Guvernul a simplificat, joi, printr-o ordonanta de urgenta procedura de plata a contributiilor sociale de catre angajatorii din UE care nu desfasoara activitati in Romania si care angajeaza lucratori asigurati romani.
Ordonanta de urgenta prevede deschiderea unui cont special in care sa fie trimise toate contributiile de asigurari sociale pentru aceasta situatie, care vor fi apoi virate proportional cu cota contributiei datorate, catre cele patru bugete.
De asemenea, va exista o singura declaratie speciala, care va fi valabila pentru toate institutiile cu responsabilitati in ceea ce priveste asigurarile sociale. Aceste institutii (Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale sau Casa Nationala de Asigurari Sociale) isi vor desemna o agentie locala care sa se ocupe de aceste situatii si care sa primeasca declaratiile.
Modelul declaratiei speciale va fi elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si de Ministerul Sanatatii Publice, cu consultarea presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
In prezent, angajatorul trebuie sa plateasca in 8 conturi
In prezent, un angajator strain care angajeaza un roman trebuie sa achite 5 contributii in 8 conturi diferite si sa trimita lunar cinci declaratii diferite, chiar daca are un singur angajat din Romania care este deja asigurat roman.
Pe langa declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, formularul 100, angajatorul mai trebuie sa trimita declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si catre bugetul pentru accidente de munca si boli profesionale.
Noile prevederi legislative vin sa respecte Regulamentul Consiliului 1408/71/CEE, privind regimurile de securitate sociala ale lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplasa in interiorul Comunitatii Europene. Prevederile Regulamentului se bazeaza pe principiul ca o persoana poate fi supusa legislatiei de securitate sociala a unui singur stat.
Astfel, un lucrator salariat pe teritoriul unui stat membru UE este supus legislatiei acelui stat chiar daca el are rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau persoanei care l-a angajat este situat pe teritoriul altui stat membru.