Criza nu si-a pus prea puternic amprenta in piata avocaturii de business, unde indiferent de conditiile economice este de lucru si avocatii se pot reprofila, este de parere Mihai Mares, partener al casei de avocatura din Romania a Garrigues, cea mai mare firma de profil din Peninsula Iberica.
DailyBusiness.ro:
Care mai sunt tendintele pe piata locala de avocatura de business? Ce se mai cauta?
Mihai Mares: Cred ca au ramas in continuare „vedete” cele care erau anul trecut: restructurarile, litigiile, refinantarile, dreptul muncii si domeniile in care se mai fac ceva investitii, cele de infrastructura si energie.
In ceea ce priveste tendintele legate de firmele care activeaza in piata, au inceput sa se manifeste si in Romania cele internationale, de consolidare a pietei. Am avut un prim exemplu in Romania anul acesta cu fuziunea dintre Popovici si Danilescu. N-as avea nicio surpriza sa mai urmeze si altele.
DB: Spuneati intr-un interviu anterior ca sunteti interesati sa angajati avocati de top. Inseamna ca va uitati doar la avocati cu experienta?
MM: In principiu, in radarul nostru nu exista decat avocati cu experienta, pe care sa-i putem integra in echipa noastra si cu care sa cream plus valoare.
Nu avem la momentul actual structura necesara care sa formeze avocati de pe bancile facultatii. Ai nevoie de alti avocati care sa fie disponibili sa-i formezi, ai nevoie de timp. Avem juniori cu care lucram, pe care ii instruim de 2 ani. Dar cresterea pe care o avem in vedere nu poate fi realizata cu avocati pe care sa-i formezi acum.
DB: Din cei 12 avocati pe care ii aveti, cati sunt juniori?
MM: Doi. Acestia nu au fost selectati, ci au venit cu noi in Garrigues de la fosta firma, Mares si Asociatii.
[quote=]Au fost firme care si-au facut restructurari interne si au facut angajari, nu ca sa se extinda, ci ca sa inlocuiasca anumiti avocati cu altii mai buni.[/quote]
DB: Si cum selectati avocatii de top?
MM: Exista doua criterii esentiale: numarul anilor de experienta si firmele de avocatura, proiectele la care au lucrat. Apoi intervin o serie de criterii de fine-tunning.
DB: Si ce presupun aceste criterii din urma?
MM: Personalitatea, comunicarea, limbi straine, team spirit, abilitati de dezvoltare afaceri.
DB: Cati ani de experienta trebuie sa aiba un avocat pentru a deveni interesant pentru Garrigues Romania?
MM: La momentul acesta, peste 7 ani.
DB: Apelati la firme de head-hunting pentru recrutarea acestor avocati de top?
MM: Nu, ii recrutam singuri.
DB: Si aveti multe oferte?
MM: Analizam in fiecare luna oferte si CV-uri pe care le primim. Unele raman in continuare in discutie, altele stim ca nu sunt bune pentru noi.
DB: Aveti timp sa studiati atatea oferte, lunar?
MM: Astazi in piata de avocatura lumea nu sta rau cu timpul, ca in urma cu 2-3 ani.
DB: De ce?
MM: Pentru ca nu mai duduie motoarele economiei ca acum 2-3 ani, cand toata lumea statea la birouri pana la 11-12 noaptea. Acum iti mai gasesti o ora sa stai de vorba cu cineva in cazul in care consideri ca este o persoana interesanta. E un calm care iti permite sa analizezi la rece situatia.
Poti sa selectezi niste avocati mult mai atent decat intr-o perioada de boom, cu motoarele turate la maxim, in care focusul este pe volumul de munca existent in birou si care trebuie acoperit la un moment dat. N-as spune cu orice pret, dar cateodata, in momente din astea de boom se fac si angajari pe care in perioade mai calme probabil le-ai fi analizat mai atent.
Acum, toate firmele isi analizeaza mult mai atent structura echipei, fac o selectie incepand chiar cu proprii avocati. Si atunci, poate inlocuiesc personalul existent cu avocati mai buni, eventual chiar in conditii mai avantajoase financiar pentru mine. Au fost firme care si-au facut restructurari interne si au facut angajari, nu ca sa se extinda, ci ca sa inlocuiasca anumiti avocati cu altii mai buni.
DB: In perioada de boom ati angajat avocati?
MM: Nu, tocmai de aceea n-am ajuns la o echipa de 20, ca sa fim nevoiti sa disponibilizam si sa ramanem 12. Am avut de la inceput o politica mai conservatoare. Boom-ul era pe cale sa se atenueze in momentul cand Garrigues a deschis birou in Romania, la jumatatea anului 2008.
Nu am avut expunere pe domeniul de real estate, care a creat tuturor firmelor existente pe piata pana la acel moment o cerere mare de servicii. Acest domeniu presupunea si un numar mai mare de avocati. Ulterior, dupa ce piata a scazut, acesti avocati au ramas descoperiti. Unii au fost disponibilizati, altii au fost relocati la alte departamente.
DB: I-a putut absorbi piata de avocatura din Romania pe cei disponibilizati, specializati in real estate?
MM: Probabil ca unii nu si-au mai gasit de lucru in domeniu.
DB: Dar e mai mare rata somajului pe piata avocaturii fata de alte domenii?
MM: Nu. De bine, de rau, exista un volum suficient de activitate in piata. Avocatii chiar au ce face si in perioada de criza. Suntem norocosi, facem parte dintr-o industrie in care si cand e bine, si cand e rau, putem sa lucram, si atunci nu cred ca ne putem compara cu alte domenii.
DB: Care credeti ca va fi prima fosta vedeta ce va iesi din criza?
MM: Piata de fuziuni si achizitii. Si la acest moment au loc tranzactii, dar nu la acelasi volum ca acum doi ani. In ceea ce priveste cealalta fosta vedeta, piata imobiliara, va mai trece ceva timp pana isi va reveni.