Editura Curtea Veche
Colectia Carti Cheie
Pret 20 lei
Titlu original: Happier: Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment
Cartea intr-un minut:
Intrebarea intrebarilor, prin care fiecare ar trebui sa aleaga in viata este „cum putem deveni mai fericiti atat noi, cat si ceilalti ? indivizi, comunitati si societate?”. Raspunsul nu sta intr-un eveniment extraordinar care iti schimba viata, ci in ceea ce castigi din fiecare experienta sau moment al vietii.
Cronica DailyBusiness
Cartea se bazeaza pe o metoda stiintifica si un curs ce a ajuns sa fie cel mai popular la Harvard, fiind audiat de aproximativ 20% din numarul total de studenti.
Propunerea autorului este sa masuram valoarea vietii, nu prin moneda succesului, ci prin Moneda Suprema, care este fericirea.
Chiar daca nivelul de prosperitate este in crestere, oamenii nu sunt mai fericiti. Dimpotriva, nivelul depresiilor creste si el. Persoane cu un nivel de bogatie ridicat se confrunta cu un faliment emotional. Obtinerea de note mari, de joburi prestigioase, de rezultate sportive nu confera un confort de lunga durata. Pentru a obtine fericirea de lunga durata, accentul trebuie pus pe calatoria spre o destinatie pe care o consideram valoroasa.
Incercarea de a obtine fericirea nu inseamna sa lucrezi mai putin sau cu mai putina motivatie, ci inseamna sa lucrezi din greu sau mai mult pentru activitatile potrivite, cele care iti aduc beneficii in prezent si in viitor. Daca tu crezi in scopul actiunii, obtii un rezultat mai bun.
Identificarea activitatii potrivite si a frecventei optime pentru fiecare lucru in parte este calea catre o mai buna calitate a vietii. Pentru ca suntem prea ocupati, „reactionam” la exigentele fiecarei zile si nu ne acordam ragazul necesar pentru a ne crea o viata fericita.
Implicatiile constientizarii ca fericirea este Moneda Suprema sunt dramatice. Autorul da un exemplu extrem si ne cere sa alegem intre 1 milion de dolari si o discutie cu un prieten. Daca discutia ne imbogateste emotional si ne aduce un grad mai mare de implinire, ar trebui sa alegem discutia. Obligandu-ne sa facem aceste alegeri, vom reusi sa nu mai confundam mijloacele cu scopurile si nu vom mai sacrifica fericirea (scopul) pentru bani (mijloc).
Odata ce dispare iluzia ca prosperitatea materiala si statutul pot aduce fericirea, oamenii se confrunta cu sindromul „si acum?”. Realizand ca eforturile nu le-au adus acea stare pe care o cautau, se resemneaza cu faptul ca nimic nu-i mai face fericiti. In incercarea de a scapa de nefericire, ei se intorc catre modalitati alternative pentru a obtine starea de bine. De obicei, acestea sunt distructive.
Atingerea unui scop ne face sa fim mai putin preocupati de esec si deci mai indrazneti pentru a obtine ce dorim. Dar, partea proasta este ca succesul nu are efecte spectaculoase.