 de ani in 2050, iar populatia apta de munca va scadea de la 65% in 2007, la 47% in 2050, se arata in studiu.
Imbatranirea populatiei va conduce la o criza acuta de aptitudini si expertiza pe piata mondiala a fortei de munca.
Anumite sectoare ale industriei vor fi in mod special afectate de acest fenoment. In prezent, circa 60% din sectorul aviativ are peste 45 de ani, si mai bine de un sfert sunt eligibili pentru pensionare inca din 2008.